THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Saturday, September 28, 2013

Cik Ziqa di Sabah!


Hello peeps!
Entry kali ini aku tak tahu nak post gape. Hidup aku op kos menarik everyday tapi not double wink untuk share-share ni la kan. So-so… tapi, memandangkan dah lama aku tak tulis, so why not aku coret sepatah dua…. Yang maksudnya check it out tentang cik Ziqa sefamily bercuti di…. SABAH!
Yup, SABAH?!

Apa-apa, bah.

Kita tengok jek la gambo-gambo mereka kan… aku nak add caption pun tak tahu nak tulis gapo.

Enjoy!




Sunday, September 15, 2013

Cerita antara korang dan rakan sekerja

Assalamualaikum.

Today, aku just spend my weekend kat rumah sambil ditemani Tv dan laptop serta pinggan mangkuk yang bertenggek kat dapur… and please jangan cakap ‘kesiannnnyyya’ coz aku tak kesah OK. Mungkin, just boring sikit la. Then dikesempatan yang baik ini aku sudi-sudikan diri untuk share something dengan korang semua, berkenaan rakan sekerja or colleagues disekeliling kita yang boleh dikatakan hari-hari: sometimes everything will goes wrong with her/his *and before that, aku nak say sorry! No simpan dalam hati if terasa pahitnya peria, sweet-sweet pie baby. Accept it if betul.

Bila pagi tu, semangat untuk bekerja memang Superb better than Superwomen sampaikan semua orang pun pelik tengok kekejiwaan kental korang:

Bila tiba-tiba, kreeekkk… bunyi pintu terbukak and here they are, ‘mereka’ datang dengan auranya yang tersendiri:

Korang pulak macam, O.M.G !!! macam mana aku boleh sama schedule nih??? :

Dan bila mood korang semestinya drop to zero a.k.a ‘tak baik sangatttt for sure!’:

Bila pandang kiri kanan dan tak sangka rupa-rupanyanya bukan korang sahaja yang rasa begitu:

Bila korang try sehabis baik buat macam biasa walaupun dalam hati dah siap mencarut-mencarat-mencirit  bagai:

Bila korang tengah sesedap breakfast kat pantry sesorang… they came tumpang sekaki dua dan buat kecoh tak ingat dunia :

Dan bila salah seorang daripada mereka berkata, ‘ I wish I was a girl who can could eat whatever I want and not go to the gym’ :

Bila seseorang membuat pengguguman tentang adanya instrument bermasalah:


Bila tak alih-alih yang lain membuat ftnah atas angin yang korang pun terlibat sama:

Bila manager in consider thinking korang yang salah:

Bila sebenarnya korang tahu siapa siapa pesalah pelaku sebenarnya:

Sebab before that, kawan yang tak rapat sangat ‘mengaku tapi takut-takut’ pada korang sahaja:

Bila mereka yang lain mula menyalahkan sesame sendiri:
 

Bila tiba-tiba korang menjerit :

Dan semua orang macam :

Korang pun explain balik, dan mereka just :

Korang pun... diam dan zip mulut rapat-rapat dan jadik pendegar tak berbayar : 

Bila masalah tak habis-habis, even korang time tuh dah off duty or habis waktu kerja. Tapi kena tahan sebab masalah tak selesai lagi:

Bila korang rasa tak tahan dan sikit lagi nak menjadi angry bird :

Dan after one hour... Bila pesalah sebenarnya terbongkar akhirnya:

Bila manager cakap, everyone can back home now, korang:
Wednesdays.

 But, bila manager cakap yang everything kita settle down tomorrow. :

*** Hahahha... hopefully takkan ada gaya gini la kan. Rapport sesama rakan sekerja mesti baik, barulah tak ada yan g tikam belakang yer dak. If de silap salah... ade back up support too. So, don't bother if ada yang tak suka hang ke per. jangan cari musuh! Happy holiday.

Tuesday, September 10, 2013

Nugget oh Nugget.

 

Assalamualaikum.
(i'm not promoting Tesco, okay)

Alkisahnya...
Malam tu, aku dan dua orang kawan buat ‘plan’ gi Tesco untuk beli barang dapur.
Jeng-jeng-jeng...

