Bergedil degil
Assalamualaikum,
Resepi nih dapat from my mak cik masa time raya beberapa tahun lepas dan lepasnya.
Lama dah...
Since that, try buat kat family sendirik. And diorang sangat suka kannya.
Lama dah...
Since that, try buat kat family sendirik. And diorang sangat suka kannya.
Pastu memang rajin buat lah.
Sebab sedap and mudah.
And kenyang.
Sebab sedap and mudah.
And kenyang.
So, bahan utama adalah kentang. Kentang ni buang kulit dia and potong ikut suka or wedges ke apa. And gorengkan dia.
Goreng sampai dia separa masak.
Kentang ni gak, if korang ada lebihan french fries yang rasa malas nak makan lagi. Boleh gunakan jugak.
Valid in my resepi.
OK.
Some bawang goreng. Bawang goreng buat sendirik or yang sedia ada. Boleh jer.
Tak cerewet.
With some ayam or daging yang dicarik-carik isinya.
Nak combined dua-dua pon boleh.
Nak pick satu je pon ok.
Ni kuantiti, ikut si pembuat and si pemakan.
Dan some daun sup, daun bawang pon boleh.
Sikit jer.
Sebab tu kebanykan orang buat bergedil bila ada masak sup ke soto.
So diorang punya daun sup biasa kan ada lebih-lebih. Masuk la dalam ini resepi.
Masuk akal kan.
Garam and bit of lada hitam.
Then gaulkan semuanya bagi rapi dan bulatkanlah kecil-kecil ke besar-besar ikut kelyuasan mulut masing-masing.
And other mangkuk, prepare telur.
Yang dipukul halus.
Siap untuk digoreng.
Panaskan minyak.
And salut bulat-bulat bahan-bahan tadi dengan telur dan masukkan dalam pan.
Minyak disarankan letak sikit jer. Just nak bagi lapisan telur tukar kaler jer.
Dalam dah masak.
Sebab if banyak minyak, banyaklah minyak akan diserap nanti.
Tak healthy ok.
Selain goreng dia, boleh gak bakar in oven.
Just tabur sikit minyak and bakarlah.
Lima minit in 200 degree pon ok.
Sekejap je.
Nak tukar kaler dia je.
Then boleh hidang dan makan bersama-sama.
Selamat mencuba!