THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label i love my family. Show all posts
Showing posts with label i love my family. Show all posts

Wednesday, February 01, 2017

Makes us cool again

Assalamualakum.

Ini adalah my rancangan.
When i'm on my leave. Mid of Febuary.
Randomly a week.
Yang mana, I plans untuk do some charity project at my own place.
Includes sekali my own family members.

If here, at KL i only used behalf on my family.
But nanti. bila masanya tiba.
I want to use, here, me and my family.
Together kami pakat-pakat kutip pahala bersama.
Yeah!
Makes us cool again.


I have variety of plans... Sama ada untuk bagi community makan free or spending a day with them.
Or just freely mingle around with them.
I donno.
A week nampak lama. Tapi nak plan pon lama gak.
Hopefully everything going well.
I will update later after done.
Also all the pictures. Even though i don't like takes a pictures.
Tunggu ok.

And with all these, I want to do it with the kids.
Cik Ziqa, Apiz and Anas.
I want to see all their cute happy face again.
Wash all the sadness i heard.
Spent the great moments with them too.
Besides all the person i know at my place.

Spread the peace and love!
= )

Sunday, June 16, 2013

Saat kita bersama: I missed you!

Assalamualaikum.
(Pix-gambar raya tahun 2009/2010)


“…I could stay awake, just to hear your breathing…
Watch your smile, while you are sleeping,
While you're far away dreaming

…I could spend my life, in this sweet surrender,
I could steel this moment,
Forever…

Where every moment spends with you
Is moment I treasure…”

‘R.I.N.D.U—G.I.L.A’
Kalau kita dok jauh daripada family memang amat mencabar bagi yang perhubungan seerat ini. Seb baik aku tak dok seberang benua, kalau tak! Kalau tak! Kalau tak menangis, aku meraung. Huhuhuu, dok kat Malaysia pun dah rindu bagai-gane tu.

Kitaorang beradik (lapan orang), memang ginilah. Balik kampong jek kecoh satu rumah, sampai jiran sebelah pun ade jenguk-jenguk sekali untuk tahu apa yang meriah sangat. Diorang cakap: kalau ada gelak tawa, gelak sampai mengalir air mata-ada la tu sorang dua yang balik. Kalau bagai nak pecah satu rumah, mesti semua balik la tuh. Ada ke patut. Tapi, itulah reality-nyer. Seb bek sekarang rumahnya dah versi batu, so boleh tahan kalis gelak. Kuangkuangkuang…


Hurm, happy jek kan kalau jumpa. Banyak benda di kongsi, update gossip dan cerita terbaru. Even selalu/ hari-hari buat calling, SMS, video call--we chat, line, whatsapp, kakao talk--takkan sama, bila jumpa face to face. Really! Tak tipu.


Then, yang tak boleh blah adalah bila ceritakan balik pasal zaman kanak-kanak:
-siapa yang pijak kucing sampai kucing tu jadi arwah. (sebab tu rumah aku takde kucing sampai la ni)
-siapa yang pembawak basikal sampai ada ibu jari kaki tersepit. (sampai bawak klinik)
-siapa yang degil terlebih sampai ponteng gi ngaji. (coz nak tengok cerita P.Ramlee)
-siapa yang ajak guna papan skaeteboard turun bukit sampai tergilis dahi aku. (seb bek tak berparut)
-siapa yang baling baling underwear sampai kena marah mak ayah. (bengong)
-siapa yang duduk besor sangat sampai tertinggal sorang kat belakang masa naik motor. (aku ingat lagi)
-siapa yang takut nak raya sampai terberak kat longkang. (siap-siapa)
-siapa yang suap anak orang minum soft drink sampai tersedu budak tu. (terjal tak bersebab)
-siapa yang selalu panjat pokok jambu dan buat cam rumah sendiri. (siap cop setiap cabang dahan lagi)
-siapa yang bising bila raya dapat dua poloh sen jek sampai dengar dek tuan rumah. (kahkahkah)
-siapa yang takut main pantai sampai poket seluar penuh pasir pantai. (ahaks! Ngaku cepat)
-siapa yang patahkan pintu peti ais bahagian freezer dan takut sampai nak lari rumah. (tak matang)
-siapa yang selalu pergi ikut lelaki pergi mancing ikan belakang rumah sampai kena marah mak. (lalalla)
-siapa yang pernah sorok duit poket orang lain sampai sekarang tak ngaku (yok-oh)
-siapa yang selalu ‘press/dry’ baju sampai kalau job tu ada orang dah amik, dia takkan wat kerja rumah.
-siapa yang tukar duit dua hinggit dengan duit dua poloh sen sampai kena tuntut hutang. (choiii)

Siapa-siap-siap-siapa???
Kahakhkah… inilah segelintir story yang pernah berlaku dalam family kami masa bebudak dulu. Bila semua dah besar, dan sekarang ada yang kerja dan belajar jauh-jauh… Sebab tu susah kitaorang semua nak kumpul cam dulu. Bila yang dah kahwin, lagilah terikat dengan family sendirik. Hanya time raya la selalunya kami dapat membawa erti se-family. Missed you all so much!   

One more thing benda menarik yang nak di kongsi adalah saiz badan dan ketinggian kami semua lebih kurang sama jek. Daripa mak, kakak, aku dan adik (untuk kaum wanita jek la). So, kami akan bertukar-tukar baju raya, t-shirt, seluar sesame sendiri. Jimat kan! Variety baju pun boleh pilih mana berkenan. Ni la keunikan-nya.

Kekadang untuk hal pakwe/makwe pulak-mak ayah tak tahu, secret sesame sendiri (adik beradik). Bila dah serious, baru nak kecoh kat parents. Hahaha, siapa yang tragis buat semua ini. Aku tak de special lagi. So, tak termasuk list.

Anak sedara setakat ini, empat orang: Ziqa, Alia, Haris dan Hafiz (dua perempuan, dua lelaki)… ni lagilah aku rindu kat mereka semua. Dah besor gak memasing. Ni gak la pengubat rindu mak ayah (atok and nenek mereka). Yek la, anak-anak dia kekadang segan gak nak manja-manja cam dulu, so cucu la pengganti terbaik.

Last word: Tunggu aku balik time Raya nanti yek! Cannot wait.

Assalamualaikum.