THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Thursday, June 06, 2013

Cerita di Facebook.

Assalamualaikum.

Beberapa hari yang lepas, aku ada bebrapa kali free time. Rasa macam tak ada benda nak dibuatnya. Pelik jugak time tuh, but i like it. Jadiknya, aku pun dok men stalking Facebook orang lain. What a wonderful task i had done!
Mungkin wall korang tersenarai gak…

And banyak aku nak komen pasal FB nih. Lagi-lagi part der some ayat yang sampai geli tekak aku nak membacanya! What the awkward moment do you think you are untuk buat post gaya gitu?
If diorang tak feel awkward-nyer, aku sendiri yang rasa.
Sampaikan aku sendiri tak percaya yang aku telah terlihat atau membacanya pada hari penuh bersejarah tersebut. OMG, I wish you wouldn't do that, my friend. 

Apa tanya korang la, apa pendapat korang bila baca ayat like:

Nak masak apa hari ni? -OMG, itu tak pelik ker?
Sorang menyulam kasih sampai gedik terlampau. -Psstttt, tu pun nak post ker?
Story pasal gaduh pakwe makwe plak -Itu pun nak kecoh ker?
Ada mengamuk caci cikgu coz kena berhenti school -Knowledge will never end dude, itu pun nak gak ker?
Suruh orang like post dia -I hate it. Itu nak memang dia cari publisiti. Publisiti murahan?

Aku pun pelik bin ajaib bagi kengkawannya yang dok ‘like’ reramai but no comment kat dalam tu. Like, 9999 likes, and one comment.
Hampeh.
Korang ‘like’ coz makan rasuah or sebab ke-bengong-an si penulis!

Pastu ada yang tak boleh blah, upload gambar muka/ selfie cam baru bangun tidur dan seksi meksinya tu.
What, are you trying to poison me?
Ini bukan pencarian gambar untuk watak filem seram the movie!
I think they trying to toyed with my emotion. Dan aku, cannot tahan daripada gelak sesorang depan lappy or handset dan menggelengkan kepala enam juta kali.

You just look so stupid posing like that, for sure.
It’s too much now.
Jangan buat lagi la weh…
Tolonglah.
Before i press button, unfriend you. 

Daripada tinjauan aku yang rajin turun padang bila bab community commitment ni adalah biasanya bebudak sekolah ke universiti and under 25 y/o la sokmo wat post gitu. Zaman muda katakan… pakwe/makwe lak keliling pinggang. Tak/ terlebih puas hati sikit, post kat Facebook.

Just imagine yang mak bapak korang baca post tu… mesti malu setahun sampai takut nak balik kampong!

Hohohoho… yang dah kahwin, biasa banyak upload gambar anak daripada wife/husband sendiri. Ni consider, aku paham and no comment lah. 

Advice: cubalah pikir sembilan ratus sepuluh kali before korang tekan button post, okeyyy… Please, don’t post anything yang korang sendiri rasa menyampah nak membaca atau menengoknya. Sorry to say dude, ada empat lima orang yang aku (tak payah pikir panjang) UNFRIEND. If I knew that, I wouldn’t be standing here with you guys, would I? 

What happens is not as important as how you react to what happens.
Adious.

p/s-sila jangan hack aku punya Facebook pas ni. 

Tuesday, June 04, 2013

Dessert: Cendol Bujang.

Assalamualaikum.

