THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label scarf merah. Show all posts
Showing posts with label scarf merah. Show all posts

Friday, May 17, 2013

Tutorial 2: Cara pakai selendang

Assalamualaikum.

Bersambung daripada  Tutorial1: Cara pakai selendang.
And from my previous post. we knew that actually i'm not a pro stylista sangat la kan. But why not i'm trying it. With my own creativity and with what i'm comforting more.
Like yeah. Go on.

Tutorial pertama: 
1-pakai anak tudung/ scarf.
2-keronsangkan selendang ikut muka.
3-make sure ianya ke tepi. Adjust ikut suka.
4-yang pendek bawak ke belakang dan pinkan di bahagian bahu.
*Siap! Depan belakang panjang… aku suka pakai gaya ini. Simple dan tak yah belit-belit.


Tutorial kedua: 
1-pakai anak tudung/ scarf.
2-sebelah pendek sebelah panjang dan yang pendek keronsangkan ke tepi (bertentangan arah).
3-lebihannya butang ke belakang.
4-jadi bentuk beralun gitu.
5-yang lebihan panjang biarkan lepas.
*Done! Sesuai untuk ke majlis keramaian dan mewah.

Tutorial ketiga: 
1-pakai anak tudung/scarf.
2-keronsangkan ke belakang. Ala pakai scarf yang longgar.
3-lebihannya bawa ke tepi (arah bertentangan) dan keronsangkan.
4-yang panjang, keronsangkan ke belakang kepala.
Ready to go! Aku suka.

Tutorial keempat:
1-pakai anak tudung/scarf.
2-sebelah pendek dan panjang. pendek gumpalkan dan masukkan dalam scarf. Adjust cantik-cantik.
3-bahagian panjang lilitkan ke belakang dan sampai bawah dagu. Selitkan lebihannya.
Wallah! Ni time kalau tetiba keronsang semua sembunyikkan diri. Sesuai amat.

Tutorial kelima: 
1-pakai anak tudung/scarf.
2-sebelah pendek dan panjang. pendek gumpalkan dan masukkan dalam scarf. Adjust cantik-cantik.
3-tarik yang panjang dan lilit longgar separuh.
4-boleh di keronsang atau dibiarkan lepas lebihannya.
Cak! Gaya yang consistent dan tampak sangat cantik untuk di pakai.

Tutorial keenam: 
1-pakai anak tudung/scarf.
2-sebelah pendek dan panjang. Pendek keronsangkan kat tepi bahagian dalam (bertentangan arah).
3-tarik yang panjang dan lilit longgar separuh sampai bahu dan keronsangkan.
4-lebihan pendek, adjust bagi make it centered.
I can see you!  Ni kalau mak mertua tengok, sumpah terus masuk meminang.

Tutorial ketujuh:
1-pakai anak tudung/scarf.
2-as usual, sebelah panjang dan pendek. Keronsangkan di bahagian bawah dagu.
3-yang panjang, lipat cantik dan keronsangkan di atas bahu.
Surely simple! Siap boleh joget bersma robot lagi. Hahaha…

Tutorial kelapan:
1-pakai anak tudung/scarf.
2-panjang dan pendek.Keronsangkan di bahagian belakang kedua belah.
3-see the beralun and pinkan lebihan pendek di bahagian dalam tepi keduanya.
4-untuk panjang, adjust bagi cantik dan pinkan di bahagian bahu.
Berapi! Can add rantai if you want, nampak lebih feminine dan stailo.
And that's all.
So, what do you think about those all eight pattern selendang punya gaya?
Itu yang menurut aku la kan.
Ehem, korang ada tak terpesona dengan my own charisma. Gedik loh. Model selendang in da making. Hahhahah...

Lastly, i give you a bonus match making my tudung sarung with this selendang.
See how make it.
With my own style.
Simple.
This sesuai untuk kalo korang nak santai-santai.
And best back up plan. Mana tau santai-santai tuh tudung kotor/ basah...
Mana tau kan.

Tutorial Bonus: Selendang turn to Scarf.
1-pakai tudung sarung.
2-tambahkan scarf dengan lipat dua selendang.
3-lilitkan di leher dan masukkan antara satu sama lain.
Finish! Ini sebagai penyeri bagi korang yang dah addicted kepada tudung sarung.
Berpeloh jugaklah ketiak aku menaip. Untuk korang aku cam, whatever.
If korang said, ‘no idea’.
Meh aku sekeh kepala sorang-sorang (tanpa rasa bersalah).

A tip from me, untuk selendang--aku suka yang kalis/non jarang coz daripada sini aku tak payah nak lilit-lolot bebanyak untuk cover it.
Am i right dear?
Hheheh...
Okeylah uolss, selamat mencuba. Selamt beramal.

Nasihat: if korang tak nak cuba-bak sini stock selendang derma kat aku. Aku sedia menerima dengan hati terbuka…Majulah selendang untuk Islam!
Wasssalam.