THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label johor. Show all posts
Showing posts with label johor. Show all posts

Monday, August 31, 2015

Negeriku Johor

Assalamualaikum.

Salam merdeka!
Happy national day, Malaysian.
I think average all bloggers will post story about our country.
Keep it up, bro.
But not me.
My focus... more specific...to my tanah tumpah tempat lahirku.
Negeri Johor!


Yeap.
Southern portion of Malaysia yang just opposite Singapore.
If korang stand up at Tambak Johor or pantai Lido, nampak la negara jiran tuh.
What's so special about Johor?
In my point of view?
Grab a popcorn, 
I will bring you to a Lalala land, dear.

First, 
Obviously because of bandar/small town.... Kota Tinggi.
I was born and studied there.
: )
After SPM barulah i travel.
Tengok negeri orang pulak.
FYI. Untill now, my parents still stayed there. On same land with new decoration house.
Bia i cakap i balik kampong.
That's it.
Oh, my precious hometown.

Second...after family... let's see the kesultanan.
It's about royal legation.
If you all perasan, 
Even though we have YB/Yang Amat Berhormat or any perwakilan rakyat.
They can voice out and did a decision.
But, remember...
In Johor,
Sultan is more powerful.
No means no.
Only in Johor.
I love my king and queen.
And the prince and princess...too.

As you drove all along JB, 
You mesti rasa like in oversea. Cause 50:50 Malaysian and Singaporean car.
Sabar jek lah.
Tu baru kereta, nak jumpa orangnya?
Gi those shopping mall.
Especially masa perayaan.
Sesak!
Orang kita dengan diorang macam perang dalam jualan murah.

Other yang aku suka about Johor is we all have sekolah Agama.
This yang make i proud.
Donno about you.
We have to finish school until 'Darjah Khas', means the highest level.
And i did!
Hhehheh....
Thanks sebab until now, masih dilaksanakan.
Mendidik agama daripada rebungnya/sejak kecil.
One day, my child will go here.
One fine day.

Next,
I love food.
Mee bandung Johor.
Laksa Johor.
Beriani gam.
Bahulu.
And those lovely taste.
Jalanlah kaki melangkah.
Pasti sana sini ad nampak makanan sedop and paling penting. It's halal.

After again is,
Johor is along sea/laut/air...
Come with all those beach and waterfall yang cantik.
Memang so nature and very earth.
Memang sepandan with what i like.
Pulaunya lagi,
Sangat menerujakan.
Memang the best.
Terbaik,

And additional.
We have the best football club.
JDT, Johor Darul Takzim.
Under our TMJ,... Oldest sultan son.
I die hard fan of this team. 
Yang sangat happening and sangat dibenci haters.
All i can said.
May because of the highest salary, top facalities and pembangunan football stadium baru.
Other than Larkin yang kebal.
After this team bangkit barulah minat bola tu ada.
And tak segan tengok liga Malaysia.
Kejar, yop...kehar!

Lagi?
Penat type.
Just why not you all visit Johor.
All will be welcome. 
Warming greet.
Selamat datang.
Happy national day, Johor and my country, Malaysia!

Mak aku soh attach kan sekali pix nih. Buat saper yang tak pernah jejak Johor.
Aku tahu korang punye geografi mesti "C" kan...
: )

Tuesday, December 04, 2012

Cepat-cepat-Jualan akhir tahun!

Assalamualaikum.
Ehem, Assalamualaikum.

Yeah... Year end sale  (Y.E.S) sudah mali. I like. So, tentu ianya sesuatu yang sangat heaven kan. Siapa tak suka beli baju cantik, kasut lawa, beg baru. Mungkin orang gila jek say tak nak. Heissshh... gila, gila nih jangan sebut. Syyhhh...

So, di area JB nih. Banyak gak la pasaraya besar untuk korang terjah. Then, on the way nek bus ke tempat aunt aku keja. Aku sempat la tangkap picture nih (Plaza Pelangi, Johor Bahru) :


Pelik jap, apsal siap ada model tiga orang tuh. Okey, aku pun tak kenal. Automatik jadi model tak bergaji la kan. FOC.

Obviously, semua orang dah tau. Y.E.S mesti related sikit dengan jualan akhir dan awal tahun plus sambutan Merry Christmas plus more untuk bebudak nek sekolah. Jadi, discount barangan mereka amatlah murah, murah. 60%, 70%... Habis clearance stock sekali jalan la kan. So, nak berbelanja secara cermat dan berjimat: Inilah masanya!... Cepat, cepat korek tabung buluh masing-masing (aura negatip dah kuar).

