THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label kuih raya. Show all posts
Showing posts with label kuih raya. Show all posts

Monday, July 29, 2013

Conflakes choc yang umph!

Assalamualaikum,

Semalam, sepanjang lepas buka dan sebelum gi terawih-aku sempat curi masa wat kue raya. See who amazing i'am! senang, simple dan cepat giler kalau korang nak buat kue raya ni. Tak payah guna pembakar. Budak satu tahun pun geti wat tau... cer try soh cik Ziqa wat? OMG.

So, bebahannya:
-cokelat masak bar (wane cokelat dan putih-ikut suka)
-cornflakes
-badam... kalo nak masuk buah campur kering yang kecik-kecik tu pun leh gak.
-esen vanilla setitik dua
-air panas + periuk + kuali.
-cawan kertas yang kecik-kecik.

Care-carenyer:
-cairkan cokelat, buat dua bahagian. Satu tok cokelat asli dan satu cokelat putih (hiasan).
-bila dua-dua dah cair masukkan esen vanilla. Api kasi kecik ar...
-Then, badam/ buah kering ke dalam adunan warna cokelat. Coz putih as hiasan only.
-Then, bahan utamanya, Mr. Conflakes. Masuk sikit-sikit.
-Bila dah puas hati, Tutup dua-dua api. Bubuh cantik-cantik dalam cawan kertas yang kecik-kecik tu. Dan hiasan dengan cokelat putih ikut suka.
-Ciap!

Credit daripada gambor kawan aku.

Sunday, August 12, 2012

RAYA: kuih raya di malam raya

Assalamualaikum,

Yahuuuu... raya tinggal seminggu aja lagi (dah nak dekat da) weh korang-korang yang workaholic memanjang. Means tak sabor la nak melantak semua jenis kuih pelbagai bentuk dan warna and lauk-lauk wajib yang memang ummphh!! Rendang + ketupat + serunding. Heaven.
TIP: jangan terlebih limit-your heart will thank for it, then.

FYI (for your info), aku cuti sampai rayer ke-4 jek. Sedih lah gak tak dapat one week coz der pulak tetiba nak wat opertion time suasana rayer nih. Redha jek la. Hurmmm..nak wat camner, dah tuntutan kerja.
Next!

Next is story mory pasal kuih raya. Semalam-puan Yam + suami + emak =dah wat kue dah. Tiga jenis diorang wat. Kuih tart nenas, kuih Almond London and Kuih Conflakes. Aku tolong time bab Almond tu jek. Hhehhehehe... Pas buka teruih try raser. Sedap!. Cayalah... May be next day mak nak wat ketumpi, rempeyek bagai.

Baju raya: sepasang jek tok tahun ni. Apsal ntah, mood raya menjunam sikit-tahun nih. Maybe coz first time kena hulur wet rayer (suspen). Takde semangat bebeno lah. Hahhahah...(dasar kedekut maa..). Kasut + tudung pun main hentam jek. Dengan mood yang i-don't-really-care-what-goes-around-me. Cancel teruna semua nak ngorat den. Hhehehe..

Aktiviti malam raya paling syiok thing ever. Sana sini riuh ngan mercun, firework, meriam buluh pun der gak. Ala-ala perang manja gitu-balas-balas la kan. Paling tertunggu-tunggu nak tengok bunga api bunga-bunga besor tu. Teruja!

Lastly, work with heart:
"SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN"
buat semua muslim muslimat
daripada-saya dan keluarga di bumi Johor, Malaysia.

No pendam perasaan,
No scratch hati,
No tears mencurah,
No mata merah,
No hidung berair....
Just keikhlasan menerima kemaafan.
No worries...