THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Friday, December 13, 2013

Kencing manis dan strok? II

Bersambung daripada tajuk sebelum ini... Kencing manis dan... strok? I....

Fokus: kencing manis dan… strok? Diabetes and stroke?
Motif: selain aku kena translate back English-bm-english semasa presentation, pasted muka dekat situ menunjukkan betapa penyakit ini adalah serius dan bukan boleh bawak main hide and seek.


Fokus: aku yang lukis sendiri gambo ini tahu, demi emak dan ayahku. Oho, limited edition!
Motif: sebelum ke peringkat mendalam, dedahkan dulu dengan perkara apa yang mereka perlu tahu.

Fokus: basic kencing manis…. Ada dua jenis.
Motif: pembentangan ini adalah untuk public jadi not too mendalam.

Fokus: simptom kencing manis untuk terkurang dan terlebih gula.
Motif: so, bila tahu ini, apa yang boleh di buat, lakukan.

Fokus: watak utama dalam cerita ini.
Motif: strok pun ada dua jenis. Aku nak tekankan dekat saraf tu ha.


Fokus: FAST, ini international punya standard.
Motif: korang perlu tahu ini. And F.Y.I it’s an emergency!

Fokus: kenapa under kecemasn?
Motif: sebab dua organ paling utama dalam badan adalah jantung dan otak!

Fokus: kebtulan gambo en google sama dengan apa yang aku fokus-kan dekat my parents sided effect.
Motif: ini penting juga.

Fokus: aku buat untuk effect bagi otak kanan sahaja
Motif: sebab ini adalah bagian yang effect dan aku tak nak diorang kena buat perbezaan dan jiwa kacau dengan fakta yang terlampau-lampau.

Fokus: makan.
Motif: rakyat Malaysia memang suka makan, aku pun suka makan!

Fokus: aku tekankan dekat sini.
Motif: of course, kekadang orang kita suka makan/ beli ginseng or tablet or liquid yang cakap ianya baguslah. Itulah. Tp motip? Errr… jiwa kacau.

Fokus: Alhamdulillah parents aku tak gemok dan memang mula buat brief walking selain kemas rumah.
Motif: ini penting jugak woo…

Fokus: antara senaman yang boleh dibuat
Motif: amat bagus!

Fokus: bila tak buat apa-apa
Motif: gerakkan badan.

Fokus: bersambung untuk nasihat seterusnya
Motif: benda ini semua kena collaborate lebih biar umph!

Fokus: tip bila jatuh. Even kalau tak jatuh lagi bagus. Bahaya.
Motif: in case. Who know?

Aku sedia menolong, if korang terpikir benda yang sama even you’re not in medical line. Kalau korang mampu do presentation untuk project final paper university or project berbilion-bilion demi kerja. Why not do something looks same alike tapi mendalam manfaatnya untuk orang kesayangan? Think about it.