Anyway, selamat berbelanja sekalian.

Sunday, December 02, 2012

Married-- my neighbor's wedding

Assalamualaikum.

Happy wedding day.
Op kos bulan December-- selain kanak-kanak Ribena bergumbira dengan school holiday nya, ramai la orang kampung buat majlis kahwin. Sambut menantu la mereka semua. Aha, aku suka gi majlis keramaian camni nih. Sambil makan free menyelam mek tau hal sekeliling sekali.

Orang nak dirikan masjid, aku sokong-sokong-sokong 100%.
So, anak perempuan jiran sebelah nih akad nikah masa jumaat December 1, 2012. (Aku tak dapat hadir atas alasan kerja esoknya). Takper, mak ayah aku dah wakilkan seluruh keluarga kitaorang. Adik, abang, kakak aku pun hadir gak. No probs la kalau aku tak datang kan. I'am not a VVIP person.

Anyway, esoknya (Sabtu) lepas habis kerja terus aku cabut balik kampung naik bus JB ke Kota tinggi  then nek taxi ke rumah. Sampai jek tepat depan rumah pengantin, jam 3.10 petang!. Sempat-Alhamdulillah. And I seen my mum jadi penyambut tetamu di bawah pokok manggar jadian. Heheh... Salam first mak cik sekalian then, makan time!.

Menu utama: Nasi ayam + air sirap
Menu sampingan: Kuih, Kerepek, Rojak dan bubur kacang.
Oleh sebab aku datang lambat, rojak dan bubur dah licin. Bagus. So, aku makan nasi ayam dan kuih... jangan jeles, siap dapat lauk makan besar pengantin lagi. Heaven la kejap kan. Hahahha... Santapan se-kenyang yang boleh. Kemudian baru tengok pengantin. Inilah seri pengantin:
The beautiful lovely bride and handsome groom. 
Faizah Senin dan pasangan.


Here we go, my sist Tira @ pengapit dan pengantin perempuan (sebaya diorang nih). Tema biru la kan... Nice picture.


Lastly, aku bersama cik Jima dan cik Ziqa bergambar dengan pengantin. See? aku tak sempat tukar baju. Blouse? pra formal la kan. Layan... tak der orang comment pun. Kalau diorang comment, aku hemtam balik. Please behave girl. 


As a last word,
I wish them always be blessed by Allah and happily ever after. Amin.

Friday, November 30, 2012

Pameran buku di Danga Mall, Johor.


Assalamualaikum.
Pada 22 November (Keputraan Sultan Johor) lepas- aku bersama cik Ziqa, cik Jima, Ibu Yam dan Ayah Jid telah gi ke Danga Mall. Menariknya adalah tempat letak kereta yang percuma. Sayezzz…  Suratan atau kebetulan atau perancangan diaorang-adanya jualan buku terbesar daripada pihak pengeluar dan pemasaran buku terkenal, Popular.


Tengok? Keterujaan cik Ziqa pada buku. Kami pun teruja jugak… sungguh murah dan berbaloi-baloi amat! Stok penghabisan sampai 60, 70%!!!! Walaweh, saper tak meleleh air liur ye dak. Sesuatu yang sangat best untuk di kongsi adalah-maser korang masuk-korang akan di sajikan dengan satu aura kipas-susah-mati-pada-semua-spesis-buku. Fuh, bebudak kecik cina sederet duduk kat lantai sambil baca komik, buku pape. Dibuatnya ekspo tu macam bapak diorang punyer la. Dan mak ayah diorang pun senang-senang tinggalkan dan jejalan beli buku lain. Setakat nih, tiada kes penculikan di laporkan yek.


Ada la gak dalam dua jam meroyan kat dalam dewan ekspo buku tuh. Semua buku nak beli, tapi-berjimat-jimat yek… Der gak la mat saleh tua sesat sempat beborak ngan aku-sarankan aku belajor bahasa cina bagai (aku nampak dia pegang kamus cina dengan enam, tujuh buku Inggeris lain). Aku cakap la, dalam proses belajar (masuk kanan kuar kiri). Dia cakap gak bahasa Inggeris nih penting, saranakan gak kamus B.I yang terbaik kat situ. Pak cik nak belanja saya ker? Hehheeh.. Dia cakap gi, dia memang peminat buku-kat rumah dia der satu bilik penuh dengan buku (macam perpustakaan gitu la). Siap ajak bertandang rumah lagi. Aku pun cakap, lain kali la yek. Ada jodoh jumpa lagi, ye dak.


