THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label reason to cover your aurah. Show all posts
Showing posts with label reason to cover your aurah. Show all posts

Friday, December 27, 2013

Aurah/aurat dan wanita

Assalamualaikum.

Today, bercakap and berdikusi mengenai benda yang look so 'remeh' but had a kesan yang besar! Kesat peluh kejap. Why? Wohoo coz, deadly serious yang ini bukan hanya semata-mata untuk renungan di dunia but also untuk keberkatan di akhirat sana. For me, tajuk ini memang berat lagi membebankan serta susah gila nak collabrate. Really! But in reverse psychology, now I’m ok with it. How? Sebagai muslimah sejagat; bagi aku, benda yang baik biarlah disebar-sebarkan agar keikhlasan dan pahalanya turut sama dirasai. Aku dapat pahala, hang dapat jugak. Sharing is caring, yo!

Firstly, semua presentation mesti ada sebab or reason kenapa aku bercerita mengenai ini. ‘Modal’ apa yang aku pakai? Apa cer yang ingin aku khabak sebenarnya? Biar bukan orang pandang, ini budak just cakap kosong. Pantang mak nenek aku la kan. Then, setelah berfikir dua tiga malam beberapa hari ini, actually aku berpendapat, ramai Islam wanita terutamanya, diluar sana still blur mengenai kewajipan cover your aurat. 


As reference. Then in case, jika ada orang bertanya. Lagi-lagi kalau kawan kita yang sebenarnya mengaku Islam tetapi tak menutup aurat maka tunjukkanlah Al-Quran surah Annur ayat ke 31 ,yang obviously membuktikan bahawa tuntutan menutup aurat adalah tanda orang beriman. Kesedaran beriman akan datang jika mereka sedar bahawa Al-Quran itu adalah kalam Allah, dan mereka yang tidak mempedulikannya… maka ingkarlah ia kepada-Nya! Ingatlah, dosa itu mudah terpalit tanpa kita sedar. 


Kemudian, tak cukup? Ini diterangkan lagi mengenai kewajiban menutup aurat, berdasarkan hadith-hadith sohih yang lain.

Hadith: 
Narrated by Abdul Rahman, the son of Abu Said al-Khudri r.a., from his father: The Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) said: “A man should not see the private parts of another man, and a woman should not see the private parts of another woman, and a man should not lie with another man under one covering, and a woman should not lie with another woman under one covering.”
(Bukhari)

Huraian Hadith: 
Clothing is essential to a human being. Physically, clothing protects a human but spiritually, it is a symbol of human dignity. Islamic ruling defines that aurah is something that should be hidden and is prohibited to be seen.
According to the scholars, aurah is to be hidden at all situations, in or outside of prayers. Overall schools of thoughts in Islamic fiqh have unanimously agreed that aurah for men is between their navels and knees, while for women their aurah is their whole body except for their faces and palms (based on powerful source from Quran and Sunnah).

Source: JAKIM, aurah amongst men and women.

See? Menutup aurat bukan hanya berdasarkan sekadar menutup kepala and rambut anda jek cik adik yek! jelas terang lagi bersuluh spot light.



Tudung/hijab? To me, memandangkan aku daripada kecik since standard one-only girl pakai tudung time tuh. And you know what? I’m proud of it! Then, legasi ini aku teruskan sampai sekarang. Dulu tudung petak empat segi-sekarang dah bercorak macam-macam. Berharap still menutup ikut syariah. Alhamdulillah. Tak adalah aku terkena fashion bias in pakai tudung/hijab ala Saloma Bistro and so retro classic! Yang jambul mesti ter-keluaq. Say no everybody; It’s still gonna not covering your aurah. 


Another scene, yang ada cover pakai tudung. Bawal ala Norjuma gitu, tapi versi pendek. Sebab biasa diberi? Tudung sudah beratus, baju pun beriban dengan berlian permata mutiara di dada. Rugi woooo kalau tak show off! Uhuks! Gila naïf. Hang ingat dosa pahala boleh ditukar dengan semua itu. Pergliesh la yer cik Jah, bawak-bawaklah bertaubat.


Lgi best dan terbaik serta terpilih adalah bila wore tudung tapi pakai t-shirt pendek. Some more yang tanpa lengan sleeve! Terbukak tu hah. Add little, baju t-shirt yang sendat. Pergh! Aku tak tahulah syariat imam mana diaorang ini ikut. Seriau bahaya!

Tarik nafas. 1,2,3… Itu baru aku korek bab tudung, means part responsibilities in covering your hair. Sebab as women, kita kena cover everything except your face and hand palm. Aku bukanlah jugak miss perfect but tepuk dada tanyalah iman. Nak kejar cantik ke nak kejar dosa?


Focus kedua yang selalu diungkitkan mengenai aurah adalah cover your kaki. K.A.K.I. or my leg. Benda ini ibarat as my last breath kalau nak buat. Memang susah nak tinggal. Aku sendiri pun setuju 800% Sangat-dan tersangatlah serba salah. Kasut tutup memang tak banyak, paling selesa… kasut sukan. Tapi takkan sempoi terjun lombong sangat, pakai tu gi event besor? But don’t worry, coz I know how to do it. For solution, even korang nak bergaya apa-apa jadah, Terciptanya socks/ sarung kaki for what! Gunakan sebaiknya la weh. 


And for the next kisah benar, What stage are you at in covering aurah? Hurmm, cuba telek dan tenung pakaian kita hari ini. Sesingkat mana baju dan tudung you wore? Baju sendat atau jarang? Kasut bertutup atau just selipar jamban? Even, are you sure your high heels cover well? Uhum, uhum… For me, aku masih ditahap 6. Nauzubillah! Masih ada dua peringkat untuk mencapai tahap perfecto. Sesungguhnya neraka itu adalah benar!




I'm not telling you it is going to be easy, i'm telling you it's going to be worth it!