THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label budak dahulu dan sekarang. Show all posts
Showing posts with label budak dahulu dan sekarang. Show all posts

Tuesday, December 18, 2012

PART ONE: Cerita budak dahulu dan sekarang.

Assalamualaikum.

Direct to the point--sejak dua tiga hari ini, aku tersangat anti sikit ngan bebudak kecik. Memang dah tahap cipan selam lumpur lah. Asal nampak bebudak kecik tepi jalan, aku sanggup tengok jalan berturap hitam yang tak handsome lansung itu daripada pandang spesis muka innocent nih. Pastu, bila stress...  siap post kat Facebook lagi:

"You as a parents, should teach proper manners to children. Do not leave them alone for did something that i can called he/she-sauciness-to be. Someone may said, "bebudak lagi, biasa la". To me, i don't care what ever it is even-though they smile like angle. Behaviors symbolize their real life. Please take a note!."

See? Memang anti tak hengat la aku time tuh. Alhamdulillah sekarang (hari ini), aku dah boleh calm down sikit-sikit. Susah betul nak describe perangai bebudak zaman sekarang nih. Kalau bukan anak orang, dah lama aku campak masuk laut biar di makan dek jerung putih. Geram kot, perangainya Subahanallah! Uncontrolled. Dan parents diorang, boleh pulak buat muka selamba persis badak hitam. "Uit, prihatin la sikit kat anak ko tu weh"--seb bek aku tak fire diorang camtuh. Rilex-rilex-rilex...

Anyway, mungkin diorang nih terlebih gula. Siapa tahu? Yek la, sakit sikit--bawak gi hospital. Telan ubat nih, tak baik...telan ubat yang itu pulak. Makin imun la budak tuh. Sama gak dengan perangai diorang. Mak Ayah tak marah, makin naik kepala la diorang nih. Then, aku nih as outside person boleh ker tetiba nak bagi teguran. Huish, kalau bagi yang acceptable parents--ok lah--vise versa--diorang balas "My son, only we can teach them!". Tak pasal-pasal esok pakai helmet la aku gi kerja.

I still remember, kalau dulu--apa yang kita buat (kesilapan), mak bapak akan bagi double bila balik nanti. Huh, gitulah cara orang dulu mengajar anak-anak. Peringatan! Confirm dah tak mau buat lagi. Serik kot. Tapi sekarang, bukan setakat makin di bela, di belai anak itu... tak pasal-pasal melayang surat cinta daripada mahkamah (saman). Hailoo... bila mau anak itu di terapkan proper manners? Sampai teenager la diorang camtuh.


Those kids today... susah nak paham. Mak bapak diorang lagi susah nak di pahami.