THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label anlene. Show all posts
Showing posts with label anlene. Show all posts

Tuesday, April 14, 2009

Anlene : Bone Health Check (pemeriksaan tulang)

Assalamualaikum..

Tadi pagi, aku ada buat pemeriksaan kesihatan tulang bersama Mr. Anlene.
And aku adalah peserta ke-114.
Waaaaahhhh..
Cam bagus gak sebab ramai dah prihatin pasal tulang menulang nih.
Bukan pandai bab kedai mana sup tulang yang sedap.
Bagi tepuk amai-amai sikit.

So, nombor pon penuh.
Tapi Ttak de la rasa beratur lama sangat kerana disampingnya ada boot lain-lain.
Ada banyak lagi actually jenis saringan kesihatan lain.
Tapi tak sempat nak gih.
Lalu sipi-sipi jer.

OK.
Bila tiba aja giliran, dup dap dup dap jantung berdegup!
Gila kau.
First time nih.

So,
Mula-mula diorang akan terangkan apa procedure yang dibuat,
Blah,blah,blah.

And my kaki kanan.
Pastu letak gel.
Pastu, letak kat special machine.
And machine tu akan interprate.
Dapatlah result.

Hasil carian imej untuk weheartit anlene

Antara kata-kata diorang:
"Pemeriksaan ini memberi penilaian mengenai kualiti dan kekuatan tulang. Ia dapat membantu menaksirkan risiko anda terhadap keretakan akibat Osteoporosis".

Keputusan pemeriksaan kesihatan tulang Anlene aku: 4.1 (alhamdulillah)
More than their expected.
So diorang pon buat intervew review gituuu...
Aku tak minum anlene, but aku support siapa minum susu.
And i love milk!

Just go on with your healthy lifestyle.
Even bukanlah Anlene menjadi pilihan.
As long as tulang kita sihat dan kuat macam Hulk!

Info:
Risiko tinggi: -4 hingga -2.5
Risiko sederhana: -2.5 hingga -1
Risiko rendah: -1 hingga >2

----------------------------------------------------------------------------------------------
Petua untuk kesihatan tulang:
  1. minum susu berkalsium tinggi seperti Anlene; 4sudu x 2 gelas sehari. 
  2. amalkan senaman menanggung berat seperti berlari, jogging, berjalan dan aerobik.
  3. hadkan minuman beralkohol dan berkafeina.
  4. sentiasa melakukan pemeriksaan tulang
  5. jumpa doktor anda jika ada pertanyaan atau persoalan mengenai kesihatan tulang.
So, what you waiting for?
Lets do the bone check up!
Free jer.