THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label beraya di Johor. Show all posts
Showing posts with label beraya di Johor. Show all posts

Saturday, June 03, 2017

Kraf vs Mood Republik Raya

Assalamualaikum.

Bila dekat nak Raya nih. Banyaklah sale yang melanda.
Nih yang bikin hati tak keruan. 
Mula nak buat kira-kira paling tak masuk akal.
Sampai budget pon ada lari gituuu. 
Huhu la kita ramai-ramai.

As Kraftangan Raya sangat dekat dengan my hospital. I still tak berkesempatan pergi ke sana.
I decided if gih pon i will not spent anything there. Just round cuci mata.
Tengok all those amazing homemade yang diorang pamer.
Kagum dalam menahan diri sendirik. You know how hard it is?
Tapi you can do it girl.
Sebab i want my money spent wisely and that goes to Mood republik Raya.
Sorry deh.

Mood republik cam biasa kat Pwtc. Mesti crowded gila.
Homaiiii. 
Demi baju Raya, redah jela kan. 

I plan mau gih masa hari sabtu or ahad. That day yang sepatutnya i dah get ready to balik Johor. Tapi melencong jap.
Sebab nak borong baju raya sehelai dua.
Tumpang sekaki for my younger sister and my emak satu gak.
Hehehee...

I hope they provided lots of pastel color in baju Raya. My fav ever!
Yang mana less lace, less labuci diamond bling-bling semua and those drama.
Barulah happy i nak shopping.
Sebab i minat yang simple yet beautiful.
And if some shawl yang jual murah. I will go with it too.
Ni tengok budget.
And kasut tak dilupa. Tapi kasut lama quite ok. Nih standby list.

And also baju for my ayah.
He will kecik hati if my emak je dapat.
I will make sure he will get something from me.
I promised to you ayah.

Excited yet cemas sebab terpaksa withdrawal money from emergency fund.
Kuang.kuang.kuang.
Nanti i ganti balik ok.
Sorry sir.
B.y.e.

This is gardenia chocolate bread with kismis.
One day, it looks like this.
Hebat betul my imagination, kan.

Saturday, August 17, 2013

Cerita Raya 2013 (bab empat)

10HB AUGUST
Raya ketiga, adik bongsu aku wat kerja gila. Makan burger as breakfast! Aku? Terima seadanya. Job aku hanya tukang potong timun, tomato, susun-susun tuang mayonis, sos cili and served. *tak sempat jumper kawan baik, shu. Dia lek kampong ari ni. Hantar message raya jek la. Then, bila family len gi beraya uma sedara kat JB… aku malas nak ikut.
                                                     
And petang tu, family abang ipar aku datang. Ramah mesra apa yang patot dan layan cik Ziqa yang baru bangun tidur. Malamnya, men bunga api dengan cik Ziqa. Berbual-bual dengan si Apiz yang blurrp, bluuurrp (tak paham aku). Dan chat on bersama adik-beradik lain.

11HB AUGUST
Makan durian as breakfast! Idea kakak aku. Ok, aku hanya boleh abiskan separuh bijik durian. Pastu makan lauk berat. Dan yu-uh ikan salmon masak cili padi? Kaya gila family aku. (abang aku punyer pasal). Aku takut nak try (salmon grill aku boleh accept ar) dan hanya melantak paru goreng berlado.

Minah senget yang suka bergambo dengan pokok kelapa...(ni masa kat kampung Segamat ni)
Dalam kol 11.30 pagi, gerak ke Larkin untuk balik Kolumpo. Tiket kol 1.00 petang. Jem punyer pasal, dalam kol 8.00 malam baru aku sampai rumah.

Esok kerja… semangat teruih.

Friday, August 16, 2013

Cerita Raya 2013 (bab tiga)

8HB AUGUST
Mari bangun awal coz kena siap sedia potong semua bahan-bahan si vegetables… aku tukang potong jek… nak masak? Berjanggut. Lepas siap ayam masak merah, lodeh pulak. Isi kue dalam balang-balang memang permanent job untuk aku sejak dulu dan selamanya. Sampai aku pun pelik dengan diri sendiri. Tapi nak wat camner, actor belakang tabir…

Cik Ziqa-comel gila.
Cik Tina dan Adam-biru dia superb cute.
Perfect everything, mandi dan berhias wangi-wangi. Yang lelaki gi sembahyang sunat Raya dan kemi yang pelempuan gi bertukar-tukar hidangan dengan jiran sebelah menyebelah. Jikalau korang tergolong dalam usia bebudak atas lima tahun, itu mungkin job yang boleh korang pegang sampai dewasa. So, adik aku (si bongsu) la kena anto coz cik Ziqa dan Cik tina still under aged-- Apiz ngan Adam lak jalan pun tak geti. ‘Meneman’ tu… mungkin boleh la.