Lepas dinner, kami pun gerak even terasa berat hati sebab melepas tengok rancangan ‘Big’ kat 8TV.
Oh my Kyung Joon, huhuhuh.
Tapi kalau no barang basah…maknanya tak ada makanan, dapur tak berasap lah...
go girl, get out from this house.
out!!!

So, kuatkan hati dan jerit beramai-ramai untuk berteriak…
'Mari pergi la.'
And sebab dua tiga hari ini asyik hujan sahaja… aura gila malas memang sangat kuat melekat, pastu bila pikir sebab berteman (dua orang kawan), tu yang aku ‘on’!
Just go!

Baiklah, lepas cucuk duit dan singgah jap di kedai buku Popular. Hehehhe, sempat lagi membeli sebuah buku tajuk Temptations.
Then, gerak gempur masuk ke dalam Tesco. Ramai gak rakyat Malaysia yang suka berbelanja kala bulan mengambang! Kahkahakah.
Choi la kan, apa korang ingat diorang semua ini keturunan werewolf ker…

Mungkin juga aku akan jumpa kawan-kawan vampire semua? Oh tidak!

Sambil tetiba menarik nafas lega bila jam hanya menunjukkan pukul 9.00 malam. Drama, drama…

Kitaorang sorong trolley yang sudah disumbat 50 sen tu, dan tawaf pasaraya tu. Beli ayam, ikan, udang, serai, halia… itu, ini, yang ini dan yang itu.
Done! Bila semua puas hati, kitaorang pun plan nak bayor, tengah straight..
Kami terpaksa melencong kejap ke bahagian sejuk beku yang ada deretan makanan yang sungguh tak sihat!

Pizza, sosej, jejari kentang tu semua.
Kawan aku cakap nak tengok-tengok jap. Ok… Aku makan benda alah semua ini bila ada orang tolong gorengkan.
Mekasih!

Dan tibalah cerita kemuncaknya bila kawan aku ni, dengan hidungnya yang kembang kempis, gilah amek nugget ‘Tesco’ untuk tunjuk kat kawan aku lagi sorang dan tetiba…brussssh.
Semua nugget dalam plastic tu berterabur cantik punya landing kat atas lantai! Wohoo…
aku yang mula-mula terkejut, pastu boleh gelak beso.
Control-control...

And pastu wat muka serious bila terasa yang semua orang pandang kami bertiga sambil menggintai nugget tak bersalah tu dua tiga kali.
Dua orang kawan aku tu muka dah cuak and terkejut gila lah.

Atas sebab bajet cool dan kemanusiaan yang tinggi, aku suruh dia gi carik pekerja and inform keadaan sebenar.
Tak nak la jadi manusia yang dah buat, pastu blah cam gitu kan... no, no, no.
Tabiat yang sungguh tak bertanggunggjawab yek itu namanya. Karang nanti ade alien lalu pastu tak pandang kiri kanan dan terpijak, pastu bertepek sana sini.

Dah menyusahkan pekerja diorang tok bersihkan.
Kesian tahu! One more thing aku nak advise…
Orang nak gelakkan pun biarlah, asal kau ada rasa sifat mithali itu.
Huh (sambil menepuk dada),
majulah aku untuk Negara.

Lepas selesai dengan pekerja Tesco, kami pun cepat-cepat gi ke kaunter bayaran dan blah on the spot.
Kawan aku dah rasa macam nak sorok muka dalam helmet even kami datang dengan kereta.
Patut ke aku suruh dia sorok muka dalam bonet kereta!
Perlu ke?

And kawan aku yang tak bersalah tu pun buat pengguguman terpenting dalam sejarah bahawa-dia takkan gi beli barang di Tesco dalam masa sebulan ini.
Until September end, gitulah… ‘aku tempah kat korang jek la nanti’, katanya.

For sure, aku rasa kalau dia pegang nugget jenama Ayamas ke,
mungkin rasa malu ketika incident tu berlaku… tak lah setebal ini.
Hahhaha…
Cannot stop from laughed tentang incident yang berlaku pada beberapa hari lepas!

*Sorry beb!