THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label tip kesihatan. Show all posts
Showing posts with label tip kesihatan. Show all posts

Thursday, May 24, 2012

Rahsia bibir menawan: VASALINE, Intensive care

Assalamualaikum,
Berita lama, berita lama >> sila ambil perhatian! (cerita empat tahun dulu). Aku baru terjumpa benda alah ini (2008) dan menarik bangat untuk dikongsi bersama. Serta bikin heboh sama para ibu dan bapak di kampung, ya.

Oh, ya. Semua orang sememangnya mahukan bibir yang menawan, lembap dan menggoda. Tapi, kita selalunya terlalu bergantung kepada lipstik/ gincu di pasaran. Tapi, untuk aku yang sukakan natural beauty (susah la, kan) aku nak bibir yang sentiasa lembap, dan gojes setiap hari dimana jua.

Jadi, amalan ini mungkin membantu:

Oleskan vaseline-intensive care setiap kali sebelum tidur. Yeah.

"100% pure petroleum jelly is good for your baby and you".
Direction: apply to relieve skin discomfort, use as a lip moisturizer or to softenroughspots on skin.
Ingredients: petrolatum
Min net weight: 50 g
Made in : Thailand

*in the list, please.

Sunday, May 13, 2012

The Dr. Oz Show--> must see this!


Assalamualaikum.
Hai, hai, hai semua. Sihat ker dak? Hehheeh... Orait kawan, story mory pada kali ini adalah under health talk. Health talk? Naper? Walaweh, korang jangan buat muka lapan posen yek bila cerita pasal forum perdana terutamanya bab kesihatan. Untuk korang yang spesis pemalas (bahasa kasar) atau beruang kutub (bahasa alimnya) aku tetap nak cerita gak. Apa benda yang bestnya aku nak sharing yek? Op kos la bes sampai menggigit ibu jari kaki pastinya. Euwww.... pengotor!

So, meh rapatkan bahu ke bahu memasing. Sediakan popcorn di sebelah kanan dan air sirap sebelah kiri. Jeng-jeng-jeng...
Inilah dia orangnya...


Kenal tak? Kenal tak?
Aku perkenalkan Mr. Mahmet Cengiz Oz. Just called him, Dr. Oz. Orangnya pandai, talented, very friendly dan master mind. Kipas-susah-mati-sama-dr-oz!!!

Aku suka jengah-jengah web dan show dia. Stalker memanjang la kau yer... Tapi, apa aku kisah kerana banyak tips, petua, ilmu yang korang akan dapat daripadanya.


So, untuk yang buta pasal dunia kesihatan-- nak tambah ilmu lebih? Rajinkanlah diri menjenguk sesaat dua kat laman web pak cik Oz nih.

Berbaloi-baloi-baloi...

Friday, July 10, 2009

Organ donation >>> A Gift Of Life

How long does a man live?

How do we measure?
The length of a man’s life,
By number of years?
Or what he touched others by?

If truth be told,
The measure of life,
Is gauged by how,
We carry him inside.

Those who carry,
His essence and pride,
Receive and gift,
Of hope and life.

If we have to measure,
The length of one’s life,
He truly lives,
When through him,
Another survives.

For it is his giving,
That others receive,
A gift so precious,
Of hope and new life.

Source: ‘I want to be an organ donor’.
Tol free: 1800 88 9080
Please inform your family when you pledge as on organ donor.

Tuesday, April 14, 2009

Anlene : Bone Health Check (pemeriksaan tulang)

Assalamualaikum..

Direct---Tadi pagi, aku ada buat pemeriksaan kesihatan tulang bersama Mr. Anlene (aku adalah peserta ke-114).
Waaaaahhhh.. Tak de la rasa beratur lama sangat kerana disampingnya ada boot lain-lain (pelbagai jenis saringan kesihatan lain juga ada).

OK.
Bila tiba aja giliran, dup dap dup dap jantung berdegup!
Mula-mula diorang akan terangkan apa procedure yang dibuat dan ternyata--Kaki yang menjadi pilihan (kaki kanan yang diperiksa). 

"Pemeriksaan ini memberi penilaian mengenai kualiti dan kekuatan tulang. Ia dapat membantu menaksirkan risiko anda terhadap keretakan akibat Osteoporosis".

Keputusan pemeriksaan kesihatan tulang Anlene: 4.1 (alhamdulillah)
More than their expected.
And i love milk!

Info:
Risiko tinggi: >-4 hingga -2.5
Risiko sederhana: -2.5 hingga -1
Risiko rendah: -1 hingga >2

----------------------------------------------------------------------------------------------
Petua untuk kesihatan tulang:
  1. minum susu berkalsium tinggi seperti Anlene; 4sudu x 2 gelas sehari. 
  2. amalkan senaman menanggung berat seperti berlari, jogging, berjalan dan aerobik.
  3. hadkan minuman beralkohol dan berkafeina.
  4. sentiasa melakukan pemeriksaan tulang
  5. jumpa doktor anda jika ada pertanyaan atau persoalan mengenai kesihatan tulang.
So, what you waiting for? Lets do the bone check up!