THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label kawan aku. Show all posts
Showing posts with label kawan aku. Show all posts

Tuesday, May 21, 2013

Lawak Seram Kepialu: Kisah Jenazah yang Ku-tersentuh.


Assalamualaikum.

Morning! Aku suka dengar cerita or story yang berunsur lawak sampai mengalir air mata. Then, masa itu sedang kitaorang lepak-lepak depan TV tengok drama Melayu… ada bab pengambaran di kawasan kubur. So, kawan aku start cerita la kisah dia masa praktikal uruskan orang yang dah mati.

Jeng-jeng-jeng…
One day, kisahnya hari itu ada la orang meninggalkan dunia buat selama-lamanya. Sedang kawan aku tengah tarik tali bagi menggelakkan menguruskan si mati… habisnya dia tolak mentah-mentah sebab fobia melampau. Takut sangat!

Lepas kawan kepada kawan aku siap buat semuanya dia pun cakap la: ‘Kata orang-orang tua… kalau kita tak uruskan mayat itu, malam nanti dia kan carik kita tau. Sentuh sikit pun jadik la.’
Yang kawan aku ni dalam dok caya tak percaya pun pergilah gak setapak ke setapak kat tempat mayat yang sudah berbalut tu. Antara rela dan paksa, dia selak sikit langsir yang ada dan cepat-cepat sentuh kaki si jenazah tu. Sambil muka toleh tempat lain-tangan saja menghulur. Bengong.
Kawan aku cakap: lepas aku sentuh, aku terus lari laju-laju ke belakang. Takuuutttt!!!

Kitaorang pun tambah la… agak-agak time kau tengah hulur tangan (sambil mata tengok tempat lain)—tetiba ada tangan sejuk sambut tangan kau. Agak-agak mesti kau jerit terkinja-kinja macam orang gila dalam wad tu kan? Hahahha….
Then, rupa-rupanya mak cik Cleaner bagi ice yang dalam sarung tangan buatan tu. Kahkahkah…. Cuak tak???

Sedang dok gelakkan kawan aku, tetiba langsir kat sliding door terangakat tinggi (angin kuat)…
Jeng-jeng-jeng… Tetiba rasa seram sejuk pulak.

Kawan aku yang tadi pun cakap: Hati-hati ada yang memeghatiii..hahahha. (kak Propa punyer ayat).
Choooiii!!!.

Wednesday, October 31, 2012

We're: Dibot, Shodot and Dodot.

Assalamualaikum.

C.V----Craziness virus attacks us!
Itu yang boleh aku terjemah behalf of two of my friends.
Shodot and Dodot
; )

We're like kembali pada zaman sekolah (i think at that time tak ade FB) masa chit chat on Facebook malam semalam.
Jejak kasih yang dah hampir five years tak dengar kabar berita and beborak cam ginih.
And bila one person started the topic.... just borak ,
And the rest is history.

I can tell, even sampai 11 pm-yesterday night…
A lot of fun daripada conservation tersebut. Happy ending.
Punyalah banyak benda nak argue aku ker kau yang betul, nak ingat rindu jatuh terbalik zaman sekolah, cikgu-cikgunya lagi, nak jemput Psy, gosip yang paper je lah, nak buat konsert jelajah Feda pun der tersenarai gak…
Semua cam, 'we'll on drugs, so-yeah'

As a conclusion,
Everyone got their new named that day.

Shodot a.k.a Shuhada Hamid
Dodot a.k.a Firdaus Abrahim
And me?
Dibot a.k.a Adibah Shahrudin.

Seriously, kitaorang memang miss tahap gaban sama zaman sekolah!.
Missed you all.

Saturday, July 21, 2012

Travelog persahabatan bersama Shu Hamid

Assalamualaikum.

Small anger,
Silly fights,
Simple texts,
Serious jokes,
Sensitive feelings,
Senseless speeches,
Million sorry's,
Billion thanks,
Few questions,
Unlimited answers,
No hesitation,
Full trusted..


Mixture of all the above is what i call............... Great friendship, shu!

Personally, our friendship about 13 years plus minus.
Since i standard three.
At that time, we seated beside each other.
Both of us are "pengawas versi mawas".
Hahhaha....

Time Form one, not too close.
'Cause this year, we're had lots of friends.
Only a high school in my place.
So, still der aura kamceng-kamceng lah.
And FYI, we're not in same class.

