Cara membuat Kek Batik paling ringkas.
Assalamualaikum.
Semalam petang, sebenarnya aku suka bab masak-mask nih. Kalau
‘menjadi’, aku lagi suka sangat… atapi kalau tak jadi: aku masuk bilik dan
terus tidur. Chooiii. So, aku berkesempatan untuk membuat Kek Batik (sebenarnya
ini adalah pertama kali mencubanya). Angin boo-boo mana ntah membelai jiwa
hingga mencipta jiwa ini berkobar-kobar untuk, “Ya, I can do it!”. Jadi,
ikutkan nafsu memanglah nak makan kek segala…so, mari kita try and error.
Dulu masa belajor kat kolej,ada gak kengkawan buat—tapi, tolong TENGOK
jek la…. Rugi, tak mintak resepi! Kakak aku pun ada buat gak buat, tapi aku
tolong MAKAN aja… sekarang, aku kena berusaha sendirik. Op kos aku yakin, aku
mampu…
*aku dah set, kalau tak jadik aku hidangkan je kat kucing bertompok
bekas rumah jiran sebelah yang selalu menyendeng nak mintak makan tuh. You
deserve for something better than whiskies, cat… dua tanduk tajam sudah muncul.
Then, aku pun mulalah men-skodeng cabinet yang ada untuk mencari bahan-bahan
untuk membuat kek Batik. Dan wallah! Dengan lafaz Bismillah aku pun mula la
ketang-ketung-ketang-ketekung kat dapur. Dalam tak sampai 15 minit, here I show
you all.
Hah, amacam…??? Ada gaya Chef SS (syok sendiri) tak?
Tapi, banyak benda la aku nak komen…(pantang larang buat kek batik)
ini:
1-kena guna api yang kecil… kalau tak hangus…hanget…rentung!
2-mentega/butter… mana-mana boleh di guna pakai.
3-kalau korang jenis tak kuat manis, jangan letak gula dan susu
berlebihan.
4-kacau selalu… biar sebati sejiwa semua bahannya.
5-bila nak masukkan biskut Marie dalam kuali, pastikan bekas kaca dah
ready untuk bahagian mampatan. Kalau tak jadilah kelam kabut macam aku.
6-kenapa kau guna bekas kaca? Coz ianya memang sesuai dalam proses
mapat-memapat ini dengan senduk kayu tuh. Loyang? Boleh kot…
7-bahagian atas aku tuh, keras gila… macam milo cracker kot…fail! Seb
baik dalamnya lembut macam kek span. Bravo-bravo…
8-ada yang guna telur… tapi, aku tak letak coz aku tak suka letak
la…(apa function dia ek?) aku takut kek aku jadi scrumble egg Marie jek nanti.
9-aku tak letak dalam peti ais, tapi dalam suhu bilik aja. Aku tak suka
nanti makan rasa “melekit!”.
So, gitulah tingkah bayangan serta sedikit nasihat aku dalam membuat
kek Batik. Aku bukan pro mana… jadi, aku rasa ini yang pertama dan terakhir aku
buat. Sebab? Aku jenis orang yang suka makan jek.
Sekian, terima kasih!
*Poor you cat, tak jadi nak bagi kau makan. Kucing mana boleh makan
manis, nanti kena diabetic. Potong kaki…Siapa nak jawab kat anak bini dia?
P/s- Alia Qistina dapat adik lelaki semalam-Adam Haris Muhammad
Ibrahim. Panggil Adam/ Haris… Tahniah-tahniah-tahniah!
Comments
Post a Comment
-please share your thoughts here, dude