THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label prostate examination. Show all posts
Showing posts with label prostate examination. Show all posts

Thursday, October 17, 2013

Jadi Sukarelawan/ Volunteer.

Assalamualaikum,

Hey, saper cakap aku ni tak berjiwa volunteer? Aisy, sila tolak fakta itu jauh-jauh yer coz pada bulan lepas, aku ada do this really kind heart job. Sila tepuk tangan ramai-ramai. Under TIMA, Tzu Chi International Medical Association.
*orientation-thanks to Dr. Eddy, pediatric consultation daripada General Hospital.

TIMA... Actually untuk medical kena pakai baju putih. So, first time kan. Aku sempoi jek la.
Ini doctor yang aku assist. 
hey, it's me... assist untuk prostate examination! 
So, actually before Raya Haji ada program ini lagi, tapi memandangkan aku balik awal untuk Raya holiday... tak dapek den nak nolong. Next time aku join. Hopefully, just ringankan tangan untuk menolong, mostly aim yang aku suka lakukan. Bukan jugak semua orang ada duit nak dapatkan rawatan, it's free dan even tak mendalam. And one more thing, kalau nak tolong... sila jangan pandang dia agama apa? bangsa apa? budaya apa? negara apa? Coz kita jugak ditolong oleh Allah. Allah pun menolong semua umatnya, tak kira dia sejahat kufur mana pun. 

Rumusan yang aku dapat kali ini adalah (untuk prostate examination), hal ini looks like breast examination untuk perempuan. Ada kesedaran tapi tak ambil action. So, camner nak detect? Malay, about 5%... than other race. itu pun diorang buat check untuk bahagian lain. Untuk prostate examination, nil. No malay... just Indian and Chinese jek... See... salah diri sendiri. 

p/s: disebabkan hang tak keluaq rumah, takkan aku nak serang rumah hang kot!