THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label tutorial pakai selendang. Show all posts
Showing posts with label tutorial pakai selendang. Show all posts

Friday, May 17, 2013

Tutorial 2: Cara pakai selendang

Assalamualaikum.

Bersambung daripada  Tutorial1: Cara pakai selendang.
And from my previous post. we knew that actually i'm not a pro stylista sangat la kan. But why not i'm trying it. With my own creativity and with what i'm comforting more.
Like yeah. Go on.

Tutorial pertama: 
1-pakai anak tudung/ scarf.
2-keronsangkan selendang ikut muka.
3-make sure ianya ke tepi. Adjust ikut suka.
4-yang pendek bawak ke belakang dan pinkan di bahagian bahu.
*Siap! Depan belakang panjang… aku suka pakai gaya ini. Simple dan tak yah belit-belit.


Tutorial kedua: 
1-pakai anak tudung/ scarf.
2-sebelah pendek sebelah panjang dan yang pendek keronsangkan ke tepi (bertentangan arah).
3-lebihannya butang ke belakang.
4-jadi bentuk beralun gitu.
5-yang lebihan panjang biarkan lepas.
*Done! Sesuai untuk ke majlis keramaian dan mewah.

Tutorial ketiga: 
1-pakai anak tudung/scarf.
2-keronsangkan ke belakang. Ala pakai scarf yang longgar.
3-lebihannya bawa ke tepi (arah bertentangan) dan keronsangkan.
4-yang panjang, keronsangkan ke belakang kepala.
Ready to go! Aku suka.

Tutorial keempat:
1-pakai anak tudung/scarf.
2-sebelah pendek dan panjang. pendek gumpalkan dan masukkan dalam scarf. Adjust cantik-cantik.
3-bahagian panjang lilitkan ke belakang dan sampai bawah dagu. Selitkan lebihannya.
Wallah! Ni time kalau tetiba keronsang semua sembunyikkan diri. Sesuai amat.

Tutorial kelima: 
1-pakai anak tudung/scarf.
2-sebelah pendek dan panjang. pendek gumpalkan dan masukkan dalam scarf. Adjust cantik-cantik.
3-tarik yang panjang dan lilit longgar separuh.
4-boleh di keronsang atau dibiarkan lepas lebihannya.
Cak! Gaya yang consistent dan tampak sangat cantik untuk di pakai.

Tutorial keenam: 
1-pakai anak tudung/scarf.
2-sebelah pendek dan panjang. Pendek keronsangkan kat tepi bahagian dalam (bertentangan arah).
3-tarik yang panjang dan lilit longgar separuh sampai bahu dan keronsangkan.
4-lebihan pendek, adjust bagi make it centered.
I can see you!  Ni kalau mak mertua tengok, sumpah terus masuk meminang.

Tutorial ketujuh:
1-pakai anak tudung/scarf.
2-as usual, sebelah panjang dan pendek. Keronsangkan di bahagian bawah dagu.
3-yang panjang, lipat cantik dan keronsangkan di atas bahu.
Surely simple! Siap boleh joget bersma robot lagi. Hahaha…

Tutorial kelapan:
1-pakai anak tudung/scarf.
2-panjang dan pendek.Keronsangkan di bahagian belakang kedua belah.
3-see the beralun and pinkan lebihan pendek di bahagian dalam tepi keduanya.
4-untuk panjang, adjust bagi cantik dan pinkan di bahagian bahu.
Berapi! Can add rantai if you want, nampak lebih feminine dan stailo.
And that's all.
So, what do you think about those all eight pattern selendang punya gaya?
Itu yang menurut aku la kan.
Ehem, korang ada tak terpesona dengan my own charisma. Gedik loh. Model selendang in da making. Hahhahah...

Lastly, i give you a bonus match making my tudung sarung with this selendang.
See how make it.
With my own style.
Simple.
This sesuai untuk kalo korang nak santai-santai.
And best back up plan. Mana tau santai-santai tuh tudung kotor/ basah...
Mana tau kan.

Tutorial Bonus: Selendang turn to Scarf.
1-pakai tudung sarung.
2-tambahkan scarf dengan lipat dua selendang.
3-lilitkan di leher dan masukkan antara satu sama lain.
Finish! Ini sebagai penyeri bagi korang yang dah addicted kepada tudung sarung.
Berpeloh jugaklah ketiak aku menaip. Untuk korang aku cam, whatever.
If korang said, ‘no idea’.
Meh aku sekeh kepala sorang-sorang (tanpa rasa bersalah).