Hallo ha! Sekarang ni cuaca tak menentu… jap panas betol, kejap hujan lebat-selebatnya. Then, kaadang-kadang malam tu sampai berpeluh-peluh tidur-macam mimpi di kejar Xena(gempak Starz). Aku pun tak tau kenapa dia kejor aku, mesti dia jeles la tu…. Aku kan lawa. Kahkahakah. Ingat nak jimat bil elektrik bulan ni… tapi, dek kerana panahan matahari yang (*^%&%) maka kipas telah menjadi watak utama. Apa boleh buat. Lumrah kehidupan…

Cut.
Masa lepas dinner hari itu dan sedang kitaorang chit chat pasal hal dunia… ada kawan aku siap offer nak buat cendol. Kitaorang pun, rezeki jangan di tolak dan musuh jangan di carik. Nama cendolnya pun unik bin pelik- ‘Cendol Bujang’… biasa cendol mesti ada gula merah ++ santan ++ pulut ++ aiskrim! Tapi, dah katanya bujang trang-trang… so kitaorang tak de la nak collect tu semua dalam almari dapor. Takkan nak mintak kat Chinese dok sebelah rumah ni kan. Tak ke buat malu kaum jek nanti…Bujang pun bujang la kan. Ni first time aku try benda alah ni. Simple jek buatnya…

Meh, belajar memasak bersama Chep Diya.
Memula, tapis cendol yang ditempah import daripada negeri Kelantan. Dah tu, biar dulu dalam penapis… Bancuh gula dalam cawan + air panas(cepat dilute). Then, mek mangkuk yang paling cantik dalam dapur tu dan tuang cendol tadi dan air gula bersama. Last sekali, letak ais… wuhuuu!!! Jadik la macam gambar di bawah:


Yummy… walaupun boleh di kategorikan sebagai musuh kepada semua mak mertua (sebab pemalas sangat) tapi apa boleh buat. Janji boleh telan dan selamat menikmatinya bersama kengkawan or insan tersoooyang. Selamat mencuba.

Monday, June 03, 2013

beg plastic VS beg kulit.


Assalamualaikum.

Beg oh beg…
Hei, memang tak dapat di nafikanlah bahawa mungkin aku antara 1:100 manusia yang paling sempoi sedunia. Why? Semuanya hanya kerana beg. Op kos, beg dengan pompuan memang bagaikan air dengan tebing… tapi TIDAK bagi prinsip aku. Aku tak kesah pun kalau nak pakai ke dak. Dan aku actually lebih suka pakai beg belakang daripada handbag biasa. Nanti aku nak lari-lari or jalan-jalan senang coz aku memang tak suka ada benda kat tangan. Karang hilang: aku ingat kat sini tapi aku letak mana ntah. Dan biasanya untuk duit-phone semua aku sumbat  masuk poket. Amacam?

Dulu waktu kat kolej-aku everyday pakai, tapi sejak bekerja… hampeh. Oh yes… sejak dua menjak ni, ke-sempoi-an aku makin bertambah… malas sebenarnya. Korang tau kan aku merempit gi kerja. So pakai handbag silang tepi memang amat membahayakan. Dan oleh sebab aku punya beg belakang gaya orang nak gi trekking, maka aku dengan rela hati just guna beg plastic! Aku pun sumbat la id, buku garis satu, pen, charger… semualah. Buat apa nak lawa-lawa, beg masuk laci gak nanti. Keselamatan pun terjamin… mungkin ke-selamba-an-badak aku menyelamatkan semuanya. Ahaks!

Orait…
Alkisahnya, masa aku tengah nek train daripada kelas untuk balik ke rumah… aku baru perasan bahawasanya lelaki sekarang lebih mendahului aku 201%. Jeng-jeng-jeng…



Pheewit! Beg pun brand kulit… aku pakai plastic jek. Tu pun versi selonggok seringgit. Warna dan corak pun tak semnggah mana…  Mesti dia ingat, ‘apa ke selekehnya la budak ni. Ini KL you know’. Sedikit rasa malu gak la time tu, dah la siap berdiri depan aku sambil men handset. Tapi just sikit jek ke-maluan-nya coz selebihnya like what I care? Aku tak susahkan kau dan kau pun tak susahkan aku… mak ayah aku pun tak komen pa per. Janji rock wuu’uu!

p/s-aku may be pertimbangkan untuk beli beg belakang baru selepas apa yang berlaku. Next year punyer planning. Hahahha…