THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label presentation mengenai strok. Show all posts
Showing posts with label presentation mengenai strok. Show all posts

Tuesday, December 10, 2013

Kencing Manis dan… Strok? I

Assalamualaikum,

Actually pembentangan ini aku lakukan ‘special’ untuk kedua mak ayah (sememangnya kencing manis dan salah satu ada penyakit strok) dekat kampong tu masa cuti awal December beberapa hari lalu. And, Alhamdulillah semuanya progress smoothly!

Kenapa aku buat semua ini?
Menurut aku… basic thing iaitu ilmu dan kesedaran dari dalam adalah paling penting/utama bila sesiapa diserang penyakit ini. Obviously, mak dan ayah aku dok kampong… orang kampong punya mentality lain sikit. Aku tahu korang paham. As satu-satunya anak yang berkecimpung in medical line, network 3/4G tak clear kat sana untuk tengok perkembangan mereka daripada hari ke hari. Dan, atas dasar responsibility yang tinggi- aku telah terpikir untuk buat sesuatu yang bermanfaat. Here we go, pembentangan!

Bagaimana aku mencuri masa mereka?
Pembentangan aku ini lebih kepada fakta dan beberapa nasihat. So, waktu dan masa yang tepat adalah really important untuk menarik minat mereka. Untuk aku, aku buat masa petang. Kalau tak salah masa itu dalam area pukul 3.00 petang. In tea time and masa mereka tengah tak buat apa-apa. Memula aku inform la pagi itu dekat adik untuk supportive. Bila petang tiba… Pastu aku inform dekat emak, emak aku pun on… aku inform dekat ayah, dia pun sempoi. Gunakan TV plasma, aku masuk USB pendrive dan mula buat pembentangan.

Response mereka?
Excellent! Mereka banyak ajukan soalan, daripada segi apa yang mereka rasakan sekarang-mereka lakukan everyday-pemakanan dan minuman-perubahan pada tubuh badan dan perkongsian tentang pengalaman masa melepak di kedai kopi tepi jalan. So, secara tak langsung, masalah jiran tetangga pun aku combined sekali. Dalam tiga jam jugaklah kami beberapa beranak berdikusi itu ini. Overall, telah menunjukkan betapa mereka ingin lebih tahu, more than what I expected. See?

For my side?
Aku tetiba terror menjawab pulak-choi! Aku tahu aku bukan doctor tapi ordinary nurse cam korang lihat kat luar sana. But I do something extraordinary! And I proud of it.  Good job to me.

Nasihat aku?
Lastly… It’s not the end of the world bila korang atau korang punya mak ayah dapat penyakit ini. Of course, rasa susah hati, sedey dan nak melolong semua. Tapi Allah adalah segalanya- semasa mereka dapatkan rawatan, sokongan keluarga/ orang disekeliling adalah yang paling dan paling diperlukan. Tapi, after recovery (yang tak sepenuhnya) korang kena bertindak extra miles agar ianya tak akan berulang. Just remember it!

Bersambung… di sini- Kencing manis dan strok? II