THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label cerita motivasi. Show all posts
Showing posts with label cerita motivasi. Show all posts

Saturday, July 04, 2015

Humble

Assalamualaikum.

Yesterday, after worked.
Around 4.00 pm,
I took a shuttle to LRT Ampang Park.
Yeah, again...
Me and public transport.

Waiting for a shuttle?
No offense.
When i met this very humble old man.

He's a professor plus doctor of orthopedic oncologist at my workplace.
Even we know each other, i still like... bit shy.
Just me and my routine greeting and talk about previous case.
Then,
I though he will walk away to doctor's parking.
But... What a surprise,
when he joining us in the shuttle.
Simple with his office attire, no tie and a backpack.
Very down to earth.

After drop at our destination... we said goodbye.
Because he want to buy a pizza for his daughter.
And that's my story.

By the way,
I want give my million respect to him.
Masyaallah.

Monday, May 28, 2012

Petunjuk daripada Allah: Buat aku menginsafi diri.

Assalamualaikum,

6:15 am-Hujan renyai-renyai manja membuatkan suasana begitu nyaman dan bila Barney-me and my teddy (alarm ring), aku tekan snooze! Perasaan malas (hasutan syaitan) sungguh kuat mengikat dan membuai diri agar terus diulit mimpi di hari minggu ini (tak kerja la kata, kan). Nak gi exercise pun sebeban malasnya.

6:24 am-Alarm ring again, turn off (selamat pagi). Terus bangkit dari tidur, dan gi bilik air untuk basuh muka, berus gigi dan ambil wuduk.

Masuk aja bilik, TV yang tengah on dari malam tadi (pembaziran yang melampau) tayang pulak 'tip -specialist steak'. Apa tunggu-layan jap la (tangguh solat lagi).:

  1. daging yang terbaik terhasil daripada umur sewaktu di sembelih, makanan hariannya, cara pemotongan dan peyimpanan, serta cara penyediaan masakan sebelum di hidangkan.
  2. plus, lembu yang makan rumput (adalah lebih murah) berbanding makan bijirin (lebih mahal) kerana perbezaaan lemak yang banyak serta lembut bila di panggang.

Huh, bila iklan je (turn off TV) dan terus bentang sejadah dan pakai telekung (buat solat Subuh). Habis solatnya, dengan lafaz Bismillah-tandaan pemandangan biru laut--Al-Quran terjemahan al-hidayah--. Alhamdulillah, Al-Waqiah, habis satu surah.

Tiba-tiba, mata tartacap pada buku 'Amalan Sepanjang Hayat' (yang pernah aku bagitau dulu). Terpana cahaya Subuh (atau aku masih bermimpi di alam fantasi misi si Wonderland).

Terus aku capai pen , highlight dan pensil serta helain demi helain bab Al-Quran aku telek (masih bertelekung), Semua surah dan potongan ayat yang ditekankan untuk dibaca lebih sedikit telah aku tandai penuh makna.
Amalan pagi dan petang (aku tanda warna pink di tepi atas sekali), malam (hijau di tepi bawah sekali) dan sebelum tidur aku tanda garis 1/2 pink di antara helaian.

Terasa lengkap, Al-Quran itu aku bawa ke dada dan ku titipkan di hati agar sentiasa mengamalkannya. Sepanjang hayat di kandung badan. Mudah-mudahan Allah sentiasa merahmatiku selamanya.. Amin.

Because I know, I can't stay long because Allah itu Maha Kuasa. 

Tuesday, April 17, 2012

Cerita Kedai Kopi: ‘Miss F’

Assalamualaikum,

This is base on real story.
Real people and real life.
Shut up your mouth and just continue reading.

Nak dijadikan sebuah cerita, aku diberi tugas untuk amik ubat dekat Klinik Kesihatan (bukan untuk aku ya, tapi untuk seorang nenek).
Punyalah berkobar-kobar semangat menolong dan tepat kol 1.50 petang da terpacak depan pintu pagar nun, 
Malangnya hari Jumaat diorang announcement hanya buka kol 2.45 petang. 
Hermm, kenapalah diorang tak letak notice/bannerbesar-besar kat luar.

