Translate

Resepi: Muffin Coklat Pisang

Resepi Muffin Pisang Coklat (Bakar) diinspirasikan dari Chef Hanieliza

Bahan-bahan:-

Bahan kering:
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar serbuk kokok
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh serbuk penaik
- sedikit garam

Bahan basah:
- 3/4 cawan pisang yang sudah dilenyek
- 1/2 cawan minyak jagung ( boleh diganti dengan minyak masak )
- 1/2 cawan gula perang
- 1 biji telur yang dipukul sedikit
- coklat chip secukupnya

Cara-cara:-

1. Panaskan oven suhu 160°C selama 15minit.

2. Ayakkan semua bahan kering ke dalam mangkuk. Ketepikan.

3. Campurkan semua bahan basah ke dalam mangkuk lain dan kacau rata.

4. Masukkan bahan kering yang sudah diayak ke dalam campuran bahan basah. Kacau dengan whisk sekejap sahaja. Jangan terlebih kacau nanti muffin akan keras.

5. Letakkan kertas muffin ke dalam dulang  muffin. Cedokkan adunan tadi sehingga 3/4 penuh. Taburkan coklat chip di atas adunan muffin tadi.

6. Bakar selama 20-25minit ke oven atau sehingga masak. Cucuk dengan lidi untuk pastikan muffin sudah masak atau tidak. Siap.

Comments

Popular posts from this blog

Cara buat Pengekalan Nama / Retention of Name

ME: Example of resign letter/ Contoh surat berhenti kerja

Solat subuh tiga rakaat