Translate

Dessert: Cendol Bujang.

Assalamualaikum.

Hallo ha! Sekarang ni cuaca tak menentu… jap panas betol, kejap hujan lebat-selebatnya. Then, kaadang-kadang malam tu sampai berpeluh-peluh tidur-macam mimpi di kejar Xena(gempak Starz). Aku pun tak tau kenapa dia kejor aku, mesti dia jeles la tu…. Aku kan lawa. Kahkahakah. Ingat nak jimat bil elektrik bulan ni… tapi, dek kerana panahan matahari yang (*^%&%) maka kipas telah menjadi watak utama. Apa boleh buat. Lumrah kehidupan…

Cut.
Masa lepas dinner hari itu dan sedang kitaorang chit chat pasal hal dunia… ada kawan aku siap offer nak buat cendol. Kitaorang pun, rezeki jangan di tolak dan musuh jangan di carik. Nama cendolnya pun unik bin pelik- ‘Cendol Bujang’… biasa cendol mesti ada gula merah ++ santan ++ pulut ++ aiskrim! Tapi, dah katanya bujang trang-trang… so kitaorang tak de la nak collect tu semua dalam almari dapor. Takkan nak mintak kat Chinese dok sebelah rumah ni kan. Tak ke buat malu kaum jek nanti…Bujang pun bujang la kan. Ni first time aku try benda alah ni. Simple jek buatnya…

Meh, belajar memasak bersama Chep Diya.
Memula, tapis cendol yang ditempah import daripada negeri Kelantan. Dah tu, biar dulu dalam penapis… Bancuh gula dalam cawan + air panas(cepat dilute). Then, mek mangkuk yang paling cantik dalam dapur tu dan tuang cendol tadi dan air gula bersama. Last sekali, letak ais… wuhuuu!!! Jadik la macam gambar di bawah:


Yummy… walaupun boleh di kategorikan sebagai musuh kepada semua mak mertua (sebab pemalas sangat) tapi apa boleh buat. Janji boleh telan dan selamat menikmatinya bersama kengkawan or insan tersoooyang. Selamat mencuba.

Comments

Popular posts from this blog

Cara buat Pengekalan Nama / Retention of Name

ME: Example of resign letter/ Contoh surat berhenti kerja

Solat subuh tiga rakaat