THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label cerita raya 2016. Show all posts
Showing posts with label cerita raya 2016. Show all posts

Monday, July 11, 2016

Salam Eid Mubarak 1437H

Assalamualaikum,

Baju, recycle from my bro wedding.
Tudung, sponsored by my sist Jima
Meh dondang lagu raya se-

Salam Hari Raya semua.
Tahun ini, dapat spent my precious cuti Raya yang sangat panjang.
Start daripada 01 July aku sudah cuti.
Wuhuuu... Awesome rasa.
Biar diorang semua buat kerja pulak, queen nak rest!
= )

Anyway, banyak benda yang aku nak citer but try to make it short and simple.

Sepanjang buka puasa, aku involve dalam bidang chef.
Bab-bab kena masak, muka inilah.
The only job yang permanently aku buat sampai raya.
Tak merungut but felt excited sebab one day aku buat diet meals.
With some salmon grill fish with rosemary and black-pepper.
Oglio-o-spaghetti with some prawns.
And potatoes salad with mayonies and boiled eggs!
Tadaaaa....

Alhamdulillah, habes.

Kami juga buat home made cookies.
That tart nenas,
Almond london,
Popia nestum,
Oat chips cookies...
My emak buat ketumpi, tempeyek and maruku bagai.
I like this moments.

Other things, sebut pasal makanan... aku and my sister Tira and adikku Jima..
Kami kena masak juadah Raya.
Aku rasa my emak memang test anak -anak dialah.
But i took that challenge okeh, with bare hand and no risk.
I make the famous daging rendang tok, satay kuah kacang and the only ayam masak merah.
Thanks to google.
My sister buat ketupat, sate and her kuah lodeh.
My adik buat ketupat palas.

We did it!!!
All habis in a day. Jangan tak caya.
Daging rendang tok, fuh. Almost six hours i cooked that foods.
Nasib baik delicious sangat.
So berbaloi.

Benda yang lawak adalah kami cuci tingkap di malam raya.
Sebab memang tak sempat and tak cukup kaki tangan.
So, malam raya lah kami panjat kerusi did the cleaning job.
Best dia adalah sebab sambil cuti boleh tengok bunga api yang berdetum-detum banyaknya.
...
Ayat sedapkan hati.
Hohohooh...

Then, kami juga sempat beraya di Segamat, that second raya.
Met the all cousins and the only grandmother we had.
Try the foumous sup tulang by Aunt Midah.
And heading back KL.

Sampai KL, kami sempat jumpa all folks Rumah Asnaf .
Jumpa di tepi Petron. Sebab diorang tengah on the way gi beraya.
So,
Give some lemang and kerepek raya.
Happy for them.

That weekends, i on-call. Hohohoo. Congrats!
Anyway, selamat hari semua dan maaf zahir batin atas segala-galanya.
= )