THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label sambutan hari jadi emak. Show all posts
Showing posts with label sambutan hari jadi emak. Show all posts

Monday, March 25, 2013

Emak dan kami.


Assalamualaikum.
Pada 19 march yang lepas ialah hari lahir Emak. Seperti dalam calendar, ianya jatuh pada hari Selasa… so, camne ni yek?? Semua anak-anak dia da susah hati. Alkisahnya sejak lima tahun lalu, kitaorang apply kan benda ini. Every year mesti sambut bezday Mak dan Ayah… walaupun ter-awal/ ter-lambat majlisnya. Tetap kena celebrate jugak. Yek la… dulu masa bezday kami (lapan beradik), Mak sibuk masak bubur dan Ayah bagi itu ini. So, bila semua anak-anak dia dah besar… kita terbalikkan. Biar anak-anak dia pulak yang sibuk untuk sambut bezday mereka. Sekurang-kurangnya, ini menunjukkan yang kami tak akan lupa pada mereka. Mak dan Ayah pun happy…

Dan tiada kata sepakat yang di beri, semua sibuk dengan degree… master… kerja. So, pada pagi Jumaat (22nd March), aku dapat massage daripada my sist:
Balik tak minggu ni? Sambut bezday mak sabtu malam…

Aku pun 50:50 nak balik ke tak, cuti tak apply lagi. Sok dah hari sabtu (keja half day pulak tu). So, tekatkan hati… pas habis keja terus chow ke KTM terdekat dan beli tiket bus (on the spot). Alkisahnya… tiket dah habis, kena tunggu sampai kol 2.00 petang. Rembat!!! sempat solat Zohor dalam Jamak Takdim. Makan roti dan ready untuk penderitaan ‘duduk selama empat jam setengah’. Chooiii… tidur jek la. Aku pelik gak, apsal la time gini ada gak orang nak keluar jejalan naik bus. Naik keta la…

Bila semangat berkobar-kobar, tak panas tempat duduk lagi… aku berhadapan dengan benda yang paling aku benci: panjang gila jem kat highway… memang terbakar rentung la. Rasa nak terjun tingkap jek… stuck dalam satu jam. Peh, boleh ting-tong kepala otak dengan driver yang lepas-tekan brek, hon daripada manusia yang suka buat bising… Pastu jem lagi sebab ada accident. Huhuh… rasa macam nak nangis. Sempat ke dak ni???

Guess what, aku sampai Larkin kol 7.30 petang! Jem tu punya pasal… Pastu mek bus dan abang ipar akan jemput daripada sana. Seb bek bandar JB tak jem malam-malam gini. Alhamdulillah. Sampai rumah dekat kol 8.30 malam… SI Apiz dan cik Ziqa pun da tidur. Diorang pun da celebrate, lambat 30 minute! Tapi takper, makan-makan-makan-. Let’s see apa yang ada:
Soto dan bebola daging.
French fries.
Nugget.
Kek burberry.
Grapes.
Tea.
Sambil makanan memenuhi perut, mulut pun chit chat tak henti –henti…

Sempat kacau si Apiz tidur… cik Ziqa tak leh kacau, nanti dia mengamuk (tapi aku kacau jek). Hahahha… OK, goodnite.

*walaupun esok (Ahad) tengahari dah kena balik semula… aku just rasa happy jek. Sempat wish kat mak sebelum dia tidur malam tu, breakfast sama-sama esoknya… makan masakan mak. Jumpa cik Ziqa dan si Apiz… together ketawa with adik-beradik yang lain… such a perfect memories.
Missed you all.