Aku borong enam, tujuh buah buku-satu aku hadiahkan kat cik Jima. Bior membaca sikit budak tuh. Ada la dalam 1++ aku belanjakan. Takper, ilmu tuh. Benda baik. Sementara tunggu proses pembayaran yang kena beratur panjang, aku layan cik Ziqa men belon di tengah laman Danga Mall-hebat tak kitaorang?.  Ada budak kecik pompuan India nih tengok-tengok. Aku pun suh la cik Ziqa lambai. Dia pun lambai balik-dalam lambai melambai. Budak India tuh terlajak ke tong sampah yang besor tuh. Seb bek tak terlanggar. Hhahaha…ayoyo…minachi!

Pas siap semua, makan dan jejalan kat dalam Danga Mall (sungguh ku tak sangka-kedai kasut pun tak der). Metrojaya adalah. Okeh, ku kechewa!. Jalan-jalan lagi dan balik.

*skema telur ayam tak ayat aku? Hhahaha…

Tuesday, November 27, 2012

Kisah Aku dan 10 Muharram 1434 H.

Assalamualaikum.
Ini adalah kisah 10 Muharram aku, yang penuh dengan ujian dalam mempertahankan puasanya untuk mendapat keberkatan daripada Allah. Perhaps, Amin.

Seperti biasa, sahur biskut ngan air mineral and tidur balik dengan perasaan malas yang berdaki. Then, alarm clock-early wake up with a great smile and take a shower. Solat subuh, doa kepadaNya, dengar motivasi pagi di TV3 dan bersiap-siap untuk bekerja. Take a bus dan bekerja dengan extraordinary spirit (Saturday-half day). Yeah! In the mean time, my aunty called to invite me holiday at Desaru after work. 50:50 (mungkin sebab aku puasa) hard to decide. Lastly, I think why not I join them. Moga Allah selalu bersama aku.

Habis kerja, my aunt jemput dan balik bilik-solat Zohor dan capai baju (in case diorang nak stay saner), mentos (tergerak nak bawak) and perfume. Bright brown jeans, grey t-shirt and black tudung sarung. Santai. Gi rumah aunt dan dia ajak lunch (in polystyrene, nasi minyak I guess). Aku pun cakap la aku dah makan kat clinic. Ehem, ok. Aku pun layan citer cina. After 30 minute, aunt aku bagi ice plain water pulak. Adui, aku pun just letak tepi la sambil layan gelak-gelak tengok Tony Leong (padahal biasa jek). So, bila diorang dok sibuk kemas-kemas nak bersiap and line clear. Aku terus buang air tuh kat sink and wash it. Yes! Then, layan balik gelak-gelak.



After a minute, another aunt ajak aku makan buah pulak (rambutan, durian, duku, pisang, mata kucing). Banyak tuh. Aku cakap la-takper la, kenyang lagi. Hehheh… So, gerak dalam 3.30 pm-JB ke Desaru ikut jalan biasa an hour and half. Sampai jek lepak kat pulai resort dan dorang pun gi la swimming. Satu jam. Another aunt tuh ajak stay sini but her daughter pulak nak g T.G.I.F (aku pun tak tau benda alah apa). Aku tak kesah. Balik rumah aku kat Felda tuh pun ok gak. And as a last result, balik JB semula. Aku? No sense of human-coz bukan aku yang drive. Peace!


Dalam pada anak dia and aunt aku tukar baju, another aunty nih ajak aku makan kacang and fruits yang diorang tapau dari rumah. Okeh, aku pun tak leh nak elak. Aku cekau la sebijik duku (tinggal lagi 20 minute nak buka kot time tuh). Pastu aku pun buat-buat la bukak slow-slow sambil jejalan jejauh sikit-bila aunt aku cakap dia tunggu kat keta-terus aku simpan duku tadi dalam beg sandang dan gi keta. Dalam 7.00 pm gerak, Desaru ke JB ikut highway-an hour and 10 minute. Tol-RM8.20 (aku tolong back up another cent jek). Hehheh…

Pity me, bukak puasa ngan air mineral botol kecik plus sebijik duku tadi. Luckily, ada mentos (layan) sambil tengok matahari terbenam dan lalu atas jambatan ala di Pulau Pinang (another aunt aku cakap-ala di San Francissco la). Aku? Paper boleh.

