THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label ketakutan diri. Show all posts
Showing posts with label ketakutan diri. Show all posts

Tuesday, September 04, 2012

Command. Control. Conquer

Assalamualaikum. Salam berhari raya buat semua.

Sob, sob, sob.. (mek mood dulu). Aku tak tau la apa yang aku nak sharing kat korang ni satu chances untuk up setapak ke depan or unconscious things yang kalau boleh tak nak berdepan selamanya. Ahaks. Serabut, serabut.. Why in the world is there suffering??

Suffer la sangat >>>kena assist (scrub nurse) for an operation tomorrow !!!.. Suprise? Aku lagi nak pengsan bila dengor. Kalau dulu nervous cap kucing bila masuk jadik runner, mood okeh lagi time tuh. Tapi ni biler dah up sikit.... No comment can describe how i felt right now. Postpone can ar Doctor??? (blink-blink).

"You must go for it, dear. You can do it!." >>> others colleague replied behalf on the Doctor.

 Fuuhhhh... Palpitation tahap ke-tujuh dah aku (relax please). Congrats bila diorang said benda alah ni time nak bes keja kol 4.30 pm tadi. Kalau early morning... replies believe or not, i'll be unfocused one day. Runner ke maner, time punctual ke maner, assist ke maner, aku ke maner...

After i got the command (immediately, sense of human become nil) , my colleague given me some advice and support. Thanks to them, love you all.

"Don't think so much, just relax and take a deep breath. Now, you are a leaner. Just ask question and do what you know, some mistakes may be consider. Our doctor is good, she understood well. For tonight, take your dinner as usual and relax your mind like nothing gonna happens. Then, slept well and make tomorrow is a great day for you. OK."

Hurrmmm.. Hopefully:

  1. Allah always bless me for tomorrow especially and ongoing.
  2. Doctor will consider for all my mistakes.
  3. My partner teach me very well and
  4. For myself, i will try the best and become quick-leaner. 

*Sorry for uncle or aunt who will do an operation tomorrow because i'm your new scrub-nurse. May be 20 minutes as usually will become an hour for one patient!. Sorry seems to be the hardest word.

Pak cik google tips: Amygdala blog, Anissuzana blog,

Hanya Allah yang layak ku meminta pertolongan.  Amin.

Tuesday, May 08, 2012

The Summer Bird Cage: Apa yang kau takutkan?

Baiklah, macam mana perjalanan hari minggu korang? Dok rumah tengok TV aja (cam aku la) atau korang gi mengukur jalan raya kat Malaysia ni. Maklumlah, rakyat yang prihatin untuk melancong dalam negeri dan mengetahui ada tak mana-mana jalan baru yang dibina. Selain jalan-jalan, aktiviti yang tak boleh ‘missed’ adalah bab makan-makan. Memang syiok!

Baru-baru ni, aku der baca satu artikel ni (yelah membacakan amalan mulia): ianya mengenai perkara-perkara ketakutan bagi seorang lelaki dan perempuan. Herm…sangat mengujakan dan menarik untuk dikongsi bersama. Bagaimana pulak dengan korang, apa yang paling korang takut sekali?

Tak cukup gagah macam The Rock, tak cukup ‘handsome’ macam Zac Efron , tak cukup gelap macam Will Smith, tak cukup kaya macam Donald Trump, tak cukup kurus macam Ziana Zain, tak cukup manis macam Preity Zinta, atau tak cukup tinggi macam Amber Chia.

Lelaki:
        I.            Berambut botak
      II.            Mati pucuk
    III.            Perut buncit
    IV.            Kehilangan orang tersayang
      V.            Lamaran ditolak
    VI.            Tiada kerja
  VII.            Gaji lebih kecil daripada pasangan
VIII.            Dipersendakan wanita
    IX.            Bakat diperkecil-kecilkan
      X.            Disamakan dengan lelaki lain
    XI.            Dimalukan di khayalak ramai

Perempuan:
        I.            Kulit muka berkedut
      II.            Lambat berkahwin
    III.            Kelihatan lebih tua
    IV.            Diceraikan
      V.            Jerawat
    VI.            Menjadi lebih gemuk
  VII.            Dimadukan
VIII.            Menopous
    IX.            Tidak mampu lahirkan zuriat
      X.            Tiada teman lelaki

Paper pun yang korang tak cukup dan paling ditakuti, semuanya bergantung bagaimana tahap kesyukuran korang dengan takdir-Nya. Jangan terlalu mengejar kesempurnaan yang mungkin kelak akan membinasakan diri sendirik.

Tak yah dak eh mek segala Botox semua tu. One more rakyat malaysia suka gak mek suntikan vitamin C. (suka hati korang la). Daripada korang suntik sana sini bek makan buah orange sebijik. Original++no pain.

*be yourself!