Paling aura kekamcengan melampau tahap petala ketujuh adalah time Form four dan five.
Yup! Again we seat side by side.
And at the last row.
Kahkahkah.
And again, " pengawas versi mawas".
And don't called me, bajet bagus.

After SPM, we separated.
She took STPM at Johor and i go to Nilai College at Negeri Sembilan.
Jumper pun ala tak sempat menyempat.
Pas dia STPM, fly pulak ke Sarawak.
Lagi la teruih susah nak berjumper.

Kekadang bila aku cuti sem, dia tak cuti.
Bila dia cuti, aku pulak tak cuti.
Gitu la.
Next, bila aku dah bes blaja dan keja.
Kitaorang try-try la curik masa yang ada untuk berjumpa.

Yesterday, on the way to my hometown
Friday, half day.
Aku mesej dia ajak jumpa.
Dia pun on-ok!.
Sampai rumah dalam kol dua petang, then siap-siap. 
Sembahyang zohor dan lepak ngan mak kejap. 
Around 3 o'clock, aku start motor dan teruih gi uma dia. 

First time we meet.
Gila kurus dah dia ni.
Dah anak dara da pun. Ahaks!. Maka dengan hati yang baik lagi mulia, aku pun ajak la lepak kat warung area-area sini (no McD, KFC ok-just ABC plus keropok lekor).
Dia pun layan jek. Borak-borak...gosip-gosip...update pasal diri memasing.
Gila best.

But, at that small stall tu tak boleh la nak gelak sampi terburai isi perut coz ada la geng lelaki pun lepak situ (nyebok jek kan diorang nih).
So, kitaorang pun move-lepak kat taman Botani (tepi masjid).
Heaven giler beborak sambil pekena pisang goreng plus jejemput pisang.

Dalam story mory, hujan rahmat pun turun la.
Kejap jek la (dalam 3, 4 Minit). Der gak bebudak sesat mane gi main bedak bersama aura balingan manja ngan kengkawan diorang.
Secalit gak la kena motor ayah den.
Dimaapkan la.

Pas ujan, kitaorang pun siap-siap nak balik.
Yela-asar tak gi nih.
Round ala kadar, then anta Cik Shu ni balik rumah dia.

Sedih versi goodbye la nak berpisah.
Tapi-harap-harap before dia fly semula ke Sarawak seminggu pas raya.
Dapat la kitaorang jumpa lagi. Yeehhhaaa..!!



Friendship make prosperity more shining and lessens adversity by dividing and sharing it.
[info][add][mail]
Cicero (106 BC - 43 BC)On Friendship, 44 B.C.


Monday, September 05, 2011

Facing The Camera: Kerinduan pada kawan lama.

Assalamualaikum..

Buat bebudak PT22086 (yang dah bersepah jauh):

  1. Miss Farihah
  2. Miss Aishah
  3. Miss Izaty
  4. Miss Mira
  5. Miss Dayah
  6. Miss Asyikin
  7. Miss Linda
  8. Miss Kak Nisa
  9. Miss Raihan

Diorang nih semua dah dok workaholic (alhamdulillah). So, semuanya ngah bz la kan.. (heheh). Teruskan usaha kamu semua! Semoga Allah merahmati kamu semua. Dan segalanya berjalan dengan lancar hendaknya.

Baiklah, special edition khas tok mereka ini.
*uploaded tempat-tempat yang bisa bikin , kenangan dulu ku imbas kembali!.



Bilik saper paling entertaiment agaknya?? Hahahahh...
*miss you all!.

Tuesday, May 31, 2011

Celebrating house day >>> Dataran Nilai

HAPPY HOUSE DAY....
.
.
.
.
.
.
.

LIMITED EDITION only for PT 22086


PLACE: Dataran Nilai, Negeri Sembilan.
SPONSORED: Domino Pizza, Kedai Kek Tidak Bernama.
TRANSPORT: Perkhidmatan Cik Zaty Sdn. Bhd.
CLOTHS: Daripada almari masing-masing.
PHOTOGRAPHER: Tukar-tukar lah.
CAMERA: Pakai henset murah, jual tepi jalan jek.

---------------------------------LAND BRIDGE---------------------------------


Terima kasih semua atas kerjasama yang di berikan!.-Korang memang the best-