THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Monday, July 03, 2017

Raya. Raya. Raya.


Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Tahun nih diberi kesempatan cuti lama lagi untuk part Raya.
Heheehee.
And Alhamdulillah jugak sebab cuti nilah banyak dapat tolong mak ayah prepared apa yang patut.
Banyak kena buat ohkey.
Phone pon tak sempat nak jengah apatah lagi nak dok depan Tv layan drama Tamil.
Jeling pon idoookkk.

Part kena gosok langsir, paling tak terdaya. Daripada 0730 am sampai pukul 0300 pm baru siap.
Ni berpeluh bacin semualah.
Nasib ada fresh air yang pump every beberapa minit tu. Tak dolah kepam bau rumah tu. Hahhah.

Pastu vacumm karpet. Nih surrender gila. Tak buat pon.
My adik and kakak yang buat. Korang tahu diorang buat bila?
Masa pagi raya, and siap before orang lelaki gih masjid untuk sembahyang Raya!
Hebat tak?
Fast and furious gamaknya lah.

And part masukkan kuih raya dalam balang, nih i did.
Senang jer.
Sumbat selagi boleh.

Pastu teman beli baju Raya. Oleh sebab, tau jem and takde parking lain dah.
Gi parking bawah pokok. Balik shopping, habis my car kena tahi burung.
Ceret ke apa burung tu semua?
Nak drive pon geli tengok meleleh jer kat cermin dashboard tu.
Pastu sebelum balik pukul 1100 malam, gih car wash sebab takut kena parang dengan ayah.
Sanggup.

Lain-lain tu banyak nak stories.
Macam lepak depan rumah tengok diorang bakar duit, main mercun. Pong pang. Pong pang.
Kami men bunga api jer. 10 sen 20 sen jer bakar. Jimat. Jimat.
Lagi, layan anak buah men keyboard.

Belajar dengan diorang buat pizza sosej, pastry nutella sendiri.
Spaghetti bolognese gak.
Haru biru pon lantak lah kan.
Janji bonding time, achieved.

Time before raya sempat gak hulur tak seberapa untuk charity part kat sekolah terdekat.
Anak-anak yatim. Selamat hari Raya buat mereka.
You're stronger than you think ok.

Lima beradik dalm keluarga kami.
Memang kebetulan pulak tema pestel-pestel color nak dekat-dekat sama gituh.
Link mind kuat.
Hidup gegirl!

Kemuncaknya, time petang nak Raya.
Masakkkkk!!!!
Nih, just ambil port untuk cutting apa yang patut. Tak involved dalam any nak bagi tips or resepi.
Sebab mereka masak lagi sedap daripada me.
Jujur. Tak riak.
Antara lauknya, ayam masak merah. Kuah kacang. Lodeh, rendang.
Tak masak banyak pon.
Sebab Raya kedua dah breakfast Paratha. Hahhaha...
Tambah.tambah.tambah. Jangan malu-malu. Ohkey.

Thank you emak jahitkan my baju raya.
So comfortable like always.
You're the best tailor ever!

So tu jela kot. Ada lagi, kita jumpa next post.
Bye!

Sunday, July 02, 2017

Kuih raya 2017

Assalamualaikum.

Citer pasal cuti Raya lagi best kan. Sebab mood Raya still on.
So, as i took a week and a half untuk Raya jer. Banyak benda memang boleh buat.
Sampai tak terdayalah.
Cuma tulah, satu jer dalam banyak-banyak list yang tak tertunai.
Beach part!
Tak sempat nak gih pantai... huhuhuuu.
Sebab busy benor.

Dah busy dengan buat kuih raya berjenis-jenis. Itu amik masa at least sampai pukul 0200 pm.
Pastu zohor, nap jap, and gih pi pasar nak beli lauk untuk berbuka.
Balik pasar, kena masak.
Lepas buka, tak boleh buat apa sebab time nih wajib buat acara kacau my adik and anak buah.
Gaduh-gaduh sayang. Korek hidung berjemaah. Paksa lipat baju. Pakat tarik tudung.
Pastu bunga api time. Hehhehe.

Hahahhaha. Kasut pon terbalik Peah oi.
Takut mercun ar tuh.

So, adalah macam-macam kejadian kuih Raya yang terhasil.
Ada kuih semperit dahlia kesukaan ayah. Nih limited gila. Dapat tiga balang jer. 

