THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Friday, November 02, 2012

Spozami- Marry me


SPOZAMI-I knew about this from a free magazine they distribute all over Johor Bahru and I think it’s too interesting to share. So, check it out.


Marry me, the words of true love in Italian, alluding to SPOZAMI into the entire angelic, beauty and grace of the building. The first divinely, wedding mansion in Malaysia, with the exquisiteness of European fa├žade and modern classic touches. Distinctively with white, colonial beams along with intricate designs reminiscing the grandeur of the Champs Elsyees. The allure of a European mansion that captures lifetime moments thru the warm and serene interiors that is all about bliss. It is here, you can feel and see European right thru your senses, being in stylish cafes of Duomo, Italy or the brasseries of France while proceeding wedding errant. One can also know that every detail is meticulously taken care of from choosing the perfect gowns to the shooting of wedding photos by acclaimed, award-wining artists is delicately curtailed.

Thursday, November 01, 2012

Wobisobi-bergaya tanpa keluar duit.

Assalamualaikum.

Hah, very-very interesting blog aku nak sharing dengan korang semua, Sungguh. Let's me perkenalkan, inilah blog paling baguih pernah aku jumpa-very useful blog-


Why? kerana DIY (belajar) nak re-styling segala macam baju lama-lama dalam almari (nak buang, sayang) ke pakaian yang deboomb! Fuh, memang naik level adrenalin baca blog nih. berpeluh. Semua benda nak try. Simple jek semua. Memang sesuai untuk korang yang gila bergaya-walaupun bajet ciput. (same category-jangan malu). Heheheh...

So, girls-get ready!




How? nice right. Try la kat rumah and get ready to rock the world. *Yang seksi terlebih tuh, korang ubah la memandai sendirik bagi nampak alim. K. Selamat mencuba.

Boyfriend kau, pakwe kau-Idiot.


Assalamualaikum.

Setiap hari ada aja kes pasal remaja lari rumah ikut BF (boyfriend, pakwe), lahir anak luar nikah, pembuangan bayi macam buang anak patung dan lain-lain. Tapi, aku kerut dahi bila diorang sanggup letak 101% kepercayaan pada BF-seseorang lelaki yang mungkin kenal 3,4 bulan atau tahun sahaja.

Kenapa kau tak letak kepercayaan tu pada Allah-atas takdir jodoh kau nanti atau pada mak ayah yang dari dulu sampai sekarang bersama kau. Kenapa?

Kenapa kau sanggup titiskan air mata bila BF ko mintak putus? Kenapa tak kau titiskan air mata kerana kegagalan kau menjadi hamba Allah yang yang terbaik. Kenapa kau tak titiskan air mata atas kesalahan kau meyinggung perasaan mak ayah. Kenapa kerana lelaki itu kau snggup titiskan air mata yang berharga itu! - ‘Idiot.’

Apa lelaki tuh buat sampai dia mampu memiliki kepercayaan kau?

Ada BF kau bancuhkan susu masa kau terjaga dan merengek di awal pagi?
Ada BF kau bazirkan duit untuk beli pampers kau yang mahal ya amat tu?
Ada BF kau jaga siang malam sebab kau demam panas?
Ada BF kau keluarkan duit nak belikan kau mainan patung Barbie, yang popular time tuh?
Ada BF kau keluarkan duit bayar yuran sekolah daripada tadika sampai sekarang kau masuk universiti?
Ada BF kau makan roti 70sen masa makan tengahari sebab nak kumpul duit untuk masa depan kau?
Ada BF kau bangun pagi-pagi untuk siapkan sarapan sebelum kau pergi sekolah?
Ada BF kau menitis air mata atas kedegilan kau?
Ada BF kau membebel atas apa kesalahan yang kau buat?
Ada BF kau tebalkan muka jumpa orang ramai untuk penuhi permintaan tak masuk akal kau?
Ada BF kau nasihat panjang lebar walaupun kau duduk dalam bilik sambil pasang earphone?
Ada BF kau sanggup meredah banjir yang hampir meragut nyawanya di malam buta untuk pastikan keselamatan kau?
Ada BF kau sanggup menukar nyawanya untuk kau?
Akhir sekali, ada BF kau doakan keselamatan, kesejahteraan, kebahgiaan kau hari-hari selepas sembahyang?

Bukan setakat BF, malah suami kau jugak belum tentu mampu menandingi kehebatan, kewibawaan dan aura sepasang ibu dan ayah. Mungkin sebab itu, aku agak pelik bila bin ajib bila remaja kat luar sana terlalu mengagung-agungkan kehebatan BF memasing. Yang mungkin atau tidak itulah jodoh kau. Apa kelas. Nampak penuh kesengal-an adalah.

Bukan BF kau yang bekorban untuk kau-tapi DIRI KAU sendirik. Kau sedar tak wahai remaja kat luar sana. Jangan terlalu ikut nafsu sampai maruah diri, keluarga tergadai. Lebih penting, maruah kau terhadap Yang Esa-malu la weh.

Aku, bukan anti-lelaki (aku ada 2 abang, 1 adik lelaki)-aku ada kawan lelaki. Tetapi, aku sentiasa beringat. Allah penentunya dan mak ayah segalanya.

Bukan aku tak pernah ‘couple’/BF/pakwe nih-pernah, malah dengan pegawai politik Negara. Tapi, Allah Maha Besar, aku tak pernah terleka. Alhamdulillah. Bila dia ajak aku kahwin lepas SPM-masa tu baru aku tersedar.
Diakah lelaki yang akan membimbing aku lepas ini menujuMu?
Diakah lelaki yang sanggup berkorban apa sahaja untukku/Mu?
Diakah lelaki itu? Dan akhirnya, aku putus.

Bila orang tanya, kenapa aku tak ‘couple’, BF lagi. Aku akan cakap, InsyaAllah bila seru dah sampai. Kenapa? Sebab aku rasa aku tak layak untuk sesiapa even pada pengemis tepi jalan. Sungguh!

 Ilmu agama pun tak se-gah mana. Sembahyang pun masih cuba yang terbaik-sangat terbaik. Kecantikan pun biasa aja. Kepandaian memasak pun, ehem. Kematangan-apatah lagi, sangat jauh untuk dibandingkan. Kekayaan lagilah. Aku tak sesempurna mana. Sebab itu, aku takut-tak yakin untuk ber-BF/couple lagi. Sebab Allah pernah bertitah:
‘Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik’.

Aku harap se-sangat kearah itu (perempuan baik-sangat terbaik). Yelah, jodoh pertemuan di tangan Tuhan. Berserah, tapi mudah-mudahan semuanya berjalan dengan lancar.

Balik topik asal-berubah la bagi yang termampu. Berjuanglah bagi yang terdaya. Aku hanya mampu berdoa kerana aku juga hamba Allah yang masih berperang kejalan-Nya