THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Thursday, May 29, 2014

Dia Dan sikap pemarah

Assalamualaikum,


Today aku nak story pasal tajuk "pemarah"... versi spesial untuk siapa yang suka marah, manusia amarahnya yang tinggi menjinjing pokok kelapa. Not mistaken pasal selipar jepun pun boleh asap keluar kepala. Hah, manusia jenis ini.

Even you? hope not.

Pergh. Muka berkerut sejuta, tangan layang sana-layang sini... suara sekali keluar macam naga sembur api maraknya... try imagine! 

Aku out. Coz aku memang pantang and tak suka hadap situation macam nih. Kenapa perlu marah-marah? Chillax, dunia belum kiamat okay. 

To me, they should attend anger management course. Full term. Kalau sub, tak jalan. Seriously, bahaya and boleh membawa maut pada mereka disekelilingnya. Believe it or not. 

Abuse if stress too much, baling benda tajam, and jika tak tercedera sesiapa-maybe diri sendiri. Uncontrollable?
...............

Kalau aku,
Can I slap you with my bare hand?
Bagi bergegar sikit otak dia.
End case.

If camne pulak kalau aku marah?
Silence treatment. Aku take a long breath and do my own task until finish. And go far and far away from that place. If possible. *And don't talk to me right now. Give me space... 

Like that...

Wednesday, May 28, 2014

Cara-cara potong kuku ikut sunnah Nabi

Assalamualaikum, 
Okay, saper yang tak pernah potong kuku?
Sila potong tangan... 

Yeah and i'm not joking. 

Cutting or clipping kuku nampak macam simple things tapi ada banyak perolahan behind it. 
And we as muslim/ muslimah patut tahu what's going on.

P/s: Ini adalah gambaran yang aku dapat masa googling. 


Then, aku still on surfing for better information. 
Why? 
Sebab aku tak puas hati. Ada huraian cakap gini, ada yang ghoyak gitu. Lost. Pick that, pick this and too much arguing. 

And aku juga ada baca: wrote there that gambar atas adalah fake! Seriously....  
and he said yang bukan ikut turutan begitu but islam mengajar kita for starting anything from right side. Hurm...

....Okay....

But,
Lastly, aku ada ini (pix below) for good understood.
Aku sendiri nak explain lebih pun bukannya so perfect, so why not you all read it by your own. 


***even potong kuku looks like makan kuaci sambil tengok Tv but bila kita memahaminya it's more than that!***

Monday, May 26, 2014

Kenapa aku tak balas mesej/call?

Assalamualaikum,

"Kenapa aku tak balas any mesej/call?"

Most question yang aku dapat every day/month even per years... and sebab malas nak ulang ayat yang sama, aku harap diorang baca ini dan don't asking me about that stupid question ever.
Understood!
(Tak marah, tapi annoying you know)

But, if benda itu penting sangat-sangatlah tersangat, aku balas okay. Except speacil case: My family.
Family lain... anytime i feel free to answer. Cannot judge it. 

If i got a missed call? 
Sometimes... aku akan call back, Sometimes, not. When your luck comes.

Mesej?
By What'sapp or any social app... if sempat aku akan responsed as soon as possible. But aku actually sempat baca but tak sempat type and press send icon. Who's know.. Jangan marah...

My reason if ada yang tak puas hati:
First-main reason adalah kerana aku MALAS.
Full stop.
Terus terang... Hahahaaa, :) make it clear,  even hairan tahap cipan pun don't ever asked me why. Cause aku sendiri pun tak tahu kenapa. *Wink.
Next please.

Second-iPhone auto correct. Ini dah banyak Kali aku kena. And for that, aku kena wrote 2/3 same word yang tetap sama until aku dapat send the real word. Seriously? Yeah, and korang harus percayai itu. After that aku akan tulis bawah dia, "sorry, I'm just wake up." 

"STUPID auto correct"

Third-Talian di hospital not good enough. Bila masuk department tuh macam lost dengan dunia luar, Ececeee, gitulah. So, on certain place like pantry for example baru tahu yang, "you got sixtymessages and thousand missed calls."

Forth-aku tahu if aku send mesej, that person will continue send me back until aku rasa... Can I just call you? Aku suka kol cause you can heard he/she voice, a truth mesej, Smart action by a smart person. Dan tamatkan secepat mungkin. Senang... Hurm, relax nyer... 

So,
Itu adalah antara sebab aku boleh explain.
See you.