THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label the greatest-Allah. Show all posts
Showing posts with label the greatest-Allah. Show all posts

Thursday, November 01, 2012

Boyfriend kau, pakwe kau-Idiot.


Assalamualaikum.

Setiap hari ada aja kes pasal remaja lari rumah ikut BF (boyfriend, pakwe), lahir anak luar nikah, pembuangan bayi macam buang anak patung dan lain-lain. Tapi, aku kerut dahi bila diorang sanggup letak 101% kepercayaan pada BF-seseorang lelaki yang mungkin kenal 3,4 bulan atau tahun sahaja.

Kenapa kau tak letak kepercayaan tu pada Allah-atas takdir jodoh kau nanti atau pada mak ayah yang dari dulu sampai sekarang bersama kau. Kenapa?

Kenapa kau sanggup titiskan air mata bila BF ko mintak putus? Kenapa tak kau titiskan air mata kerana kegagalan kau menjadi hamba Allah yang yang terbaik. Kenapa kau tak titiskan air mata atas kesalahan kau meyinggung perasaan mak ayah. Kenapa kerana lelaki itu kau snggup titiskan air mata yang berharga itu! - ‘Idiot.’

Apa lelaki tuh buat sampai dia mampu memiliki kepercayaan kau?

Ada BF kau bancuhkan susu masa kau terjaga dan merengek di awal pagi?
Ada BF kau bazirkan duit untuk beli pampers kau yang mahal ya amat tu?
Ada BF kau jaga siang malam sebab kau demam panas?
Ada BF kau keluarkan duit nak belikan kau mainan patung Barbie, yang popular time tuh?
Ada BF kau keluarkan duit bayar yuran sekolah daripada tadika sampai sekarang kau masuk universiti?
Ada BF kau makan roti 70sen masa makan tengahari sebab nak kumpul duit untuk masa depan kau?
Ada BF kau bangun pagi-pagi untuk siapkan sarapan sebelum kau pergi sekolah?
Ada BF kau menitis air mata atas kedegilan kau?
Ada BF kau membebel atas apa kesalahan yang kau buat?
Ada BF kau tebalkan muka jumpa orang ramai untuk penuhi permintaan tak masuk akal kau?
Ada BF kau nasihat panjang lebar walaupun kau duduk dalam bilik sambil pasang earphone?
Ada BF kau sanggup meredah banjir yang hampir meragut nyawanya di malam buta untuk pastikan keselamatan kau?
Ada BF kau sanggup menukar nyawanya untuk kau?
Akhir sekali, ada BF kau doakan keselamatan, kesejahteraan, kebahgiaan kau hari-hari selepas sembahyang?

Bukan setakat BF, malah suami kau jugak belum tentu mampu menandingi kehebatan, kewibawaan dan aura sepasang ibu dan ayah. Mungkin sebab itu, aku agak pelik bila bin ajib bila remaja kat luar sana terlalu mengagung-agungkan kehebatan BF memasing. Yang mungkin atau tidak itulah jodoh kau. Apa kelas. Nampak penuh kesengal-an adalah.

Bukan BF kau yang bekorban untuk kau-tapi DIRI KAU sendirik. Kau sedar tak wahai remaja kat luar sana. Jangan terlalu ikut nafsu sampai maruah diri, keluarga tergadai. Lebih penting, maruah kau terhadap Yang Esa-malu la weh.

Aku, bukan anti-lelaki (aku ada 2 abang, 1 adik lelaki)-aku ada kawan lelaki. Tetapi, aku sentiasa beringat. Allah penentunya dan mak ayah segalanya.

Bukan aku tak pernah ‘couple’/BF/pakwe nih-pernah, malah dengan pegawai politik Negara. Tapi, Allah Maha Besar, aku tak pernah terleka. Alhamdulillah. Bila dia ajak aku kahwin lepas SPM-masa tu baru aku tersedar.
Diakah lelaki yang akan membimbing aku lepas ini menujuMu?
Diakah lelaki yang sanggup berkorban apa sahaja untukku/Mu?
Diakah lelaki itu? Dan akhirnya, aku putus.

Bila orang tanya, kenapa aku tak ‘couple’, BF lagi. Aku akan cakap, InsyaAllah bila seru dah sampai. Kenapa? Sebab aku rasa aku tak layak untuk sesiapa even pada pengemis tepi jalan. Sungguh!

