THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label tempat menarik di malaysia. Show all posts
Showing posts with label tempat menarik di malaysia. Show all posts

Sunday, September 02, 2012

Jalan-jalan di Kuantan Parade

Assalamualaikum pembaca.

Pada pagi 31 August, kami se-family gi kuatan, Pahang. Niat sebenarnya nak melawat Atok (dad side). Okeh K.I.S.S. (keep it simple and short). Gerak dalam kol 8.30 am dan sampai dalam kol 12.30 noon. Kebas kematu gak la dok dalam keta tuh. Sampai jek, kami di jemput tok lunch dan makanan ala-ala nasi beriani ++ lauk orang kahwin. Wahaaa.. mekasih bebanyak to my aunt and her daughter. Sedop.

Relax first and then around 3 pm--jejalan bandar Kuantan. So my friends, whats so special about this town and which place that i must, must go for it. Bak kata PM Somalia--kalo tak gi sana tak lengkap la hidup. Cewaahh ayat..

By the way, kitaorang pun tak tau aper yang special. Almaklumlah, hari cuti--kedai pun banyak tutup maaa. Jadi, belok sana belok sini. Lastly, kitaorang just gi Kuantan Parade ajer. Okeh maa.. First benda aku nak cakap adalah bab parking site dia. Lecak laa. Tapi its ok, aku pun bukan allergy sampai pengsan bila nampak benda alah ini. (anak kampung jugak).

Masuk aja-dah nampak kedai emas. Harga pasaran pun ok (165/gram gold). My mom and sister trade in their necklaces. Berbaloi, baloi.. One more aku nak share is orang kat sini beli emas macam beli pisang goreng. Ramai kot yang beli--may be harga dia pun memberi kesan gak la. Wahaaa.. two thumb ups kat mak cik-mak cik kat sini.

Jejalan lagi, kitaorang borong tudung. Why?? becoz its so murah gila kentang!. Tudung bawal yang corak-corak cantik (tak tau dipanggil apa), just RM 6.00. Johor Bahru mana nak dapat tu semua weh.. (in my experiences la). Selendang pun baru RM 7.00. Its make me crazy and juling mata. Haahahah.. My mom also borong gak (megendeng gak sikit kat my dad, hahahah. Mintak belanja). Apa-apa jek la diorang nih kan.

Pastu, dengan watak anak solehah. Aku pun belanja la makan KFC. Baik tak aku?? Hehehhehe.. (please say yes, dear). Aku saja try burger Kfc--Hampeh la rase dia (pakai daging ayam kot). Pasni tak mau da beli. Mcd more better. Mak aku try kopi dia--pekaattt!!! she said. Hahhahaha...Ayah aku relax jek (aku tak tau bcoz caffeine is not in my list).

Then, jam pun dah menunjukkan kol 6.00 pm. Its time to go back girls. Badan pun dah letih.

Hari ini, kami on the way nak balik la (FYI, aku menaip pun dalam keta nih). Teror tak??. So, mersing here we come. Did miss Ziqa will be there also (as my mom told me). ++ we want to buy some corn (manis katanya) and keropok lekor!! (miss Jima gonna be jeles if she knew it). Hantu keropok lekor la katakan.

Some more to share is aku dapat wet raya tadi weh. Mekasih bebanyak kat atok aku tuh. (Next year bagi lagi okeh). Hehehheh.. Looks like bebudak lak dapat wet raya nih (perasan more younger la tuh). Mekasih sekali lagi.

Oke la, adious. Salam raya..

Saturday, March 31, 2012

Kuching, Sarawak: Cik Ziqa Up, Up Away...

Assalamualaikum.

Pada 25, 26, dan 27 Marc 2012- Cik ziqa and her family going holiday at Kuching, Sarawak with the Air Asia flight. Sungguh kejelesan terserlah bagi kitaorang semua yang tak dapat pergi sama atas tuntutan kerja yang berlambak-lambak-lambak menanti (hahah...ayat).

So, memandangkan aku pun tak gi-jadi nak explain more pun tarak boleh la. Ti lain pulak jadinya kan. Maka dengan ini- patik mewakili semua pembendaharaan mempersilakan rakyat jelata melihat some shoot yang berjaya di ambil sepanjang mereka di sana. Lai...lai... :

Gaya ala dapat gores dan menang-sampai terduduk keriangan-

Dinasourus datang Sarawak? Uhuk...

Super cute la kamu Cik ziqa-ngan topi pink-

-Cik Ziqa with her father-

-Cik Ziqa with her mother-

Pemandu pelancong yang sesat jalan. Ahaks!

-balik Johor semula-

..............Finish...........

Tuesday, June 07, 2011

Window shopping ke shadow shopping?

