THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label sama-sama solat jemaah. Show all posts
Showing posts with label sama-sama solat jemaah. Show all posts

Monday, December 26, 2016

Solat subuh tiga rakaat

Assalamualaikum.

Pada hari jumaat yang lepas, berkesempatan untuk menunaikan solat Subuh berjemaah.
Alhamdulillah.
Pagi itu, imam buat tiga rakaat.
After solat... masih terpinga-pinga.
Should i do another Subuh prayer again or not?
Hurm....

On the way nak pergi tempat kerja, gi la Googling ni semua.
Risau gak.
So, after web ke web yang lain.
Barulah tahu apa sebenarnya yang berlaku.
Ya Allah, cetek ilmu lagi rupanya. Insaf... insaf...

Just get in yang imam tu buat sujud tilawah pada rakaat pertama.
Maksudnya, imam tu baca ayat Quran yang ada tanda... untuk sujud mengakui kebesaran Allah is the Creator.
Rakaat pertama tu dia takde rukuk, duduk antara dua sujud or salam ke apa.
After sujud tu, berdiri balik then inam sambubg baca ayat Quran.
Pastu, buat solat subuh macam biasa.
Niat tetap sama. Solat subuh mengikut imam kerana Allah Taala.
Perkara ini selalu mereka buat in subuh jumaat.
In certain tempat jela practice.
So if nak rasa betapa bestnya and amazing... gi la rajin-rajin solat subuh hari jumaat kat masjid or surau berdekatan.
Banyak pahala boleh grab.
Hanya bergantung pada daya usaha kita nak kejarnya or not.
Tepuk dada tanya iman.

Dulu, set jam bangun pukul 6.10pagi...
Sekarang bila start rajin gi solat jemaah, jam setting tukar kol 5.15pagi...
Sebab nak bersiap skali plus pack barang untuk kerja terus.
First main reason kenapa kena tidur awai. Hahahaaa.
Ini part best.

Tak rasa terbeban or what dengan aoa yang berlaku?
Rasa ok, ok jer.
Sebab lately, i like to wake up early.
Rasa masa tu banyak sikit Allah bagi.
Positive my mind, get a fresh air before anyone else.
And do good things.
Only if I'm too tired, then my mood will spoiled all of it's.
Ups.


I pray Allah bless me, in every moves i took.
And heaven is my only mission.
And i want you be my neighborhoods.
So, together we haunt pahala banyak-banyak ohkey...
= )