Lawa taka ku mek gambo ni??? kekkekee...
Buat la ala-ala buffet. Pinggan cawan pun disposable punyer. Gila malas nak basuh.
“Hey, I pakai baju lelawa u suruh I basuh pinggan mangkuk?! Biar betul.”
Dak gitu nanti jawapan balasnya. Hahhah… kantoi! Lepas para lelaki balik dan berkumpul… sesiap mintak maap dan ambik gambo reramai. Pastu, apa lagi… melantak la. So what bila sesekali pekena rendang cili padi oleh jiran sebelah punyer. Memang pedas sampai boleh meleleh air mata tapi sodap tak boleh berhenti. Keluarga jiran sebelah aku ni memang gila masakan spicy. Lagi pedas, lagi mereka bahagia.

Keluarga cik Tina dan Adam Harris.
Keluarga Cik Ziqa dan Apiz
Coz blok aku punya Marhaban (like kunjung menggunjung beramai-ramai rumah ke rumah) boleh pulak post pone next week. Wallaweh. Mematahkan mood aku pepagi ni la kan. Tapi tak per, ada aku kesah? Aku pun gi la beraya rumah jiran sebelah. Aku kan balik ahad, mana nak jumpa dah (mana tau ti dia balik kampong). CIK Tina dan cik Ziqa memang suker gila kat kerepek pisang tuan rumah, sampaikan mereka terpaksa bawak plastic untuk isian seterusnya. *malu tak malu.

Inilah dia bebudak yang selalu dok aku cerita tu... Ziqa, Tina, Apiz dan Adam.
Dalam kol 11 pagi, gerak lek balik kampong. Beraya di sebelah ayah dan mak. Kat maner lagi kalau bukan keduanya di Sogamat. Hehheh… tahun ni, tak ramai yang balik. Dan eh,eh ada lomang dua guni tu. Huhui! I like.

Kami rapat kan??
Raya... yuhuiii... cik Ziqa wat drama pagi raya!
9HB AUGUST
Makan nasi lemak pepagi. Memang tak boleh kata apa-apa. Disebabkan diorang semua malu-malu arnab, aku adalah orang terawal yang sudip nasi lemak ke dalam pinggan. *hey, dok yah nak malu sangat la. Sedap sangat sampaikan tambah dua kali. Kakak ipar aku pun tambah dua kali.

Sementara tunggu makan tengahari, ada pulak pesta makan buah durian (musim buah time ni). Memang dahsyat. Boleh dikatakan aku telan sebijik penuh isi durian. Pastu mula tercari-cari air. Hahhaha… dan air putih pulak out of order. Kena tunggu, tengah masak. Nampak air teh. Manis sangat, tuang sikit air putih. Tetiba rasa pelik. Tengok betul-betul, rupanya aku tuang air soda. Bau macam ubat tercemar kat sepital. Try rasa, OK dalam kepelikan. Yolah, Teh + Soda = Toda. Ada bran nak try?

Tak lama pastu, waktu makan tengahari--sup tulang. Sambal kicap dia memang pedas nak mampus. Kena mek setitik dua jer. Anak saper yang buat ni? Sila mengaku. Aku yang bukan big fan pada makanan pedas memang tercari-cari air la. Nampak pulak isian air yang dalam tong. Sekilas tekan cam air oren. Pelagi, mek cawan… tuang separuh dan gulp. Air gas!

Peh, memang aku terkezut gak (dekat berbelas tahun tak minum, sejarah telah terjadi)… try sikit lagi… cam ok,try tengok… air gas cap ayam. Hahhaah… memang tak kuat la gas hang yer, nak-nak bila ditambah ais bebanyak. Lagi la nil gasses. So, kita kena try and try lagi… sebanyak yang boleh. Bila lagi nak minum air rupa gini.

