THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label apa nak buat pada lebihan roti. Show all posts
Showing posts with label apa nak buat pada lebihan roti. Show all posts

Tuesday, March 14, 2017

Resepi Puding Roti

Assalamualaikum,

My department memang kaya dengan roti rotaan segala.
So, kekadang sampai da expired roti tu semua diorang buat. Biasa terjadi bila misplaced lah.
Bukan nak carik mana pergi roti tuh, tapi gih beli yang baru...
Haish. Tak paham betul.
Nak nasihat dah besar.
Nak membebel, kang kata nenek lah.
Ntah la.

As someone yang pantang ada berlakunya pembaziran. I make something good to it.
I gathered all roti yang ada. And cutting all those into small pieces,
Expired pon expred lah. Janji takde mushroom.
If ada, rasa mushroom tu lagi penambah rasa.
Hahahahha...
Gila! If ada kulat, asingkanlah.
Tak adalah jahat mana pon.


Yup, i make bread custard pudding.
Homputih punya dessert hokey!
Mungkin sebab semua suka makan.
So dessert part nih bagai diamond turun daripada langit lah.
Habis, licin.
Baguih.

Sonang ja hah nak buatnya.
So, here the ingredients. This is bekas A.
2 cawan susu segar
1/2 cawan gula
1 sudu besar butter or mentega
1 sudu kecik garam

Bahan atas tuh, korang panaskan sekejap. Just nak bagi gula, butter or that margarine dia larut jer.
Other option, masukkan dalam microwave...pon boleh.

Then, mek bekas lain label as bekas B. Masukkan pulak
2 biji telur
1 sudu kecik cinnamon
1 sudu kecik essen vanilla
Kacau gitu gitu jer.

Pastu combined lah dua bekas nih.
Next,

10 keping roti yang dipotong ikut suka
Kismis ikut suka gak
Pastu, korang susun lah roti tu dalam bekas yang untuk masukkan dalam oven.
Susun cecantik yang boleh.
Selang seli dengan kismis.

And, siap tu. 
Tuanglah susu and telur yang telah di combined tu.
Tekan tekan guna garpu ke sudu bagi roti berendam sepenuhnya.
Tak rendam pon tak pa, janji disaluti sikit jadiklah.

Sebelum proses atas tu semua, make sure oven da panas lah.
Saja bagi korang chaos.
Temperature 150 degree. In 30 to 40 minutes. Kejap jer.
To me, i liked to use haba bawah first, da quiet masak.
Guna haba atas. Just nak bagi dia brown cantik.
Hokeyyy. Siap dah.


Untuk kuahnya. Custard tuh. I changed to vanilla ice cream.
Tak do kerja nak masaknya plak.
Hehhehe...
Lagi malas, vanilla ice cream tak de sekali.
Hidang kosong je. Manis dah lah.
Lagipon like i cares? Memang akan habis pon.
Sebab department nih semua spesis piranhas sana.
= )

Sorry.