THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label cara-cara buat kuih raya yang ringkas. Show all posts
Showing posts with label cara-cara buat kuih raya yang ringkas. Show all posts

Monday, July 29, 2013

Conflakes choc yang umph!

Assalamualaikum,

Semalam, sepanjang lepas buka dan sebelum gi terawih-aku sempat curi masa wat kue raya. See who amazing i'am! senang, simple dan cepat giler kalau korang nak buat kue raya ni. Tak payah guna pembakar. Budak satu tahun pun geti wat tau... cer try soh cik Ziqa wat? OMG.

So, bebahannya:
-cokelat masak bar (wane cokelat dan putih-ikut suka)
-cornflakes
-badam... kalo nak masuk buah campur kering yang kecik-kecik tu pun leh gak.
-esen vanilla setitik dua
-air panas + periuk + kuali.
-cawan kertas yang kecik-kecik.

Care-carenyer:
-cairkan cokelat, buat dua bahagian. Satu tok cokelat asli dan satu cokelat putih (hiasan).
-bila dua-dua dah cair masukkan esen vanilla. Api kasi kecik ar...
-Then, badam/ buah kering ke dalam adunan warna cokelat. Coz putih as hiasan only.
-Then, bahan utamanya, Mr. Conflakes. Masuk sikit-sikit.
-Bila dah puas hati, Tutup dua-dua api. Bubuh cantik-cantik dalam cawan kertas yang kecik-kecik tu. Dan hiasan dengan cokelat putih ikut suka.
-Ciap!

Credit daripada gambor kawan aku.