Air gas nilah-bisa nampak tak cap ayam-nya tu!
Lepas abang dan ayah aku lek daripada sembahyang jumaat, agih-agihan duit raya time. Coz kami nak balik Kota Tinggi dah. Dan aik, poksu aku hulur wet raya. Tetiba wat muka terkejut even dalam hati gumbira tak terkata. Try la bercakap jujur.
‘Orang dah kerja.’
‘Takper, ada lebih. Mek la.’
‘Mekasih.’ Yeehaaa!

Pastu, bertolak lek ke kampong halaman. Jem gak la, aku kat belakang hanya boleh tidur. Tidur. Dan tidur lagi… selagi tak sampai, aku tidur jek la. Sampai rumah, aku sambung tidur yang panjang pulak.

Thursday, August 15, 2013

Cerita Raya 2013 (bab dua)

(con't)  5HB AUGUST
Kitaorang wat perbarisan tamat latihan untuk upacara menggemaskan rumah *kasi clean and clear semua. Memang penat gila dan tersangat penat. Fuh, aku siap tidur kejap kat ruang tamu tu dan sambung kemas rumah balik. Hahahhah… sampah-sarip-sirap bertimbun tak payah nak cakap la. Mahu berbukit lobang sampah belakang rumah.

Ahaks! Bila kemas-kemas ni, mesti jumper macam-macam kan. Syiling sini sana, dan yu-oh… aku der siap jumper wet lama lagi:(NO pix) Persoalannya, milik siapakah duit ini? Idea bernas lagi menggntunggkan. Aku try carik kat ebay-hurmmm, mungkin boleh jual ni.

Dan hari tu gak (dalam kol 9.30 malam), cik Tina dan adiknya, Adam Haris balik. Maksudnya family abang aku lek la kan…  Terkejut jap, perubahan ketara adalah Adam--- putih kot. Cik Tina still malu malu kerbau, dan have fun dengan basikal tiga roda cik Ziqa (cik Ziqa tido dah). So, tak der aksi berebut… see how’s tomorrow going on. Then, aku just berbual gitu-gitu… Diorang pun mesti penat, kami pun penat kemas rumah… tidur awal tak ingat dunia.


6HB AUGUST
Cik Tina urut kaki Daddy dia.
Time ni kira semuanya ada kat rumah, even dua orang kakak dan abang ipar aku kena kerja. Itu tak menjejaskan sedikit pun mood hari itu. Ha-ha-ha… mission terbesar-nya ialah buat kue raya! Kakak aku yang Batu Pahat la wat stir semua bahan, aku tolong buat bulat-bulat dan masukkan almond dalamnya. Mak aku tukang pembakar. Cik Jima jadik next kue raya assistant, tart nenas. Siap tu semua… next kue raya-conflakes buah campur (buah kering), kesukaan kue raya ayah aku. Finish everything dalam kol 1.00 petang. In a meantime, kami sempat wat kek pisang. Hai, hai, hai… kek durian daripada aku punya suggestion pun jadik gak maaa… tak sabo nak try time berbuka.

Malam tu, tengok dan dengar perang zone antara blok (aku kan dok Felda)-paling best tengok bunga api yang besor-besor tu. Bakar, bako, bako duit memasing! Bunyik mercun cam raya cina… mercun thunder clap (gitu ke ejaan nyer?), and then, cik Tina dan cik Ziqa men bunga api yang besi tu la. Suka giler diorang berdua tu. Siap berlari-lari bersama keluar masuk rumah. Bukan petang tadi diorang gado ker??? Bebudak, malas nak komen.
*the best part is-jiran aku extension firework punyer supplier. Ok! Esok boleh tengok lagi.

Malam tu gak, kena wat ketupat! Di sebabkan daunnya tak panjang mana… ketupat limited edition aku tak dapat nak inter frame. Aiseh! Tapi tak per aku jadik si tukang repair bagi ketat semua ketupat sebelom esoknya nak masak. Cik Tira la paling pantas-mantas buat semua ini… Emak, kakak ipar dan abang aku continue wat ketupat yang separuh jalan coz tetiba sorang-sorang masuk tido. Kantoi, tahap kemalasan ketara amat.

