THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label how to cook make nasi goreng. Show all posts
Showing posts with label how to cook make nasi goreng. Show all posts

Saturday, March 26, 2016

Tips memasak nasi goreng.

Assalamualaikum,

Hari sabtu yang lepas, 
aku in good mood untuk masak nasi goreng in my own style di tempat kerja.
Hehehhe...
Masa untuk tujukkan skill memasak, der.
'Cause rasa macam dah lama tak buat benda nih sebab kes melimpah-ruah di ladang gandum.
Even hari tuh aku terikat kes pada kol 7.30 pagi.

Disebabkan itu, 
Awal pagi after subuh aku kemas my own kerja apa yang patut and start 06.30 aku start potong sayur and ayam.
Rasa macam role emak aku dulu-dulu kena siapkan breakfast sebelum ayah aku gi kerja and anak-anak dia gi sekolah.
Touching!

So, i did it.
On time, before kes start. Aku dah siap hidang.
Hahhaha...
Good job.
And Alhamdulillah. Nothing wasted.
Dan komen balas sangat memberangsangkan.

Nasi goreng nih ada macam-macam.
Nasi goreng kampung.
Nasi goreng cina.
Nasi goreng special.
Nasi goreng seafood...bla...bla...bla..

Tapi sebenarnya asalnya adalah...
Sebenarnya korang boleh pikir sendirik.
Ianya simple.
Ada bawang, ada lada sikit.
Ada nasi..
Jadik jer.


Bonus lagi bila bab ada sayur macam-macam warna, ikan bilis or ayam, or any fishcake, bebola.
Bonus nih la yang jadikan nasi goreng kau masuk dalam kategori mana.
Whatever la kan.

Bab patinya.
Tumbuk or blend or hiris bawang... ikut suka.
Janji ko tumis.
And tambah garam ikut kuantitinya.

Best resepi aku boleh bagi, 
Bawang merah + lada ikut kepedasan + ikan bilis.
Tumbuk.
Ini my emak punya resepi turun temurun.
Best sampai sekarang.

Belacan, aku suka if benda nih letak dalam nasi goreng.
Ikut suka la if korang letak dak.
Ada, letaklah.
Kalau tak de... tak mati pon.

Bila menumis nih, 
If ada orang bersin sekali dua tuh..
Namanya masakan kau confirm sedap lah.
Kalo ada yang bersin non stop, ko soh dia dok luar rumah.
Kang ada sesak nafas.

Bila bahan menumis agak-agak masak sikit.
Tengok if ayam dadu ko tak masak, boleh masuk time nih.
If ayam ko jenis dah siap masak. Masuk last nanti.
And,
Ko masukkan lah sayur yang keras and lambat masak.
Cam carrot, batang sawi, or kacang hijau tuh,
Then tiga minit pastu, masukkan lah nasi.

Nasi.
Nasi, ada cakap malam tuh masak nasi and simpan semalaman dalam peti ais. 
Cantik deraiannya nanti.
Katanya lah.
Ni kalo aku rajin, aku buat la tip senonet nih.
Tapi biasanya, jaraaang.

Aku tak kesah pon.
Sebab aku just pastikan masa before hidang, nasi ko melompat-lompat dalam kuali.
Bukan semua nasi ko melompat okay,
Sebutir dua.
Kalo semua, aku pon terlompat kuar dapor.
Hhehehe....

Selain itu, untuk bab nasi jugak.
Pastikan yang ketul-ketul tuh silalah deraikan pakai sudu or senduk.
Biar cantik dimakan.
Aku ingat dulu-dulu, if ketul-ketul sebesar gula-gula pon aku asingkan,
Tak rata nih.
Best komentar, tapi aku tak cakap kat mak  aku ala.
Mau ditempelengnya aku.

And akhir sekali,
Boleh la masuk bahan-bahan ringan.
Cam sayur daun-daun or ayam siap goreng. Or anything ko nak campak.

Telur.
Aku suka if korang buat telur dadar and hiris halus-halus time dia cool down.
Ada gak suka masukkan dalam nasi goreng time last-last.
Tu boleh kira gak.

Siap.
Gituh.
Ok bye!