THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label moist chocolate cake recipe. Show all posts
Showing posts with label moist chocolate cake recipe. Show all posts

Saturday, January 04, 2014

Resepi: Kek coklat kukus/ moist chocolate cake

Assalamualaikum,
dan salam sejahtera.

Okay, actually ini adalah first time aku buat cake!
Serius...okay.

And Alhamdulillah... menjadi tip-top-superb.
So sekarang addicted gila nak do next cake.
Aceceh la kan.
Teruja amat...

Op kos aku ingat buat kek ini susah.
Rupa-rupanya,  moist choc cake ini tak adalah susah mana.
Lelagi kalau korang ada mixer.
Just beli bahan, and sanggup korban one hour kat dapur.

Ready?
Aku bagi gambar untuk bahan-bahan:


Memula, aku cadangkan korang prepared tepung dia dulu. Sukatannya adalah:
-1 cup cocoa powder... ayak. Beli jenama Von Houtan, sebab? Cocoa powder dia berkualiti tinggi sejak zaman-berzaman. And nice taste.
-2 cup tepung gandum... ayak.
-1 tea spoon baking powder... ayak.
-1 tea spoon soda bicarbonate... ayak.
Then, gaul-gaul pakai sudu bagi sebati. Pastu biar dok jauh-jauh and do next step.

Amik periuk kecil dan... 1 1/2 Cup sugar(gula) yang dikisar dan ayak sekali. Bersama ia adalah... Butter 3/4. Letak atas api dan bagi cair cikit. then sambung dengan mixer (pukul) bagi kembang. Menurut aku punyer experiment, antara tak cairkan dulu and cairkan butter. Cairkan butter dia punyer cake lagi moister and cantik warnanya!

And my emak punya style. Putarkan putih telur and gula. Then baru kuning telur and butter. Itu my emak punye style. Aku? Mana-mana aku layan jek.
Hohooo.
Asal menjadi.

Bila dah kembang, masukkan:
-1 tea spoon essen vanilla.
-4 eggs (telur), kuning ke putih campur dan mixer sampai kembang terus.

Then climaxnya (time nih boleh lari kejap panaskan penggukus before start), masukkan tepung yang korang dah prepared awal-awal tadi.
Letak sikit-sikit.
Slowly okay.
Rasa dah puas hati akan kesebatiannya. Amik senduk kayu or pemukul or mixer pun bolehlah. Tuang 1 cup of chocolate milk yang dalam kotak.

Guna kotak kecik yang sehinggit lebih tu pun okay jek. Tuang sikit-sikit yer.
For last, kita gaul sendiri guna pemukul, sebab nak rasa acuan kita tu lembut ke idak.
Kalau rasa berat, letak sikit susu choc tu, tapi jangan sampai lembik gila la kan.
Then siap!

Loyang tu letak lebihan butter, jangan letak tepung tahu! Tak cantik tepi kek hang ti. Cayalah cakap den.
Then, tuang acuan.
Cover dengan aluminium wrapper.
Sebab? tak nak air wap menitis atas dia yang boleh menyebabkan kek hang jadi hampeh/ tak gojes atas dia.
Kalau tak nak wrapper dengan aluminium, guna tuala cover penutup.
Salah satu suggestion/ cara lain.


Steam/ kukus sampai 40-50 minit.
Api tak kecik tak beso. To me, aku kukus sampai 30 minit. pastu aku bukak aluminium-ini bilamana, atas cake atas dah aku tengok ada bentuknya.
Kalau belum ,tungggu sepoloh minit. then baru bukak aluminium.
Why? coz aku nak bagi dia naik secara semula jadi.
Air wap aku ignore coz atas dia dah kebal.

Bila dah masak, cocok dengan garpu ke sudu tengok ada tak kek dalam yang tak masak.
Yakin tak ada, keluarkan terus letak atas tungku.
Sebab kita nak guna air yang menggelegak bawah dia untuk topping atas cake.


Amik periuk, tuang air menggelegak tu secara cermat.
Agak-agak kurang, pandai-pandai tambah air. Pastu cover dengan kuali.
Yang pastinya menutup keseluruhan periuk. Inilah yang dinamakan perfecto double boiling. Letak 1 Chocolate bar, cairkan seluruhnya.
Then, letak susu kreamer lemak... ini depends on korang punya kecairan yang disukai.
Setengah pun okay. Akhir, 1 spoon of oil. Minyak masak yang original.
Ini untuk bagi shining like a diamond.

Tuang atas cake! And sedia dihidang ikut suka.
Tu jek la. Mekasih.