A tip from me, untuk selendang--aku suka yang kalis/non jarang coz daripada sini aku tak payah nak lilit-lolot bebanyak untuk cover it.
Am i right dear?
Hheheh...
Okeylah uolss, selamat mencuba. Selamt beramal.

Nasihat: if korang tak nak cuba-bak sini stock selendang derma kat aku. Aku sedia menerima dengan hati terbuka…Majulah selendang untuk Islam!
Wasssalam.

Thursday, May 02, 2013

Tutorial 1: Cara pakai selendang

Assalamualaikum semua.

Now i want to talk about fashion. So ladies gimme that red carpet please.
Like a boss.
: )


As we know, cover your hair, and covering your chest is di tuntut dalam Islam.
And few years back, I adore more to tudung sarung. Aku admit it. Easy, practical and saving your precious time, Also cheap!
Alkisahnya kalau time belajar dulu, sanggup terjah pasar malam dan also turun ke Nilai 3 naik bus buruk untuk grab this tudung pattern.
Yang harga Rm10.00 ke bawah, semua kau sapu. Hehhehe...
Op kos, masa jadik student duit poket tak banyak mana.

And bila dah kerja, Still loyal with this kind of tudung. But dah mula try jugak minat dipupuk pada selendang. Tapi day by day, mananya lagi nak sempat untuk lilit-lolot bagai. 'Cause lelagi kerjanya yang bukan cam orang dok opis tuh.
Jangan nak berangan terlebih Mak Minah oiii.

Treng-treng-treng...
And some of the reason, kita terpaksa forget about tudung sarung or even bawal to match with the event. Baju mahal-mahal apa gojes pakai tudung bawal plain?
And time tu mula la sibok nak kembur tunggang terbalik bilik coz nak carik selendang yang berkenan.
Itu belom lagi surfing google tok carik cara gaya yang deboom.
Sinonimnya, kita (wanita-wanita cantik) selagi tak lawa, jangan harap nak keluar rumah.
: )
I like this statement.


Imagine:
Pin sepuluh tercacak kat kepala, selendang dah senget benget.
Rambut pulak mula sibok nak inter frame.
Mesti cam, warrrghhh…
I'm better die.
Tak sanggup lagi merana untuk cantik.
Orang sekeliling pun naik pelik bila asyik keluar masuk toilet. ‘Diarrhea ke per budak nih?’
Cermin kecik dalam handbag jangan cakap la dah beraper kali kena ngadap. Susah bukan…

Aku pernah lalui semua tuh, and that's why aku prefer tudung sarung.
But,
Ada but-nya. Sebagai manusia yang tak boleh tengok orang kesedihan. Aku (sailor moon) sedia membatu! Aceccececec...

Please lap air mata darah sekarang dan meh dok pakat-pakat duduk rapat-rapat sambil pegang selendang di tangan.
Kalau tak de, gi fast and furious pinjam jiran sebelah rumah. Mesti wife or anak diorang ada banyak stock. Lainlah kalau diorang memang sepsis kedekut.

Tak de gak? Rembat kain pelikat ayah or kain batik emak korang atas ampaian sekejap!
Kejap jek. Nak stylista dak?
Ok...Terharu? Aku sempoi jek.
Hahahha…


Firstly korang kena ingat, Apa yang aku ajor korang adalah cara pakai selendang yang simple/ senang dan tak payah pakai pin banyak sangat. Keronsang jek… kalo korang nak more safe.
Besar ke kecik keronsang? Suka hati duit korang la.
Aku? Mak aku memang rajin sponsored anak dia punya keronsang. Anak dia kan semua baik-baik belaka (padahal pinjam tapi tak pulang-pulang).

FYI semuanya ada lapan cara/tutorial ++ one bonus.
Baik kan aku...Terharu lagi?
Belanja makan Kenny Roger’s satu set dan hantar ke rumah aku please.
Baru best.

Bersambung… sini: Tutorial 2, cara pakai selendang.
Teaser:

p/s-besok it’s my birthday… nampaknya kena beli kek sendiri dan makan sesorang la. Inilah nasib kalau duk jauh daripada family. I want to go home!