Pastu ada kuih tart nenas fav my abang, 
Nih doh dia ada lebih... gi bantai buat daisi jem blueberry. Dengan jem yang senget benget bagai. 
Ada hangus sikit ar. 
Ingat kalau tak laku, nak sedekah kat ayam belakang rumah boleh diorang jamu kat kengkawannya.
Tapi, habis masa first Raya. 
Huahuahua. Siapalah pandai pikat hati i nih.
I like.

Pastu ada kerepek pisang my emak, penat sagat slice-slice tuh. Memang homemade betul.
Ada gak red valvet cookies resepi kakak nombor dua. Nih lagi kedekut. Sebalang jer. 

Almond london permintaan kakak yang first. Permintaan jer, tapi yang buat siapa? Adik dia jugak. Haish.
Untuk bebudak ada popia nestum. Yang nih time tu gak habis. Tak boleh kata apalah.
Budak nilah habiskan. Pastu senyum-senyum muka innocent, nasib cute.

Malas layan dak kecik nih.

Dodol. Kerepek and lain-lain kuih, beli jelah. Buat yang wajib jer.
Tak larat benor dah.
Perkakas boleh kept siap-siap, sebab tahun depan kita sambung buat yer.
Hahahha...

My house memang camni. Kami love buat kuih raya sendirik. 
First sebab we're comfortable this way.
Second sebab boleh adjust sukatan. Bab tang gula paling penting. Diabetis genes.
Third sebab bonding time more lagi.
Cewaaahhh.
Bye.

Saturday, July 01, 2017

Sambung busy

Assalamualaikum,

I thought before nak cuti Raya jer i busy, sanggup oncall. Post call. Oncall. Sambung post call. Cuti weekend, sambung oncall lagi.
Belum bab tolong cover untuk stay back team yang kena balik lambat.
Sampai my colleagues pon risau tengok my roster dah berconteng macam-macam colour.
Tutup lubang sana, tutup lubang sini.
Itu belum face to face dengan empunya badan. 
Dah serupa binik si Shrek duh.

Bila ingat counting days nak cuti seminggu lebih time tu, sebab mau celebrates Raya. 
I sanggup ohkey.
Ikhlas. Ikhlaskan diri.
Nak wat camna, even jual dah my oncall, and hari kena stay balik lambat tuh kat orang lain.
Tapi dah Allah tetap nak bagi rezeki lebih tu datang.
Terima jela. Alhamdulillah.
Orang mintak tolong. Soh tolong cover.
I do what i can... lah kan.
Mana tau time kita susah, ada orang sudi tolong balik.

Then, nih after i naik Raya.
Still Allah nak gak bagi rezeki lebih lagi.
Marilah kita cover mengcover.
Alhamdulillah sangat.
Ni nanti boleh lah buat duit jajan untuk my next year big project!
And sorry for those invitation untuk rumah terbuka, or vise versa.
Memang tak dapat join sebab straight two weeks I'm packed.
Oncall yer.
Sorry again.

If kat Johor bit lazy nak gih beraya-rayan nih.
Kat KL Allah bagi rezeki gih soh ngadap kerja. Hah. Hamekkk....

My colleague pon ada tegur.
Dib, are you human or not? Cover semua oncall and yellow orang. Biar betul. Better take care for yourself, makin kurus nengoknya. Takut badan tak terbawak bebannya.
Even single. Bujang. Pon still kena ada life tau. 
Tu dia, kena nasihat. Insaf jap.
Touching duh.
Thanks my friend.
I will tried to say no next time, insyaallah.
... Not promise.

She still donno that i also need to cover another job than as a scrub nurse this month roster.
Stnadby sebab ada dua orang cuti on another anesthesia part. Heheehee.
Ni kalau dia tahu. 
Mau berlarian lah keliling bilik bedah!

As you know me, i cepat kesian kat orang. I can't say no.
I tried, but i can't.
Just because i tolak, ada orang lain kena susahkan diri. Bersalah pulak rasa.
So just ikhlaskan diri jelah.
Rezeki.
Ucap Alhamdulillah.
Apa susah.

Anyway, rajin-rajin pon. I still ada cuti ohkey.
Don't worry.
I ada conference nak kena attend masa hujung bulan July. Nih boleh cekau makan banyak. Rest lebih.
And in three days row and ada satu cuti bonus sebab ada PH time tu.
Claim. Claim. Claim.
And mostly, i will off for a week again at the end of August.
Yahooo. Sampai national day, sampai Raya Haji.
Hamekkk. Dapat ke tak tak taulah.

Ok. Cayokkkk!
= )