Ketupat kakak ipar dan abang aku. Ye-ye dak...
7HB AUGUST
Satu hari sebelom raya, paling sibok dalam dunia. Lepas sahur, gosok  dan pasang langsir. Kusyen pun bertukar warna. Aku kena rendam ketupat. Pastu tolong kupas segala jenis bawang dan their geng. Potong ayam dan daging… dan aktiviti ketuk-ketuk-raya-bersama-keluarga-cik-din pun bermula. Eh, eh… memang meriah gitu.

Petangnya, rebus ketupat original plus ketupat mini (nasi impit kata orang). Pastu masaklah segala serunding, kuah kacang, rendang… and goreng ayam. Untuk ayam masak merah dan lodeh, ti prepared masak awal pagi esoknya. So no worries.

Lauk untuk berbuka? As di rancang… sup ayam and uh-huh, sup tulang superb best! Memang menggujakan otak dan minda semuanya. Terliuk dak?

Malam, zone perang di benua yang aman. Bunga api tip-top-sana-sini. Cik Tina dan cik Ziqa suker gila men bunga api cap besi tuh. Siap ajak anak jiran sebelah men sekaki. Aku pun tumpang dua tiga round. Melepas gak gain tahap kronik pada benda alah tu… and jangan silap bila lagu saloma versi hip hop in the house berkumandang.

Tak lupa, gosok baju raya….

Lelaki? Keja diorang bako sate. Satay johor versi ayam dan daging yang ter-sangat sodop hingga menjilat ibu kaki. Euww! Anak sapo la tuh. Ini bukan home made tapi beli dekat kawan kakak aku… sate dia memang best in the world. Korang patut tempah seribu dua batang. Gerenti nak lagi.

Wednesday, August 14, 2013

Cerita raya 2013 (bab satu)

Assalamualaikum.

Hari Isnin lepas, aku dah start kehja. Not in mood! Ramai lagi yang tak balik… tapi, di sebabkan aku antara manusia se-Islam yang balik paling awal-dengan baik hati, kue raya aku supply la gak. Dodol, serunding, almond paris (bukan London), tart nenas, bahulu… dan kue deram. *aku panggil kue deram la-even ada yang cakap kue telinga keling? … Obviously korang memang racist giler. Huh, penat gak la usung semua tu daripada Johor ke Kolumpo. Jem tak payah cerita la-tersangat menggoyahkan mulut daripada mencaci setiap kereta yang lalu lalang, coz aku dok dalam bus di tepi tingkap (muka sememeh baru bangun tidur). Orang yang tengok pun mungkin pandang dua tiga kali-zombi kampong UFO mana sesat plak?

Back to asal, aku memang der banyak cerita nak update masa raya ari tu… naper tak update tima raya? Mano den ada maso nak jadi typewriter maser semua orang dok sibok anyam ketupat dan belah ayam semua. Batteri phone sampai mati, den buat dak kesah jek. Apa boleh kata. Jadi kiranya tak salah if muka akulah yang post bertepek dua tiga ari ni, mintak map la yer. Firstly, korang kena baca ini dulu untuk intro… Buku yang patut (kaum wanita) miliki. *ganer pengalaman aku yang tersalah tunggu dibalai berlepas dan buku best in list.

3HB AUGUST
Aku sampai sabtu malam dalam area kol 7.15 petang dan nek bus seterusnya ke kampong halaman. Hari itu gak aku berbuka dengan sepatah biskut kering Munchy’s (biskut yang di patahkan dan di masukkan balik dalam beg) tanpa air. Sebab segan dengan Mak cik sebelah yang boleh pulak telan nugget ball dan air tebu ais… aku diam jek la sambil peluk beg hijao beso tu kuat-kuat, nafsu tu semua. Sampai Kota Tinggi-abang, adik lelaki dan abang ipar sedia menjemput aku. Nak gi shopping raya katanya. Tanpa berlengah, aku campak beg kat boot belakang dan terus ke McD berdekatan. Asid terlebih rasa nak pecah perut dah ni. McChicken ngan air Milo… ada aku kesah?

*mekasih kat pekerja Hoover yang sporting layan kitaorang yang banyak karenah ni. Rupanya lelaki ni-pilih kasut lebih difficult lagi beli underwear! Huauauuahhuuaa...
Pastu, gi Gedung Kota Tinggi…  diorang beli baju Melayu, jeans, T-shirt , underwear dan kasut. Aku soh adik aku beli kasut sukan Nike *kat Hoover nun. Kebaikan korang beli kasut raya versi kasut sukan adalah boleh digunakan di mana jua dan menang memakai.  Hurmmm, first time gak  meleretkan kad kredit aku… huhu, ikhlas, ikhlas belanja orang… siap semua, aku sampai rumah dalam kol 11.00 malam. Semua orang dah tidor ka? Tak boleh jadik ni.