Lastly, sampai jek kat Johor Bahru-we directly go to T.G.I.F(Thanks God It’s Friday) restaurant.

T.G.I Friday's Johor Bahru

Unit L2.01, Wisma Jotic,
Jalan Ayer Molek,
80000 Johor Bahru,
Malaysia.
tel: 07- 221 3380
email: usersupport@fridays.com.my

First time I came here and apa yang boleh aku cakap… it’s so fabulous! Suasana, perhiasan kat sini membuatkan aku rasa kat obersi zaman koboi (ala yang baju kotak-kotak, kuda, pistol dan topi unik tuh). Huahahahah… Coz semuanya in western foods dan ada la ‘lil mat salleh .You all should try it.

Thank you so much for another beautiful lovely aunt ‘cause treated we all on that night- semua beef steak, pizza, chocolate dessert and etc yang so perfect dan delicious! (segan nak mek picture, ti diaorang label aku jakun pulak). As a summary, aku boleh cakap la yang western food nih masin sikit (all the cheese, smash potatoes, chicken, mushroom, dip sauce) in my opinion. Luckily, I order plain water. Anyway, masin pun masin la-with own skill (nak potong daging bagai) aku layan makan sampai overloaded. Hehhehe… orang dah belanja kan. Jangan tolak rezeki dik Non oi. Totally  aku dengor-dengor RM5-7++, and aunt tuh rileks jek muka dia. Aku pun senyum sampai telinga jek la. Mekasih bebanyak kat another aunt tuh. Confirm ni pertama dan terakhir aku datang sini-lainlah rezeki aku kahwin ngan billionare, anytime bebeh!.

So, perut pun dah kenyang and it’s time to go back and take a rest after such a long journey plus kesabaran berpuasa di hari Asyura. Thank you Allah for a blessing day and a great dine. Semoga kemuliaan tahun baru ini serta keberkatan hidup akan bersama aku selamanya. Amin.

Happy reading.

Thursday, November 22, 2012

Cuti sempurna bagi rakyat Johor

Assalamualaikum.


Yeah man, cuti la kan hari ini (khamis) sempena keputraan Sultan Johor. I like. Because aku tak dok Muar (pengiktirafan sebagai Bnadar Maharani). So, antara benda yang aku planning untuk hari ini adalah:

-dapatkan tidur yang secukupnya. Tapi bukan bangun lambat yek. Dan keputusannya, semalam aku tidur awal dan bangun awal pada hari ini. Fresh! Solat subuh pun awal. Cantik!.
-puasa? mungkin tidak, kerana aku tidak se-bizi maner jadi pemikiran akan menghantui semua. Teruk kan aku nih. Please behave dear.
-Kemas bilik. Hahahah... satu option yang aku malas sesangat nak buat. Tapi, mesti dilakukan. Yes, you can do it girl.
-Finally, gunakan masa sehabis baik. 

Selamat bercuti walaupun sehari.
Adious!.

Tuesday, September 04, 2012

Football Club- Petikan Facebook

Assalamualaikum.

So, no belok rumah Mak Jemah singgah kedai Pak Ali, beli belacan kedai Rahmat okeh. Directly aku post pasal satu gambar yang ada post di facebook yang aku rasa korang patut amik tau-especially aku! Anak Johor. Hhahahha...

"You're a crayon, I'm a highlighter. You may color the world, but I make it BRIGHTER"-kesultanan Johor.

Smart picture, superb best (Pujian ikhlass dari hati).

*Khabar-khabar nak beli Micheal Owen (ex-MU)-salary RM 1juta. And others player yang umphh.. Wahhhh.. smart planning makes brighter future. All the best!.

Wednesday, March 28, 2012

Panduan: Amalan Sepanjang Hayat


Minggu lepas, selepas makan-makan di restoren My Friends sempena hari jadi mak kesayangan. Kitaorang sempat la merayau-rayau sekitar stesen bus Larkin (adik berlepas naik bus ke Perlis), yela perut sudah penuh jadi kena bagi turun la kan. Dari satu ke satu kedai kami masuk, macam orang tak betui pun ada (oleh kerana bajet lari, tengok jela).

