THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Tuesday, September 06, 2016

Mari pergi Matta fair

Assalamualaikum.

Minggu lepas, Pwtc ada buat event Matta Fair September.
Last diorang buat bulan March masa tuh, tak dapat gih sebab oncall.
But,
This time, even dalam demam and bad flu...
Aku tetap gagahkan diri pergi.

Naper aku excited sangat pergi sini...
Sebab,
My main niat adalah hendak pergi survey Umrah part and islands di Malaysia.
Hehhehhe...
So, pagi ahad yang indah... after basuh baju and sidai baju.
Aku sarung sport shoes and terus naik LRT sana sini sampailah ke depan pintu Pwtc.

Time sampai sana, area pukul 0930.
Itu pun aku beratur panjang jugaklah.
Huish! Rakyat Mesia nih suka buat hobi apa yang i suka. Tak suka tau.

Pass masuk, diorang bagi tag. Bayor RM 4.00.
And akan dapat 1 bag. And all the pamphlet.
Pastu beratur lagi, and masuk sikit. Naik tangga bergerak. Dan beratur lagi.
Pastu dah tak beratur bila masuk pintu, Semua berterabur.
Welcome to Matta fair .

Aku sangat have fun actually,
Aku dapat lots of knowledge tentang tour muslim untuk oversea part.
Insyaallah ada rezeki, aku jejak la kaki kat sana.
Pastu fall in love jap kat abe Umrah yang sudi menjawab bertubi-tubi soalan daripada aku.
Then, aku dapat makan free cotton candy yang dah bertahun tak makan.
Aku datang, tak payah beratur... terus dia bagi.
Besar plak tuh, habis my gigi kena hadam gula yang tinggi tengahri tuh.
Free try baju tradisional Korea, aku tak buat.
Sebab aku tahu, aku dah cukup cute nak try diorng punya baju.

Dan all small gift aku dapat, memang berbaoi pergi.
Worth my RM 4.00 fees.

Siapa cakap i tak cute?
Belon merah peneman sejati yang sempat dirembat.
Hhehehhe...

Results bersesak-sesak daripada apa yang aku dapat tengahri tuh ialah,
5 ticket untuk escape room.
Sorang RM 25.00, aku akan paksa diorang beli and main with me.
Apa nak kisah kan.

Next, aku book Pulau Pemanggil, Lanting resort, Mersing punya tour.
Aku nak try kembangkan paru-paru dan gelapkan kulit plak.
Hahhaha...
Bosan hari-hari mengadap ekon.

Lain-lain, aku just simpan pamplet jek sebab budget.
Kena save maaa...

So, itulah aku punya story.

Antara harta karun yang aku dapat collect kat sana.
= )

Tuesday, August 23, 2016

Baju kurung Peah

First, Peah will not gonna seen a camera.
That's her style.
Called her model, but she's not one of them.
But, any enquires can direct to her mother... Hhahhah...

Then, baru she will look at the camera.
Hai you all!
And bye.

Saturday, August 13, 2016

Sisi lain surah Al-Fatihah

Assalamualaikum,

Aku sedia maklum Surah Al-Fatihah adalah surah terpenting dalam hidup ini.
Kerana itu dalam setiap solat wajib lima waktu kita sebut ia.
Lepas solat pun aku baca,
Dimana-mana bila ingat Allah... aku baca.
Waktu tengah kerja, bila berdepan dengan surgeon yang not so kind, aku baca jugak.
Masa stress lagi laju aku baca.
Ingat arwah, of course aku carik ayat ini.

Tapi... setelah bertahun-tahun hidup, start daripada dua tahun lepas aku tanam niat.
Aku nak kaji Surah ini.
Apa yang so special tentang ayat ini.
Memang curious gila.
Mungkin apa yang aku buat ini mengambil masa bertahun... kerana until now, aku masih mengkaji ia lagi.

So, dulu aku ada jugak post pasal surah Al Fatihah.
Boleh link dan tekan sini.
Surah Al-Fatihah first page.

Mula-mula kita kena tahu tentang all history tentang ia.
Bila, bagaiman, kat mana dan sebab ia diturunkan.
All this things, aku tak pandai nak collaborate.
Tapi kita kena tahu gak.
Boleh try usha googling... contoh aku promote blog nih.
Sejarah Al Fatihah.
Slow-slow baca.
Try google tempat lain or in english also untuk siapa yang curious macam aku.
Lagi banyak kita tahu, lagi more point.

Now, moh kita go pada main part...
Al -Fatihah.
Ini adalah bagaimana aku kaji Quran.
Aku tak tahu apa hukum conteng Quran itu salah atau tidak.
Tapi aku tahu Allah faham, apa aku buat.
Mengkaji setitik daripada kebesaran-Nya.

This is pieces of my Quran.
Nak taip every ayat, nampak macam post biasa yang boleh didapati daripada page lain.
Dan aku tak akan buat itu.
Not me, sorry.

Apa yang aku harap.
Korang ambil Quran, tenung every ayat.
Dan tutup mata.
Dan baca perlahan-lahan, dan fahami every perkataan yang korang sebut.
Dari situ baru kita dapat tahu sejauh mana dekatnya kau dengan Allah.

Kerana bagi aku Al-Fatihah merangkumi semua kehidupan.
Daripada kita yakin Allah, kita agungkan Dia daripada kita lahir sampai kita tahu sebut Alhamdulillah.
Dan itu fitrah kita di dunia.
Daripada dunia kita minta daripada Allah, kurniakan kesejahteraan live after.
Akhirat.
Dan takdir menjalani Siratul Mustakim.
Semua kerana Allah.
Kita hamba yang lemah.

Menangis kadang kadang sebab bila aku baca... aku faham.
Sebab aku dah kaji.
Menarik sebenarnya bila kita kaji ia,
Kerana setiap perkataan ada maksudnya tersendiri, tersurat dan tersirat.
Hanya mereka yang faham apa yang aku rasa,
Akan faham kenapa aku buat ini.

Fatihah bukan hanya ayat pembuka Quran, tapi ianya ayat pengenalan kita dengan Allah.
Marilah kita kaji selagi boleh.,
Bukan untuk orang lain tapi untuk diri sendiri.
Rasai pengalaman itu!

Selagi kita muda, dekatkan diri dengan Allah.
Kerana hidup ini singkat,
Mati pun anytime.

P/S:
Ilmu Allah itu luas!
Kita hanya mencedok sedikit demi sedikit, jangan malu untuk belajar.
Itu saja aku nak cakap.
= )