THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Tuesday, December 10, 2013

Kencing Manis dan… Strok? I

Assalamualaikum,

Actually pembentangan ini aku lakukan ‘special’ untuk kedua mak ayah (sememangnya kencing manis dan salah satu ada penyakit strok) dekat kampong tu masa cuti awal December beberapa hari lalu. And, Alhamdulillah semuanya progress smoothly!

Kenapa aku buat semua ini?
Menurut aku… basic thing iaitu ilmu dan kesedaran dari dalam adalah paling penting/utama bila sesiapa diserang penyakit ini. Obviously, mak dan ayah aku dok kampong… orang kampong punya mentality lain sikit. Aku tahu korang paham. As satu-satunya anak yang berkecimpung in medical line, network 3/4G tak clear kat sana untuk tengok perkembangan mereka daripada hari ke hari. Dan, atas dasar responsibility yang tinggi- aku telah terpikir untuk buat sesuatu yang bermanfaat. Here we go, pembentangan!

Bagaimana aku mencuri masa mereka?
Pembentangan aku ini lebih kepada fakta dan beberapa nasihat. So, waktu dan masa yang tepat adalah really important untuk menarik minat mereka. Untuk aku, aku buat masa petang. Kalau tak salah masa itu dalam area pukul 3.00 petang. In tea time and masa mereka tengah tak buat apa-apa. Memula aku inform la pagi itu dekat adik untuk supportive. Bila petang tiba… Pastu aku inform dekat emak, emak aku pun on… aku inform dekat ayah, dia pun sempoi. Gunakan TV plasma, aku masuk USB pendrive dan mula buat pembentangan.

Response mereka?
Excellent! Mereka banyak ajukan soalan, daripada segi apa yang mereka rasakan sekarang-mereka lakukan everyday-pemakanan dan minuman-perubahan pada tubuh badan dan perkongsian tentang pengalaman masa melepak di kedai kopi tepi jalan. So, secara tak langsung, masalah jiran tetangga pun aku combined sekali. Dalam tiga jam jugaklah kami beberapa beranak berdikusi itu ini. Overall, telah menunjukkan betapa mereka ingin lebih tahu, more than what I expected. See?

For my side?
Aku tetiba terror menjawab pulak-choi! Aku tahu aku bukan doctor tapi ordinary nurse cam korang lihat kat luar sana. But I do something extraordinary! And I proud of it.  Good job to me.

Nasihat aku?
Lastly… It’s not the end of the world bila korang atau korang punya mak ayah dapat penyakit ini. Of course, rasa susah hati, sedey dan nak melolong semua. Tapi Allah adalah segalanya- semasa mereka dapatkan rawatan, sokongan keluarga/ orang disekeliling adalah yang paling dan paling diperlukan. Tapi, after recovery (yang tak sepenuhnya) korang kena bertindak extra miles agar ianya tak akan berulang. Just remember it!

Bersambung… di sini- Kencing manis dan strok? II

Thursday, December 05, 2013

Oprah: Pendapat seorang wanita pada lelakinya.


Assalamualaikum, 
We first encountered this purported collection of Oprah Winfrey quotes in a newsgroup post made in early October 2005, and it has since been circulated via e-mail.

