THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label aku bercerita mengenai kencing manis. Show all posts
Showing posts with label aku bercerita mengenai kencing manis. Show all posts

Tuesday, December 10, 2013

Kencing Manis dan… Strok? I

Assalamualaikum,

Actually pembentangan ini aku lakukan ‘special’ untuk kedua mak ayah (sememangnya kencing manis dan salah satu ada penyakit strok) dekat kampong tu masa cuti awal December beberapa hari lalu. And, Alhamdulillah semuanya progress smoothly!

Kenapa aku buat semua ini?
Menurut aku… basic thing iaitu ilmu dan kesedaran dari dalam adalah paling penting/utama bila sesiapa diserang penyakit ini. Obviously, mak dan ayah aku dok kampong… orang kampong punya mentality lain sikit. Aku tahu korang paham. As satu-satunya anak yang berkecimpung in medical line, network 3/4G tak clear kat sana untuk tengok perkembangan mereka daripada hari ke hari. Dan, atas dasar responsibility yang tinggi- aku telah terpikir untuk buat sesuatu yang bermanfaat. Here we go, pembentangan!

Bagaimana aku mencuri masa mereka?
Pembentangan aku ini lebih kepada fakta dan beberapa nasihat. So, waktu dan masa yang tepat adalah really important untuk menarik minat mereka. Untuk aku, aku buat masa petang. Kalau tak salah masa itu dalam area pukul 3.00 petang. In tea time and masa mereka tengah tak buat apa-apa. Memula aku inform la pagi itu dekat adik untuk supportive. Bila petang tiba… Pastu aku inform dekat emak, emak aku pun on… aku inform dekat ayah, dia pun sempoi. Gunakan TV plasma, aku masuk USB pendrive dan mula buat pembentangan.

Response mereka?
Excellent! Mereka banyak ajukan soalan, daripada segi apa yang mereka rasakan sekarang-mereka lakukan everyday-pemakanan dan minuman-perubahan pada tubuh badan dan perkongsian tentang pengalaman masa melepak di kedai kopi tepi jalan. So, secara tak langsung, masalah jiran tetangga pun aku combined sekali. Dalam tiga jam jugaklah kami beberapa beranak berdikusi itu ini. Overall, telah menunjukkan betapa mereka ingin lebih tahu, more than what I expected. See?

For my side?
Aku tetiba terror menjawab pulak-choi! Aku tahu aku bukan doctor tapi ordinary nurse cam korang lihat kat luar sana. But I do something extraordinary! And I proud of it.  Good job to me.

Nasihat aku?
Lastly… It’s not the end of the world bila korang atau korang punya mak ayah dapat penyakit ini. Of course, rasa susah hati, sedey dan nak melolong semua. Tapi Allah adalah segalanya- semasa mereka dapatkan rawatan, sokongan keluarga/ orang disekeliling adalah yang paling dan paling diperlukan. Tapi, after recovery (yang tak sepenuhnya) korang kena bertindak extra miles agar ianya tak akan berulang. Just remember it!

Bersambung… di sini- Kencing manis dan strok? II

Thursday, December 13, 2012

Penyakit kencing manis di Malaysia.

Assalamualaikum.

Hait. Apa kabor kalian semua?
Baiklah, let's face the fact yang 2.6 juta rakyat Malaysia menghidap penyakit kencing manis/ Diabetes Mellitus. Big amount tuh-means yang perkara ini sangat la serious untuk di ambil tahu. Okeh, mungkin bukan untuk diri sendirik tapi may be for your lovely father and mother, wife/hubby tersayang, anak-anak in future, or untuk kominiti sekitar kita. Biasa la "penyakit orang kaya-darah tinggi, kencing manis dan jantung".



Then, bila dah kena mula la cakap ianya buatan orang>> jumpa bomoh saner, situ, sini. Lastly, rugi RM 12.4 juta... Tapi, sebenarnya salah sendirik. So, maner silapnya? For sure, takkan dah kena baru nak cari cure!. Another option, try makan produk-produk kesihatan yang di jual kat pasaran (ntah betul yer dak jek). Between, mencegah itu lebih baik daripada merawat. Cara terbaik adalah lakukan perubahan dalam hidup korang mulai saat ini. Kurangkan pengambilan gula, kurangkan, kurangkan, kurangkan please...

Important note: Sugar is not a bad guy. Kerana gula actually adalah sumber utama terhasilnya tenaga dalam badan. May be, we can called--sugar is a naughty guy!
Banyak sebab kenapa korang boleh dapat penyakit kencing manis. Antaranya melalui Pola pemakanan, cara hidup, genetik, ketahanan badan, etc... Boleh la tanya pada Doktor yang berkenaan okeh. Aku pun bukan pakar dalam hal nih, because i'am not a doctor. OK.

Antara simptom-simptomnya pula adalah:

  1. Haus yang terlampau-lampau. Sikit-sikit nak minum. Kalau minum plain water, itu acceptable lah. It became more worsen bila korang minum air tin berkabonat. Fuh, itu namanya menyahut seruan kubur.
  2. Berat badan menurun. Sila cek berat badan anda sekurang-kurangnya enam bulan sekali. Perempuan anti betul nak cek-cek berat badan nih. Aku tau, kita sama. Jiwa kacau nanti. 
  3. Penat, cepat letih. Buat kerja sikit, peluh bukan main. Tapi, keluar peluh itu bagus apa. It's sign bila peluh sejuk yang keluar. Hah, tahap gula rendah la tuh. Please, make an appointment with your doctor. 
  4. Penglihatan kabur. Saraf mata ini kecik ajer, paper hal senang rosak. Then, cecepat jumpa pakar mata. Letak eyedrop bagi pupil dilated and check up inside of your eyes. Once a year sekurang-kurangnya okeh.
  5. Gatal-gatal. Most yang orang selalu ambil ringan. 
  6. Ada kudis, luka yang lambat sembuh. That's why ada penyakit kencing manis yang kena potong kaki bagai. Coz luka diorang lambat sembuh dan bila lambat, bakteria mula la wat kilang percuma dan meluaskan empayar Rome mereka.
  7. Otot lemah. Another sign yang orang selalu tak ambil peduli gak. "Biasalah, atuk dah tua cu".
  8. Kebas. Kebas terjadi bila tunas saraf kita tidak berfungsi dengan baik/ dah mati. So, ini adalah simptom yang worsen sekali.
  9. Kerap kencing terutama di waktu malam. Gompol itu lain cikit yek. Ini, juga lain.

For the best action, aku sempat grab this great book @ Danga Mall Books Fair. Everything in one--all the meaningful advises, superb knowledgeable, other patient experience and the best of the best, their diabetic recipes. For sure, aku still trying hard untuk khatamkan buku nih. 


Mekasih pada sumber-sumber yang membantu:
Wikipedia
Klinik Cybermedik
Dia buat dah