THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label how to wear a sarf. Show all posts
Showing posts with label how to wear a sarf. Show all posts

Thursday, May 02, 2013

Tutorial 1: Cara pakai selendang

Assalamualaikum semua.

Now i want to talk about fashion. So ladies gimme that red carpet please.
Like a boss.
: )


As we know, cover your hair, and covering your chest is di tuntut dalam Islam.
And few years back, I adore more to tudung sarung. Aku admit it. Easy, practical and saving your precious time, Also cheap!
Alkisahnya kalau time belajar dulu, sanggup terjah pasar malam dan also turun ke Nilai 3 naik bus buruk untuk grab this tudung pattern.
Yang harga Rm10.00 ke bawah, semua kau sapu. Hehhehe...
Op kos, masa jadik student duit poket tak banyak mana.

And bila dah kerja, Still loyal with this kind of tudung. But dah mula try jugak minat dipupuk pada selendang. Tapi day by day, mananya lagi nak sempat untuk lilit-lolot bagai. 'Cause lelagi kerjanya yang bukan cam orang dok opis tuh.
Jangan nak berangan terlebih Mak Minah oiii.

Treng-treng-treng...
And some of the reason, kita terpaksa forget about tudung sarung or even bawal to match with the event. Baju mahal-mahal apa gojes pakai tudung bawal plain?
And time tu mula la sibok nak kembur tunggang terbalik bilik coz nak carik selendang yang berkenan.
Itu belom lagi surfing google tok carik cara gaya yang deboom.
Sinonimnya, kita (wanita-wanita cantik) selagi tak lawa, jangan harap nak keluar rumah.
: )
I like this statement.


Imagine:
Pin sepuluh tercacak kat kepala, selendang dah senget benget.
Rambut pulak mula sibok nak inter frame.
Mesti cam, warrrghhh…
I'm better die.
Tak sanggup lagi merana untuk cantik.
Orang sekeliling pun naik pelik bila asyik keluar masuk toilet. ‘Diarrhea ke per budak nih?’
Cermin kecik dalam handbag jangan cakap la dah beraper kali kena ngadap. Susah bukan…

Aku pernah lalui semua tuh, and that's why aku prefer tudung sarung.
But,
Ada but-nya. Sebagai manusia yang tak boleh tengok orang kesedihan. Aku (sailor moon) sedia membatu! Aceccececec...

Please lap air mata darah sekarang dan meh dok pakat-pakat duduk rapat-rapat sambil pegang selendang di tangan.
Kalau tak de, gi fast and furious pinjam jiran sebelah rumah. Mesti wife or anak diorang ada banyak stock. Lainlah kalau diorang memang sepsis kedekut.

Tak de gak? Rembat kain pelikat ayah or kain batik emak korang atas ampaian sekejap!
Kejap jek. Nak stylista dak?
Ok...Terharu? Aku sempoi jek.
Hahahha…


Firstly korang kena ingat, Apa yang aku ajor korang adalah cara pakai selendang yang simple/ senang dan tak payah pakai pin banyak sangat. Keronsang jek… kalo korang nak more safe.
Besar ke kecik keronsang? Suka hati duit korang la.
Aku? Mak aku memang rajin sponsored anak dia punya keronsang. Anak dia kan semua baik-baik belaka (padahal pinjam tapi tak pulang-pulang).

FYI semuanya ada lapan cara/tutorial ++ one bonus.
Baik kan aku...Terharu lagi?
Belanja makan Kenny Roger’s satu set dan hantar ke rumah aku please.
Baru best.

Bersambung… sini: Tutorial 2, cara pakai selendang.
Teaser:

p/s-besok it’s my birthday… nampaknya kena beli kek sendiri dan makan sesorang la. Inilah nasib kalau duk jauh daripada family. I want to go home!