Then, tak tahu nak buat apa, perut pon lapar.
 Maka, aku pun try usha kedai/stall terdekat area situ.
And the story begin here.

Time aku sedap meratah sebungkus nasi lemak , RM1.50, sepinggan jemput-jemput 8 bijik, RM1.00 sahaja dan air soya, RM1.00 jugak....
Aku siap mintak recipe jemput-jemputnya lagi. LOL.
Ilmu tu ada dimana-mana, concept hidup aku!
Kahkahkah.

Dari bab resepi, masuk la bab-bab seterusnya. Borak punya borak, barulah aku tahu dia ni (one of worker adalah dari negara seberang laut san, Indonesia).
And kami sebaya.
Just...great.
Dia sudah dua tahum menetap di sini.

Friendly tahap maximum, aku suruh dia share why dia choose untuk berhijrah ke Malaysia.
And dia nampak selesa to share.
: )
Dia seorang perempuan.
Muda.
And she ready to tell me her story. 
Aku namakan dia sebagai ‘Miss F’.


Penghijrahan from Indonesia to Malaysia, not a simple as look dalam peta.
Main reason untuknya berhijrah adalah kerana she wants to challenge herself.
Cause katanya di Indonesia dia taklah miskin sangat.
Betul atau tidak, who cares?

Dia kata di sana, saat dia menyatakan hasrat berhijrah... orang tuanya tidak membenarkan.
Jadi, dia pun ‘try slow talk’ la dengan orang tuanya, tapi ditentang keras jugak.
So, dia ni memang geng degil. 
Tetap fly to Malaysia. without using any rupiah from her parents.
Pergh, restu pun tak der main langgar jek minah sorang ni kan.
But.
her brother tolong sikit-sikit.

Sampai KL, dia kerja sebagai cleaner dalam bangunan. Penat amat, katanya.
Baru tahu.
Sampai leher pun kejung senget sebelah. Tak tahan di sana, dia ke Bakar Batu, Johor pulak. Seterusnya pindah ke kedai air soya di Taman Sri Tebrau, tempat sekarang dia tengah kerja la nie. Pagi kerja kat pasar, petang kerja kat kedai air soya pulak sampai malam.
Two works in a day.
To survive... 

Aku persoal kan jugak,  tak cuba balik Indonesia ker? 
Katanya tahun lepas dia sudah balik, dan orang tuanya begitu terkejut dia kurus cam orang nak mati. And soh dia stop kerja gilanya right away. 
Tapi, dia cakap bukan tak cukup makan tapi pikiran kusut.
Then, dia tetap fly balik ke Malaysia semula. 
Such a nice story.

Jam pun dah menunjukkan kol 2.40 petang. 
Time to go, girl. 
Selepas tukar-tukar nombor telefon, kami pun berpisah dalam suasana petang yang hujan-hujan manja pada hari tu. 
Semoga semangat hidup Miss F menjadikan dia bahagia selamanya (suker sama senyuman kamu). Ikhlas bangat!

Aku bukan hendak memperjuangkan bangsa Indonesia tapi how they challenge themselves is too Wow for me.
From here, even we are sebaya... our pengalaman hidup adalah berbeza
Like A to F....
She more matured than me. 
In every subject.

Alhamdulillah, 
Too much pengajaran i get from here.

Kerana itu aku mewujudkan pepatah baru....
Manusia belajar daripada pengalaman. Oleh kerana tiada pengalaman, pengalaman orang lain mungkin boleh diguna pakai.
Bye!

Tuesday, July 29, 2008

OUTSTANDING for value: Apa yang aku selalu kata?

Assalamualaikum..

Please be happy!❤️

When you happy,
you smile.
: )
You feel brand new.

And it all i want.
Happy inside and outside.
And my smiling face will not fake.

Lalallalala...