Semalam cik zaty ajak gi Terminal seremban, dengan baju kembang semangkuk and wedges, bergaya sakan la kitaorang. Dengan keta wira cik zaty-siapa yang drive????? of course cik zaty la. Den mane der lesen..sob..sob..sob...

Sampai Terminal, masalah utama adalah mencari parking keta-- punyalah payah, ya amat!..Last sekali, dapat kat ground lapan (layan jek la0 tak sanggup nak demand. Menapak sikit jek la.

Masuk Terminal,terus gi kedai All It-carik pendrive--brand Kingmax warne putih menjadi pilihan. RM 21.90, boleh la kan? jalan lagi, beli belt warne merah mak ngah! Hahaha.. roger cik eca-dia pun tempah satu (den belikan dia warne cream hitam) cantik gak!

Pastu gi makan kat KFC dulu-cik zaty laporr (kesian-anak orang). Kebulur lak dia nanti, sape nak jawab kat pak cik Karim ti???
Pas da kenyang, cik zaty berkenan nak beli baju ela wane merah hati, beli gak la--RM 28.90. Di syorkan untuk membuat baju kurung moden ye cik zaty.

Then, menapak lagi. Jumpe kedai beg plak. Cik zaty rembat satu-gabungan waRne cream, merah and itam...jeles-jeles-jeles sangat!!!

Pas rase-rase wet nak bes, kitaorang gi Jusco plak (teori mana la kitaorang pakai nih). Ahahhahah....walaupun kat situ der SALE, tapi kitaorang just cuci mata jek la. Tak berkenan di hati (ayat skema tuk sedapkan hati).Pastu gi beli Big Apple yang six pieces. Cik ekin and cik rehan tempah perisa durian..sodaaapp!!! RM13.50.

Masuk je dalam keta cik zaty ajak gi City Park-lepak jap----Laaaayyaaannn. Ramai umat manusia kat sini rupanyer. Der jalan sorang-sorang, berdua, dan paling best yang bawak anak-anak. Meriah! der jogging-amalan hidup sihat ni, der men layang-layang, der men skateboard, der bagi ikan oren makan kat tasik nun, der men badminton dan macam-macam la. Banyak sangat aktiviti kat sini.

Kitaorang beli air bandung and asam boi sebagai penghilang dahaga dan  keropok RM 2--lepak tepi tangga, makannn sambil tengok orang lalu lalang, ngumpat-ngumpat. Hahahahhah...tak seno-oh. Da kenyang, jalan-jalan lagi.

Kitaorang dapat snap la beberapa pict gak. Ehheheheh....Muka ala seposen dua:



.
.
.

Pas da lepak-lepak..gi isi minyak keta..balik rumah la....pennaattttt!!!!

Tuesday, May 31, 2011

Celebrating house day >>> Dataran Nilai

HAPPY HOUSE DAY....
.
.
.
.
.
.
.

LIMITED EDITION only for PT 22086


PLACE: Dataran Nilai, Negeri Sembilan.
SPONSORED: Domino Pizza, Kedai Kek Tidak Bernama.
TRANSPORT: Perkhidmatan Cik Zaty Sdn. Bhd.
CLOTHS: Daripada almari masing-masing.
PHOTOGRAPHER: Tukar-tukar lah.
CAMERA: Pakai henset murah, jual tepi jalan jek.

---------------------------------LAND BRIDGE---------------------------------


Terima kasih semua atas kerjasama yang di berikan!.-Korang memang the best-



Tuesday, March 22, 2011

Gunung Ledang: We are here.



*memang superb 'boom; untuk yang suka kan kehijauan alam yang tenang tanpa gangguan. Banyak tempat bebas yang cantik (kalau pandai pilih). 


----------------------------happening--------------------------


Salam kejauhan daripada kitaorang di bumi Ledang. Kalau korang dok tarak tau nak gi maner tok berkelah bersama keluarga tersayang. Apa kata kalau singgah sebentar di sini (gunung Ledang) dan rehat bersama Kit Kat (iklan promosi tanpa bayaran dan rasuah). 


Layan pokok-pokok yang menghijau dan air yang super 'ummphhh' memang best amat! So guys, what you waiting for--makes your own group and go trakking.

Thursday, February 10, 2011

The full stop: Pengalaman di bumi bersejarah, Melaka.

Assalamualaikum..

Helaian pada kali ini akan berkisar mengenai bandar Melaka (cube bukak peta Malaysia bagi ynag tak tahu, ye). All sorts of things in the pass (love, sorrow, and not miss the Bitter).. (I think a lot of joy). What the nonsense are you talk, girl. 