Nak dibuat cerita, kitaorang pun masuk la ke sebuah kedai jual buku-buku agama. Dalam dok menelek-nelek, tiba-tiba mata ni terus tertacap pada sebuah buku. Warna dia biru pekat dan tulisannya kuning (kalau mata den tak kero la). Aku pun selak muka pertama. Emmm… sungguh menarik. Dengan belas ehsan kakak tersayang, dapatlah beli buku tu (akak aku pun beli satu).

Jadi, inilah dia buku setebal 126 muka surat:

Title: Amalan Sepanjang Hayat
Penulisan: Ustaz Ismail Bin Qamus, Ustaz Hj Abdullah Bin Abdul Rahamn, Ustaz Hj Yusof Bin Embi
Penerbit: Muafakat Enterprise Sdn. Bhd.
Harga: RM5.00

Harganya pun murah.
Kandungannya terdiri daripada,
1.       Amalan-amalan sunat mengikut taqwim Islam
2.       Peringatan sembahyang harian dan khusus
3.       Wirid-wirid selepas sembahyang fardu
4.       Doa-doa selepas sembahyang fardu
5.       Cara-cara mengkhusukkan sembahyang
6.       Wirid-wirid harian
7.       Doa umum
8.       Nama-nama Allah
9.       Gambaran Islam secara menyeluruh.

Bagi makhluk yang daif dan baru nak merangkak mendalami Islam macam aku ini , buku sebegini mungkin boleh menolong. Ianya lengkap  daripada doa ke wirid. Amalan detik korang celik mata daripada lena yang panjang hingga malamnya korang nak tutup mata, semua ada.

Walaupun bukanlah pakar dalam bab agama. Namun satu nasihat percuma untuk korang semua:
Tak salah andai kita hendak berubah sekarang dan jangan sampai terlambat hingga masa yang menghimpit kita.

^^ Beringatlah selalu bahawa mati itu tidak mengenal umur, kaum dan kedudukan seseorang.

Semoga Allah sentiasa merahmati dan hati ini tetap bersama-Nya.

Friday, June 03, 2011

BEACH: Siapakah si cantik manis ini?



Biler sist yam cadangkan nak gi Batu Layar musim cuti maser tu, terus cadangan diterima (tanpa banyak soal dan bantahan pembangkang). Teruja gak la, da lamer tak gI pantai. Rindu bangat sama bau dan suasana pantai!.

So, dengan berbekalkan nasi lemak, nuget, kentang goreng untuk cik ziqa, and ayam goreng untuk cik mamot... Maka misi possible di teruskan.

Yabedabedoooo...





.
.
.
<<<<<miss you like crazy cik ziqa!!!!>>>>>



Tuesday, March 22, 2011

Gunung Ledang: We are here.



*memang superb 'boom; untuk yang suka kan kehijauan alam yang tenang tanpa gangguan. Banyak tempat bebas yang cantik (kalau pandai pilih). 


----------------------------happening--------------------------


Salam kejauhan daripada kitaorang di bumi Ledang. Kalau korang dok tarak tau nak gi maner tok berkelah bersama keluarga tersayang. Apa kata kalau singgah sebentar di sini (gunung Ledang) dan rehat bersama Kit Kat (iklan promosi tanpa bayaran dan rasuah). 


Layan pokok-pokok yang menghijau dan air yang super 'ummphhh' memang best amat! So guys, what you waiting for--makes your own group and go trakking.

Monday, April 12, 2010

Tanjung Emas, Muar, Johor

Assalamualaikum.

Selepas praktikal lebih kurang (tiga bulan) di Hospital Sultanah Fatimah, Johor.
Perjalanan kami ditamatkan di Tanjung Emas!. Outsider activities that can bring fresh air to your brain (yang dah beku beribu).

Segala ke-happening dan ke-enjoy semacam bila peluh jantan sudah keluar kerana dek matahari yang memancar.---> bau badan pun sama gak!.

Macam-macam ada-aerobic, main bowling cara kampung (kelapa sesat) dan so on.
Kumpulan paling teruja amat lagi membanggakan adalah saper algi kalau bukan kami semua!.
Tak ingat la TAG line popular masa tuh.
Apapun, kami tetap juara dan juara, dan juara gak.

Jangan dok belagu bila kitaorang (yang ala international sesat gitu),
mengajar diorang cara adat dan permainan budaya Malaysia.
Mungkin sehari dua pas diorang lek saner boleh di-applikasikan pada keluarga dan kawan-kawan rapat.
Hahahaha..





Say peace no war!