THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label makanan berasaskan pisang. Show all posts
Showing posts with label makanan berasaskan pisang. Show all posts

Monday, June 05, 2017

Jemput-jemput pisang

Assalamualaikum.

Jemput-jemput pisang name is not so cool as Johorean always called this foods... cenkodok.
So we knew that ianya adalah something from pisang.
And untuk nama jemput-jemput adalah plain color with ikan bilis and bawang semua tuh.
Yang ini, bila dapat... cicah pulak dengan sambal kicap. Panas-panas.
Fuh. Terangkat
That's why i loved my negeri.

Our backyard memang luas.
Ada tali air and paya bagai.
Ada gak pelbagai jenis pokok. And pokok pisang adalah yang paling senang berbuah.
Sebab tu berderet jer... pokok pisang ni pon macam-macam jenis.
Pastu kena make sure daun-daun kering nya selalu kena cut off. Biar ia tmbuh sihat dan kuat!
Kah.kah.kah.
Nak explain pon bukanlah pro sangat.
Janji boleh makan, i like.

Kena tengok gak ada yang sesuai untuk buat pisang goreng, kerepek pisang or cenkodok.
And my emak always make all of it for her kids masa kami kecik dulu.
As breakfast or untuk minum petang.
Gituuu.
Oh, so lovely lah bila dok rumah kampung.

Siapa yang tak pandai masak benda alah ni, boleh lempang diri sendirik.
Jahat pulak tetiba rasa.
Sebab it's so simple. Easy and sedap.
Bab berminyak tuh, normal la.
Hehheheh...

Anyhow. Today, I would like ajar korang masak this dessert lah.
Senang jer.
And my resepi memang no measurement ok. Sebab rasa poyo sangat bila letak semua tu.
Mau my emak gelak guling-guling kalau dia baca ni.
Tak sanggup.

Just make sure ada pisang, tepung, garam sikit and minyak.
Then here we go.

Pisang tu asingkan kulit and isi.
Dah siap, gih lenyekkannya.
Ikot koranglah nak blend ke, lenyek pakai cawan ke spatula ke.
Janji benda tu hancur.
Then, baru masukkan tepung gandum plain dengan garam secubit.
Ni kena ikut deria rasa yang tinggi. And cara gaul yang berkesan.
Adunan jangan so cair, or keras. Sedap-sedap jer.

And ada soh letak majerin, tepung beras,  telur, or baking powder.
Ni ikut suka korang lah.
Kakau tak letak tak pe, tak disabitkan mandatory seumur hidup pon.

Siap semua. Baru panaskan minyak yang memuatkan cenkodok ini boleh tenggelam.
Sebelum masuk dalam kuali, minyak make sure betul-betul panas. Baru dapat kruih. Kruih. Krui. Nya...
Jangan lupa balik-balikkan and bila dah cukup masak. 
Tos dulu and put inside bekas yang ada kitchen towel alas.
Serap minyak sikit.
Pastu baru pindah in another bekas paling debom yang korang ada.

Anak Kak Her, Zara said she liked my cenkodok!
And silalah hidangkan ini dengan teh panas.
Almaklumlah, kopi tak minum.
Done!