Selain bandar bersejarah, paling best adalah landskapnya yang superb cantik dan menarik. Semua gambar yang diambil sungguh berseri kerananya, dengan tambahan touch magic makin likes superstar!

Walaupun laugage yang dibawa bersanma jhabis jahanam kerana terpelanting sewaktu perjalanan pulang, menaiki bus (bunuh diri yang tragik). Namun, apa aku kesah..

Pengalaman yang paling berharga!

*Imigination safe with me in town melaka. Let's start, girls:






Kerana model import semua lari ikut jejaka Singapore, maka aku secara trang-trang menjadi model tak bertauliah (suka dan rela sebenarnya). Hahahhha... Superb! (masuk bakul dan tarik sendirik ini orang)




Kerana aku dah berumur 18 tahun dan keatas, maka hormone adrenalin yang berlebihan telah membawa aku untuk keluar malam. Maka, antara 'snap picture' yang dapat adalah:


Di lain hari, kitaorang sempat la gi Pantai Tanjung Bidara (masa lawatan ke Ledang, sebenarnya). 


Masyuukkk!!.. Try la gi shoot kat Melaka (pandai-pandai la carik). Google, GPRS ker, asal uummpphhh..













 .
.
.
.
.
.
.

To be continued.....

Saturday, November 20, 2010

Sunway Piramid: Mari main Ice Skating!

Assalamualaikum...

Cerita paling besh tahap cinta luar biasa yang ingin aku ingin kongsi dengan korang semua adalah pengalamanku bermain Ice-skating di Sunway Piramid. Keegoan terlampau untuk dinafikan adalah superb lebam seluruh badan pada keesokan harinya (percayalah!). 


Pertama kali skate--(tak yakin) takut gila-gila!
Mula-mula gi kena bayor la dulu kan *tip saving-bawaklah sock dan sarung tangan korang sendirik. Nanti siap semua,diaorang akan bagi badge tok pasang kat pergelangan tangan. Pakai la. Bila nak masuk, kena scan la dulu. 

Pastu, gi bahagian mek kasut--diorang de siap tempat mengukur, korang tak yah bawak tali tape untuk ukur sendirik. Kasut dia ala-ala boot tentera tu hah. Berat dan padat gak la. Bereh jek pakai kasut, wat senaman cikit bagi longgar semua otot (caranya? pose banyak-banyak). Hahahahh..

Dah ready? Apa lagi...SERBU!. Bagi yang da keyakinan super powerful, boleh la terus skate. Kalau korang cam aku, kenalah men di tepian pantai dan menari cha-cha (nanti korang akan perasan ramai dok pegang tiang kat tepi tu). 
*tip-kalau korang jatuh tertiarap, terbongkang: Jangan malu dan risau coz akan ada la cowok sehandsome Taylor Launter dan cewek cantik bak Jessica Alba, akan tolong korang (hyperbola sungguh). Jangan jadi gediks sudah la...

Dalam tiga empat pusingan pastu, korang alhamdulillah boleh skating sorang-sorang dah. Boleh la men kat tengah dan tunjuk teror!. 


Kadang-kadang gak ada orang langgar, terlanggar, jatuh, terjatuh, dan macam-macam insiden agi--ianya hendaklah dibantu ++ gelak cikit-cikit kerana semuanya saling belajar. 

Bagi yang raser da fed up---relax la. Lain kali datang lagi (practice bebanyak) . Coz boleh dikatakan ramai yang tak pandai gak dan jangan jeles bila bebudak kecik yang lagi superb pandai dalam skate, siap wat dance lagi!. Uhuiii..

Bukan straight korang leh main-coz bila dah basah cikit. Korang harus keluar dan rehat dulu kerana diorang akan kasi kering jap guna alatnya la...


Bila dah siap semua, korang boleh men semula-nak seenjoy maner pun tarak kesah la- Lastly, jangan lupa jalan balik rumah.


*tip-untuk keselesaan pas main skating, bawak baju dan seluar lebih. Yang dalam-dalam sekali, ok. Coz bila korang jatuh, basah la korang punya baju. 

Baiklah. Gitulah Mak Bedah citernyer...
P/S----> Jom skating reramai Malaysia! Saper nak belanja???


Saturday, November 01, 2008

BEACH: Pemandangan di Pantai Air Papan, Mersing, Johor.


On 28 October 2008, we:
-cik yam and her couple
-cik tira
-me
-pak cik lokman
-cik jima

Having a happy day and great mandi manda dekat Air papan, Mersing, Johor.
Tempat dia menarik tapi jauh la.
Dua jam perjalanan yang bengkak bengkok. And sebab excited, just...bring it on!
Go on!

So, kami telah created a sand turtle over there!
Such a loving memories.
Love you all.