THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label ragut lagi. Show all posts
Showing posts with label ragut lagi. Show all posts

Tuesday, December 11, 2012

Cerita kes ragut--Kenapa wanita selalu menjadi mangsa?

Assalamualaikum.

Tadi pagi, masa pas datang kerja--colleague aku gitau yang masa dalam perjalanan balik petang  semalam ada Chinese girl kena ragut di jambatan tempat kitaorang kerja masa nak turun tangga. Beg dia jek la kena ragut. Terjerit-jerit lady tuh soh orang ramai kejor peragut tuh. Seb baik rakyat Malaysia caring terlebih dan ada sorang dua kejor la peragut tuh. The rest, colleague aku tak tahu coz bus dia dah sampai.

RAGUT.
Peh, dengor perkataan tuh jek dah wat aku kecut perut, usus segala. Wallaweh, saper nak dengan rela hati jadi mangsa ragut-ye dak. Orang otak dia mereng sebelah jek yang sudi terima job camtuh.  Masa kena ragut, ada yang melawan-ada yang blur kejap-ada yang jatuh dan cedera. Dan paling menakutkan, ada yang koma tiga empat hari kat hospital dan paling parah, meninggal dunia. MasyaAllah!

Wohooo... si peragut moden sekarang nih bukan lagi cam yang dulu-dulu. Mereka nih, kadang-kadang muka jek baik, handsome, smart, jaga penampilan tapi dalam diam- peragut misteri! So, jangan leka sangat main handset SMS, MMS, talking-talking sambil berjalan. Beware sikit keadaan sekeliling. Walaupun kita di tempat awam, perhentian taxi, perhentian bus atau kedai makan mamak. Peragut ada di mana-mana. Ingat tu bek-baik.

Beg tangan wanita/ handbag --benda paling disukai peragut. Why? coz dalam dia der banyak benda berharga.  Op kos beg tangan barang paling "hot" coz selain ada wallet, kad bank, alat solek, buku, air mineral-wanita suka letak barang berharga lain gak. Hanya para wanita sahaja memahami jiwa wanita. Itulah orang perempuan kalau nak tahu. Kalau boleh kami nih nak jek jadikan almari baju kat rumah tuh sebagai handbag/ beg tangan kesukaan kami. Tapi, besor sangat la pulak (jiwa kacau).


Wanita--suka tayang handbag Gucci, Chanel, Prada--pegang/ letak/ sangkut jek kat tangan ala mak Datin nak gi Majlis makan malam dengan Tan Sri. Weeehaaa... Si peragut pun buat gaya ala nak cepat mcam Cinderella kena paksa balik sebelom kol 12 malam. Hhahah... Jap gi--Tolong! Tolong! Peragut amek bek Chanel keluaran terbaru saya! Saper mau jawab. Gaya ke mana, beg ke mana, Tan Sri ke mana dan awak pun ke mana. Lastly, awak dan beg awak juga jang berpisah talak tiga.

So, as a conclusion:
Ikut ajer gaya aku. No handbag (wallet pakai yang segi empat jaring-jaring), masuk duit dan kad or anything dalam tuh dan masuk kocek. Here I come dengan jalan gaya ala catwalk lepas dapat anugerah Grammy Awards. Peragut pun tak tau nak ragut kat maner--semua dalam kocek siap berzip lagi. Aman hidup aku!

Peace no war! No peragut!