THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label andai engkau seorang perantau. Show all posts
Showing posts with label andai engkau seorang perantau. Show all posts

Wednesday, January 22, 2014

Andai engkau seorang perantau

Assalamualaikum,


*Benda yang aku nak coret kat bawah ni mungkin (sebetulnya) menyentuh serba-sikit tentang ke-sensitif-ian seseorang Polis (sorry to say). But inilah fakta yang berlaku... bukan kepada aku but to salah seorang of our foreign cleaner (housekeeping).

This incident happen masa aku tengah siap-siap nak balik rumah, habis shift (office hour). Then, aku terdengar yang 'that' housekeeping ada pinjam duit antara kami (op kos, yang si peminjam seorang yang memulangkan balik wet yang dipinjam-kawan aku cakap la). So far, diorang tak pernah pinjam lagi kat aku. Mungkin diorang faham yang muka aku ni bukan jenis cetak wang.

Boom, memang obviously semua cam nampak terkezut la... Kenapa? coz ada certain yang cakap, 'Eh, bukan isnin masa tu akak..... ni dah bagi ke?' jeng...jeng...jeng...

So, maka terbongkarlah satu riwayat yang:
Diorang kena 'paw'-Polis kita mengambil duit mereka... OH, MY Goat!!!
Aku dulu ada gak dengar-dengar, but hopefully benda ini dah pupus. Reality? aku hanya boleh geleng kepala. Too bad. Tapi dalam hati, aku kesian kat diorang sebenarnya.

Just imagine yang parents (ayah/emak) korang: yang korang sanjung... rindu... hormat dan sayang... bergadai nyawa kat luar negara demi mencari rezeki. Pastu kerja ala-ala cleaner. Yang memang rendah gila darjatnya. Aku tahu susah gak nak bayangkan sebab Malaysia ada melimpah kerja kosong...buat apa nak gi negara orang?! So, tak payah risau... just tukar cerita yang mak ayah korang kerja pencuci pinggan dekat kedai makan?
Imagine jelah, jangan banyak songgel.

 

Tak boleh?
That's why korang tak memahami mereka. Berlagak! Korang yang jenis tak paham kemanusiaan sesama insan ini adalah penyumbang kepada masalah ini.

For me. Aku selalu imagine yang:
Dia lelaki. Dia ada keluarga. Dan dia ada isteri juga anak.
Dia datang ke malaysia... bekerja sebagai seorang pencuci.
Dia bagus dalam bekerja, even rasa menyampah pun ada.
Tapi bila dia pulang ke tanah air. Dialah suami, bapa yang disanjung keluarga.
Walaupun...anak mana yang sanggup tengok bapa dia adalah hanya seorang pencuci!

Kita hidup kat dunia Allah hanya sementara... rezeki halal ada dimana-mana. Dia berusaha dengan titik peluh (even lunch hanya makan kari kosong dengan nasi) , yang korang sedap-sedap ambil/'paw'... apa kes?
Pastu bagi anak bini makan?
Well done! Jadi darah daging. What a greatest dad  title yang korang pegang!
Ingatlah, what goes around may come around. Kalau bukan dekat dunia, tunggulah kat akhirat.

p/s: Kepada kawan-kawan aku yang aku 'paw' duitnya sehinggit dua sebab nak derma untuk anak-anak yatim dekat pasar malam... nasihat aku, memberi itu lebih baik daripada menerima. Heheheh... sowwy! Even rasa nak debuk sekali coz sanggp panggil aku Robbin Hood. Such a nice name.