 Ilmu agama pun tak se-gah mana. Sembahyang pun masih cuba yang terbaik-sangat terbaik. Kecantikan pun biasa aja. Kepandaian memasak pun, ehem. Kematangan-apatah lagi, sangat jauh untuk dibandingkan. Kekayaan lagilah. Aku tak sesempurna mana. Sebab itu, aku takut-tak yakin untuk ber-BF/couple lagi. Sebab Allah pernah bertitah:
‘Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik’.

Aku harap se-sangat kearah itu (perempuan baik-sangat terbaik). Yelah, jodoh pertemuan di tangan Tuhan. Berserah, tapi mudah-mudahan semuanya berjalan dengan lancar.

Balik topik asal-berubah la bagi yang termampu. Berjuanglah bagi yang terdaya. Aku hanya mampu berdoa kerana aku juga hamba Allah yang masih berperang kejalan-Nya

Sunday, October 28, 2012

I’m king of the world?


Life is hard.
The limits of human endurance, survivors of death defying experiences, relieve their ordeals and the moments of truth that kept them alive.  

Relationship is complicated.
Spotlight shining, because lovers dance when they’re falling in love along their own world. And it’s all about them. Idiot.

For sure, flash back when the last you cried, smiling, revenge and forgiveness. Are you satisfied with all those things? Then, carry on. Up to you.

But… Filmy, my dreams become small, small, and fade away.

It’s part of me.
I wondered what I would do next, to hell with life which never ended. Please, just take my hand and runaway to the places where whole world never found us.


Am I looks silly? Uncontrolled like ‘Goodbye to romance by Ozzy Osbourne’.
Not at all.
These days-most willingly, hopes and prayer to The Greatest-Allah.
Shout out what you feel.
Be a man. Stand up for yourself.
Go for it, be brave.

Believe and confident on what you do. Yeah man!

Monday, May 28, 2012

Petunjuk daripada Allah: Buat aku menginsafi diri.

Assalamualaikum,

6:15 am-Hujan renyai-renyai manja membuatkan suasana begitu nyaman dan bila Barney-me and my teddy (alarm ring), aku tekan snooze! Perasaan malas (hasutan syaitan) sungguh kuat mengikat dan membuai diri agar terus diulit mimpi di hari minggu ini (tak kerja la kata, kan). Nak gi exercise pun sebeban malasnya.

6:24 am-Alarm ring again, turn off (selamat pagi). Terus bangkit dari tidur, dan gi bilik air untuk basuh muka, berus gigi dan ambil wuduk.

Masuk aja bilik, TV yang tengah on dari malam tadi (pembaziran yang melampau) tayang pulak 'tip -specialist steak'. Apa tunggu-layan jap la (tangguh solat lagi).:

  1. daging yang terbaik terhasil daripada umur sewaktu di sembelih, makanan hariannya, cara pemotongan dan peyimpanan, serta cara penyediaan masakan sebelum di hidangkan.
  2. plus, lembu yang makan rumput (adalah lebih murah) berbanding makan bijirin (lebih mahal) kerana perbezaaan lemak yang banyak serta lembut bila di panggang.

Huh, bila iklan je (turn off TV) dan terus bentang sejadah dan pakai telekung (buat solat Subuh). Habis solatnya, dengan lafaz Bismillah-tandaan pemandangan biru laut--Al-Quran terjemahan al-hidayah--. Alhamdulillah, Al-Waqiah, habis satu surah.

Tiba-tiba, mata tartacap pada buku 'Amalan Sepanjang Hayat' (yang pernah aku bagitau dulu). Terpana cahaya Subuh (atau aku masih bermimpi di alam fantasi misi si Wonderland).

Terus aku capai pen , highlight dan pensil serta helain demi helain bab Al-Quran aku telek (masih bertelekung), Semua surah dan potongan ayat yang ditekankan untuk dibaca lebih sedikit telah aku tandai penuh makna.
Amalan pagi dan petang (aku tanda warna pink di tepi atas sekali), malam (hijau di tepi bawah sekali) dan sebelum tidur aku tanda garis 1/2 pink di antara helaian.

Terasa lengkap, Al-Quran itu aku bawa ke dada dan ku titipkan di hati agar sentiasa mengamalkannya. Sepanjang hayat di kandung badan. Mudah-mudahan Allah sentiasa merahmatiku selamanya.. Amin.

Because I know, I can't stay long because Allah itu Maha Kuasa.