THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Monday, February 10, 2014

Mr. Nouman Ali Khan

Assalamualaikum,

So, yesterday...
I did something very good. and i felt good too! So great.
'Cause I met this wonderful man.
Subhanallah!
And i give my million respect to him.




Mr. Nouman Ali Khan.
And he is what i mean.
The first video that i saw... Speaking the common language.
Very well said.
Oh FYI, I also posted at my Facebook wall.
Just i feel it's worth to share together.
Also tag my others sibling.


And now,
it's in the list you must watch now!
If i can melted and learned more from it.
How about you?
Didn't you want something positive too.

And one more thing, don't too stress if it in English lecturer because dia punyer english tak susah nak paham pon.
Ok?
Now, go.


Semoga Allah always blessing my family, me, you, them... and others muslim community. 
Amin.
Best wishes to Mr. Nouman Ali Khan, from Malaysia.

Monday, February 03, 2014

Kalau engkau kejar ayam

Assalamualaikum,

Alkisahnya berlaku pada beberapa hari lepas… sebelum Tahun Baru Cina? May be, aku tak berapa nak ingat la. So, nak di mulakan--- tumpuan pada seekor ayam yang tak@sungguh tak berapa nak cantik dan tak berapa nak hodoh. Sebab sehabis fakta aku, sehingga 80% spesis dekat area rumah kampung sana adalah ayam jenis ‘katik’. Katik? Yolah yang kecik-kecik, berjalan pun langkahnya tak panjang mana.

 

Then, apabila melihat ayam 'bertuah' tuh buat catwalks depan rumah aku… anak sedara-cik Ziqa ni gilah sarung kasut besor yang ada dekat beranda dan kejor ayam tersebut. "Kejar-kejar dia-kejar dia sampai dapat!"

Time tu pulak, adik dia. Si Apiz telah terdengar kakak dia buat screaming hola-hola dekat luar. "Kena join nih, cam best jek". Dia pun bukak pintu depan dan berlari bersama. Tak pakai kasut! Ni budak baru satu tahun hah, mahu kena sunat ke apa.

Atoknya yang melihat…. pun berlari bersama mendapatkan cucunya yang tak berkasut itu, "hey, anak orang."

Lalu, terjadilah kejadian di mana si kakak mengejar ayam… si adik mengejar si kakak dan atok mengejar cucunya.

Bila melihat ‘ancaman keretapi’ dibelakang, si ayam pun apa lagi, pecut macam Usain Bolt! Argghhh!!! Kenapa aku yang jadi mangsa. Lari-lari-lari. Walupun sedor diri tu langkah pendek. Tapi nasib baik sebab panjang nafus... sebab...

Tiba-tiba, kasut yang dipakai si Ziqa (kan besor gedabak) terlari daripada paksinya… maka-Gedebuk! Aduhai, tersadai la dia kat tanah. Selepas sesaat, tangisannya mula kedengaran.

The end.
Moral of the story, mari kita makan sup ayam malam nih. Hehehehh….



Inilah dia budak-si Ziqa( hero sebenar dalam ini cerita). Adik dia relax jek sambil minum susu dn buat gimnastik kat sebelah.

Sunday, February 02, 2014

Kisah aku di malam Tahun baru cina.

Assalamualaikum,

Memandangkan adik aku dekat Perlis datang turun Kolumpo, so aku spend holiday dekat sini loh. Dapat cuti start Jumaat sampai Isnin depannya. Aku pun plan balik Khamis petang. Pas balik kerja. Jem? Aku guna public transport kan, ko nak cerita benda jem ke dak ni… salah orang ok.

Okay, nak dijadikan cerita… aku lepak tengok olang-olang lamai maa, dekat KL Central. Pastu gi TBS (terminal bersepadu selatan). Aku sampai dalam area kol 7.30 malam. Time nih, rasa sedey tetiba sebab terlepas tengok Arianna Rose! Okay. Huhuhu…


Aku pun gilah tunaikan solat Magrib jap… pastu gi buat rondaan free kat toilet, adik aku cakap yang dia jap gi sampai Pudu, aku pun excited lah. Tak lama kemudian, aku dapat mesej, adik aku cakap dia terlepas perhentian bus tetapi menuju ke Shah Alam?! What the horse! Alasannya, dia cakap driver tu BISU… titik. Woishy, apa perlu aku cakap ker yang kalau ingat diri tu tau kekurangan orang lain. Ko kena jadi alert lah. Dah menyusahkan aku kena tunggu dia---lama lagi la tuh. Yang si driver ni pun satu, takkan asyik nak jadi dependant kat orang lain, mahi bikin orang sakit hati. At least buatlah sign atas white board kecik or bunyikkan horn ker, apa lah. Ni lah… takkan semua kerja aku nak kena buat. Aku dah start membebel bukan-bukan.

Lapar. Aku pun gi la makan dekat restaurant Teratai. Tingkat atas tuh. Disini, aku terjumpa sorang kakak ni yang daripada skudai, johor. Baru sampai. Dia spend time gak raya cina dekat sini sebab adik dia kerja Kolumpo. Satu benda menarik aku nak share adalah, akak ni korang jangan pandang salah mata. Sebab dia cikai-cikai pun in progress to PHD holder okay. Wa caya sama lu la akak! Aku pun tanpa segan silu, aku ajak dia makan sama dengan aku (time ni kitaorang tengah beratur tunggu makanan siap). Aku makan nasi goreng jek, sebab aku kebulur nasi. Nasi.

Lepas siap makan, aku pun solat Isyak. Bagus betul. Then, tunggulah adik aku buat u-turn daripada train Shah Alam ke Kl Central ke TBS. aku tak tahulah pulak kalau adik aku memang berniat buat stroll satu KL memalam ginih. Tak tahulah kan motip sebenar. Dan aku pulak jadi Tugu Wanita Perasan Cantik, dekat jambatan depan KTM. Bayangkan aku tunggu situ sampai pak cik yang main alat music (alat kecik yang kita tiup tuh) tutup kedai. Giloh lah. Adik aku kena hargai pengorbanan aku!
Lastly, adik aku pun nampak la btang hidungnya yang tak berapa nak mancung tuh, huh… akhirnya… kini pasti. Aku dapat katil! Huhu… kitaorang sampai rumah dala kol 11.00 malam gitu..

Nak menaip pun aku rasa malas dah…