WOW , 
THIS IS SOO DEEP YET TRUE HEAR WHAT OPRAH HAD TO SAY ABOUT MEN 

If a man wants you, nothing can keep him away. If he doesn't want you, nothing can make him stay.
Stop making excuses for a man and his behavior.
Allow your intuition (or spirit) to save you from heartache.
Stop trying to change yourself for a relationship that's not meant to be.
Slower is better.
Never live your life for a man before you find what makes you truly happy.
If a relationship ends because the man was not treating you as you deserve then heck no, you can't "be friends". A friend wouldn't mistreat a friend.
Don't settle.
If you feel like he is stringing you along, then he probably is.
Don't stay because you think "it will get better." You'll be mad at yourself a year later for staying when things are not better.
The only person you can control in a relationship is you.
Avoid men who've got a bunch of children by a bunch of different women. He didn't marry them when he got them pregnant, why would he treat you any differently?
Always have your own set of friends separate from his.
Maintain boundaries in how a guy treats you.
If something bothers you, speak up.
Never let a man know everything. He will use it against you later.
You cannot change a man's behavior. Change comes from within.
Don't EVER make him feel he is more important than you are... even if he has more education or in a better job. Do not make him into a quasi-god. He is a man, nothing more nothing less.
Never let a man define who you are.
Never borrow someone else's man. If he cheated with you, he'll cheat on you.
A man will only treat you the way you ALLOW him to treat you.
All men are NOT dogs.
You should not be the one doing all the bending... compromise is two way street.
You need time to heal between relationships... there is nothing cute about baggage... Deal with your issues before pursuing a new relationship.
You should never look for someone to COMPLETE you... a relationship consists of two WHOLE individuals... look for someone complimentary... not supplementary.
Dating is fun... even if he doesn't turn out to be Mr. Right.
Make him miss you sometimes... when a man always know where you are, and you're always readily available to him - he takes it for granted.
Never move into his mother's house.
Never co-sign for a man.
Don't fully commit to a man who doesn't give you everything that you need. Keep him in your radar but get to know others.

p/s Share this with other women and men (just so they know)... You'll make someone smile, another rethink her/his choices, and another woman prepare, and a man aware.

Wednesday, December 04, 2013

Inai / hand tattoo tips

Assalamualaikum,

Hello, aku tahu kalau orang yang nak carik gambo-gambo inai ni adalah bakal pengatin or ada kaitan dengan si pengantin. Betul dak? So, aku juga pernah melalui saat-saat ini. Tapi pause bila cakap yang akulah si bakal pengantin yer, coz mak aku belum temui jodoh pilihan untuk aku. So, buzz-wrong answer. Tolak 800 markah.

 Aku paham. Memang pening kepala gak bila pikir nak wat gaya apa kan… steady, take it easy. Tarik nafas dalam-dalam. Benda ini senang sajer. Dok sah gaduh-gaduh sampai tarik rambut okay. Benda ini boleh bawak berbincang sesame kaum wanita yang terpelajar. Hhahaha, cam choi jer ayat aku kan. Tapi, betul apa aku cakap.

Baiklah. Penyelesaian paling cool. Kita tanya jek si pengantin, ‘hang nak gayo apo?’ biar depa yang jawab… Sambil diorang dok blah, blah, blah untuk benda yang kekadang tak masuk akal. Kita layankan sambil imiginasikan dan lakarkan dalam sebuah kertas. Maka, apa yang terhasil… korang bagi adjust sikit.

Kalau dia cakap tak kisah, korang suruh dia sign black and white first! As warranty, biar nanti tak de kes sue sana sini. No amputation case untuk dua belah tangan yer dak. Merana mak ayah korang tengok.


Tip terbaik daripada aku untuk korang:

 Tip dari sudut baik: Benda ini bukan penting pun. Tak ada masuk dalam wajib rukun kalau nak kahwin. Tok kadi pun tak ado nak wat check up la. So, kalau korang tak inai kan diri sendiri, tarak ghapo-ghapo.

Tip dari sudut orang veteran: Ada ramai berpendapat yang-biarlah lukis yang ada unsur flora and fauna. Bebunga gitu bersama kerawang-kerawang. Ummm…

Tip dari sudut gegila: Kalau korang lukis gambo SpongeBob square pants pun ok what! Dah itu yang korang minat, diorang leh cakap apa. Itu hak korang, pertahankan!




Selamat berbahagia kepada si pengantin dan selamat perah otak kepada si pelukis inai sekalian.

Aku chow dulu.

i love this one! sesaper nak taja aku wat ini masa my happy day, sila isi borang sekarang. hahhah