Malam tu, kerja aku kacau cik Ziqa dan Apiz… tapi diorang cuma bukak mata dan pejam balik dan buat muka cam nak nangis, kakak aku dah buat muka garang… ceh, diorang tak bangun plak. Hurmm, aku tak putus asa. Kacau pulak kakak dan adik perempuan aku yang dok tersadai tidur atas katil. *Hehhehe, devil mind. Tapi, tetiba plak kakak aku buat ayat seposen:
“Bah, esok-esok la cerita. Kami tengah tidur ni, sok kena bangun sahur.” Hahhahha…
Ader aku kisah? Luckily, yang sedor cuma adik pompuan aku… hahhaha, mission possible. Ader gak yang boleh diajak berbual.

4HB AUGUST
Sahur ngan family. Pastu layan cik Apiz yang turut nak sahur sama. Hang nak pose gak ka Apiz oi? Mission menggeluarkan segala baju kotor untuk di basuh amatlah menggujakan. Kakakka… habit-habitat-yang-tak-boleh-diubah.

Kol 10 pagi, gi jejalan dengan family member yang ada (cik Jima, cik Ziqa, Apiz, mak dan ayah, cik Tira). Gi la pasaraya Kini… berbelanja tok ayah (baju kemeja dan seluar-coz baju melayu dia mesti cap homemade mak aku). Rupanya cerewet giler ai ayah aku ni… Perangai sama macam cik jima! Telek baju seluar semua cam ader auto scan kat mata. Ni kualiti tak bagus, nipis, tak selesa,…blah blah dan blah…

Siap semua, kami dan mak gi pasar basah…plan lauk berbuka: nasi ayam. Alkisahnya, gila murah tersangat! Beli salad, mee kuning, lada, lengkuas, serai cuma RM 3. Aku tak tahu pulak kalau abang (bukan pak cik coz dia nampak muda sangat) yang jual tu malu-malu ayam dengan kami semua. Huhui. Cer kenyit mata sikit, konpom beli satu free satu. Hahahha… Takper, janji mesti ditepati untuk next time berbelanja kat cik abang tu lagi.

Petangnya, cik maya sampai *orang Batu Dipahat dah mai dah. Dengan segala kue raya dan barang-barang berperang  untuk buat kue raya. Jeng, jeng, jeng… Berbuka reramai memang seronok! Dan, aku masak OK hari itu… nasi ayam Hainan. Bolehlah, just masin sikit (puasa kan).  Malamnya, kitaorang menggadakan aktiviti menelek baju raya setiap sorang. Baju aku adalah yang paling dan tersangat simple sekali. Tak do ni, klabuci lace bagai… homemade mak aku buat lagi. *Terasa hangat seperti pelukan dakapan ibu. Choi, ayat tak boleh blah. Tapi, seriously… baju paling best-adalah baju mak aku wat. Designer mana pun kalah la. Mesti kembang kempis hidung mak aku bila baca statement ni. Kuang-kuang-kuang.

Pastu layan la Apiz dan kakaknya, cik Ziqa. Si Apiz yang suka dok dalam walker, dan suka masukkan ibu jari dalam mulut. Geram jek aku tengok. Tapi dia jenis tak banyak bunyik, so senang hati la jaga. Kakak dia, cik Ziqa ni mulut dia-pot pet pot pet jek… even dia cakap, atok dia pot pet (ayah aku)… tapi aku rasa, dia lagi pot pet mengalahkan minachi. Dan aku baru tau rahsia muka comel dan awet muda cik Ziqa… guess what? Banyak gila dia kumpul bedak powder dalam bakul basikal merah dia. Bila tak de keja dia tepek tu semua kat muka dia-hang beso nanti, jerawat den tak tahu. Hahhha… pastu kena marah dengan mak aku (nenek dia), licin lantai-bahaya! Bila kena marah, mula la wat muka seedy. And one more thing, dia siap boleh wat trademark Upin Ipin lagi:

“Jari-jemari Salleh… bahagian dua.” Sambil tangannya meliuk-liuk cam orang menari zapin Kadazan. Good job, good job!