Search This Blog

Sunday, June 19, 2016

Rumah Amal Asnaf Al Barakh (Part 1)

Assalamualaikum,

Alhamdulillah,
Alhamdulillah,
Alhamdulillah,
Dipanjatkan kesyukuran kehadrat Allah atas kejayaan menyempurnakan majlis berbuka puasa 1437H yang berlansung semalam.
18 jun 2016...
Segalanya berjalan sangat baik dan lancar.
I'm happy with it, very much...

Mula-mula seminggu sebelum Ramadhan bila open table untuk plan such a big event macam nih...
Rasa, uh no way man... I can't do this.
Aku dan Adnin?
Combination of master plan oleh dua orang?
Untuk 100 guest?
Really impossible untuk handle. Sambil geleng kepala.
Siapa hendak ambil risk?
Mana nak gali untuk segala donation, carik sponsor lagi, beli barang, pengangkutan, carik tempat, aturcara semua...
Like crazy, duh.
But,
I'm, actually we.... make it!!!
Amazing.

Bila masuk hari pertama Ramadhan, kami still 50:50 untuk teruskan. Tapi, bila masuk hari kedua Ramadhan, kami slowly start projek nih.
Tekad.
Berserah.
Apa yang akan jadi, kami tanggung.
And there we are,
Dua minggu to go...

First, aku try minta pertolongan orang yang selalu buat event di department tempat kerja.
Tapi dia tak boleh tolong.
Bit down gak.
Tak putus semangat, aku buat post dan whats-app semua orang yang aku kenal.
Kawan baik or not and tempat kerja lama dan family sekali.
Hehhehe...
Marketing plan.

Mungkin nampak banyak amaun Rm 150 sorang, but banyak reason sebenarnya.
First, obviously untuk cover if ramai tak dapat join.
Second, if ada lebih boleh beli barang untuk keperluan asas mereka.
Third, yang aku suka adalah bila lagi hendak cekau duit diorang supaya dapat buat sedekah. Kan.
Hhehehhe....

So far, aku dapat juga some sponsor.
Termasuk Kak Her untuk all goodies bag.
Thanks la kakak.
I love you.
And kebanyakan hanya beri sumbangan seikhlasnya... sebab diorang ada plan lain or kena kerja.
It's ok.
Dan tiga hari sebelum majlis,
Semua hal atau bayaran mengenai makanan, duit raya, pengangkutan, aturcara, hadiah dan lain-lain telah settle.
Alhamdulillah.
Tenang hati.
Berbaloi rasa.

And even sebelum detik buka puasa 18 jun pun, still ada bagi duit.
Semua sekali total up sumbangan yang dikumpulkan adalah RM 4, 980.00
Alhamdulillah.
Syukur.

Dan mereka yang confirmed hadir semua sekali adalah seramai +- 100 juga.
Cukup budget.
Cukup orang untuk perabis makanan.
Hhahahha....

Ini adalah menu yang dipilih.
Macam-macam ada. Sangat sesuai untuk bebudak sebab main part dia yang aku suka ialah sate dan abc!
My fav.
And they all too.

Bersambung Part 2 untuk more pictures and stories.
: )
Click next.

Thursday, June 16, 2016

Resepi Biskut Oat Tuan Anas Mikael.

Assalamualaikum,

Memandangkan bulan Ramadhan and Syawal berkait rapat.
Mesti ada yang sudah usha-usha untuk buat biskut raya.
Cerita mengenai biskut raya, aku paling suka the homemade cookies!
Especially yang aku buat sendiri.
Sebab we knew the sweetness level and process how it makes.
Baru ada keyakinan dan umph nak makan.

Mengenai resepi yang aku nak share,
Mesti ramai sudah tahu mengenai resepi ini.
Sebab ia menyamai 101% dengan resepi daripada drama kesukaan ramai, Tuan Anas Mikael.
That drama yang aku slightly tak pernah tengok pon.
Seriously!
But, randomly terjebak dengan resepi daripada drama tu.
Hahhahha...


First time aku rasa, i terus fall in love.
Gila ah.
With the kerangupan yang perfect untuk cerita pasal cookies.
And what can i said is... resepi ini sangat senang dan berbaloi buat!
Bahan yang digunakan tidaklah banyak dan bit cheap.
Itu yang paling the best tentang cookies ini.

So, let's buat ia. Bahan-bahannya adalah:

1 cawan butter
1 cawan gula perang (ikut kemanisan masing-masing)
1 biji telur
3 cawan oat (dikisar)
1 cawan kismis/ choc chips/ badam
1 sdt soda bicarbonate
1/2 sdt emplex (serbuk perangup biskut, tak ada pon tak apa)
1 sdt esen vanilla
garam

Cara-caranya:
1-Mix butter yang sudah dicairkan dengan gula perang hingga berkrim. Tak perlu kembang. Tak guna mixer pon okay.
2-Masukkan telur dan vanilla dan sedikit garam.
3-Masukkan bahan-bahan kering dan ramas-ramaskan guna tangan. Jangan uli, nanti biskut jadi liat dan keras.
4-Bulat-bulatkan dan leperkan ikut kesukaaan nak besar mana.
5-Bakar pada suhu 170 darjah celcious, +- 20 minit hingga perang.

Bila sudah siap, sidai atas ridai, Baru dah sejuk, masukkan dalam bekas kedap udara.
Dimaklumkan juga, doh ini boleh di frozen, and wow for that.

Why i like more about this cookies is because dia guna oat.
As main resepi.
And oat adalah item wajib yang memang ada di rumah Johor.
Sebab my ayah or emak will ate this for breakfast or dinner.
So, i can save budget for the barang-barang yang perlu dibeli.
: )
Don't tell them about this.
Bye!

Monday, June 13, 2016

Wealthy and responsibility


Two big words i touch here.
A wealth, and a responsibility.
Really big words with big burden behind it.
If you're matured enough, you will think deeply about this.
And wanna wish to become a kids again.
Because this is not easy, dude.

But as time goes, with an experience in life and support from your family and community or special one.
We can go through it.
Have faith in Allah.
Insyaallah.

So raise your chin up and face the world!
#positivevibes

End of 2023

 Hai, Apa khabar semua? Lama benar rasanya tidak menjengah blog ini, datang sini pun sebab rindu. Tidak langsung peduli untuk menaip dan ber...