THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label abella ann. Show all posts
Showing posts with label abella ann. Show all posts

Sunday, October 04, 2015

Novel: Kisah yang sempurna (Prolog)


Prolog:

Assalamualaikum.
Dear my future husband,

Directly I want to say that when we meet later. Don't proposing me to be your girlfriend.
I don't want to be your girlfriend.
Massively no.
I may reject that red roses, shining ring and become all such a awful moments.
Sorry.
Because I just want to be the one you call as your wife.

Duh,
I may to rush in this things.
By the way this difference between me and other
women, is that, all they wanted to have all those.
Me on the other hands...
I indeed who wishing and dreaming.
Only.
Just as i know my limit to Allah and lower my gaze.
And when to said no.

I pray you understand me.
That I still wishing you'll be my ‘halal’ prince charming.
Who holding onto the Quran in your right hand and the Sunnah in the left hand.
And riding your horse of Taqwa.
Tame me and save me.
On the spot.
I hear you're worth the wait, so I’ll wait.
Insyaallah.

I not aspect that you are a perfect husband in future.
'Cause I’m also not a perfect person.
But I aspect you,
Who is not the one who calls me for only romantic talk... but he who calls me five times for prayer.
As my rules...
That a man who cannot lead me in Salah,
Cannot lead me in life.

My apologize,
I don't make my wedding day a pleasant memory in this life, but source of misery in the next.
Which when you do marry me,
I hope you do it so with the intention of Jannah where you plan to hold my hand and carry me together.
Just like some said, true love doesn't end... it continues in Jannah,

And then i know you love me endlessly.

Our stories may not as others lover,
Non a grateful to share.
And,
Since when do love stories end in weddings?
Because we only just started from here.
This second.
And you become my chills.

From all above.. they may will said,
Someone like this? I never found a man good enough for this.
Or i will never get married.
May never or who know.
I plan, Allah is the master mind.
No one can against it.

Let me tell you one secret
,
I am a hard person to love but when i'm in love... i love really hard,
Allah is my only one.
Prophet of Muhammad is my strength.
And my family are my prove.
One day you not only a love, a strength, a inspired to me.
But everything to me.
One fine day.
Insyaallah.

From your future wife.


*****

Hai. 
So this one is from my previous blog post actually.
I donno how to write the intro-i used this. 
I'm not sure if i really that talented enough. May i looks like randomly wrote i like and don't care if anyone will read about this or not. 
Hahhaha... I don't know this novel will take how long to complete. Why just take a seat, enjoy and wait for next entries. 
Bye! 

My link post is here.

Saturday, July 18, 2015

Novel: Kisah yang sempurna (Sinopsis)


Hello.
Hai.
After my three 'cerpen' crazy stories...
Cerpen: Kecoh Raya

I again want challenging myself doing another story. Bit long. And i called this as a short novel.
Perhaps.
Hahhah...
The story line more about Islam and family things.
Sound cliche.
But in my terms, this not only cliche but top of cliche types.
: )

Synopsis:
Ammar Dubies, twenty eight guy got everything he wanted in life. He had the looks, wealth, and power. Until a day his life trap him with a wife things.

But there are only a few things you need to know about him: He don’t believe in love and don’t ever want to get married. Not I said he is a gay. At least, that what he always told himself.

Allah has said that, He created us in pairs. 
But the question is whose gonna tame him?

Best quotes: If you can't change your fate, change your attitude.

"Kisah yang sempurna", or a perfect story.
Allow me to make it perfectly as possible.
Way may some grammatical error, i know.
Can't beat that.

Not sure when it gonna complete, just enjoy and wait for my next and next entries.
Bye!

Friday, July 19, 2013

cerpen: kecoh raya


Ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna,
Agar dapat kulalui dengan sempurna,
Selangkah demi selangkah, setahun sudah pun berlalu,
Masa yang pantas berlalu,
Hingga tak terasa ku di bulan ramadhan,
Semula.
Ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna,
Agar dapat kulalui dengan sempurna,
Puasa satu amalan, sebagai mana yang diperintahNya,
Moga dapat kulenturkan nafsu yang selalu membelenggu diri,
Tiada henti-henti.

“Uit. Berangan!” Tegur Sarah sambil menyinggung kasar lengan kawannya.
Hani terkebil-kebil seribu. “Hurm.”
Hurm? Melihat tiada tindak balas seterusnya, Sarah angkat kening. Hish, dia ni. “Wake up, cik Hani.” Dan menepuk kedua belah pipi tersebut hingga Hani menjadi lemas. Dia senyum segaris, tanpa ada riak bersalah. Kemudian selamba mendapatkan tempat duduk disebelah, “Hani, esok start fasting month.”
Hani yang sememangnya tahu memberikan pandangan, so-what?

“Jadi, macam biasalah. Kau jangan lupa kejutkan aku bangun sahur sepanjang bulan yang penuh keberkatan ini.” Sarah berkata. Menekan sedikit pada perkataan bulan-penuh-keberkatan.
Membetulkan keselesaan diri, Hani mencebik dalam diam. Setiap tahun itulah aktiviti yang tak pernah dia miss. Suruh kejutkan orang bangun sahur? Settle, tetapi dia telah merancang membuat serangan balas. “Tiga kali, Sarah. If you’re not awake, gonna say sorry, beb.” Sambil melambai tangannya tinggi.
Sarah kaku tak bergerak dan membulatkan mata, “Weh mana aci!”
Membuatkan Hani menyembunyikan senyum. Macamlah kalau kau tak makan sahur sehari terus buat gaya kebulur setahun. Sarah oi Sarah, bilalah kawan aku ini akan jadi matang dalam soal pemakanan? Walaupun badan maintain ‘papan’.

“Mana aci?” Tiba-tiba Risa muncul dengan dulang, bertanyakan soalan yang mampu membuatkan Hani dan Sarah saling berpandangan. Kening kami terangkat-angkat.
“Aci kat India la, Risa” Sarah semulajadinya cepat menyakat.
Hani menyembunyikan senyum. “Siapa aci? Your new boyfriend?
Risa menjeling tajam pada keduanya. “Haish! You’ll ini memang kan.” Risa bengang. “Whatever!  Like do I care?”  Membuat muka tetapi tetap menghulur mug air milo panas buatan sendiri setiap seorang. Malam-malam begini, elok sangat melepak depan TV. Yelah, bukan selalu dapat elakkan diri daripada assignment final paper. Tiba-tiba Risa petik jari. Teringat soalan cepumas, walaupun menggagak akan menerima jawapan yang sama sejak empat tahun lalu. “So korang semua, raya ni balik mana?”

Menerima soalan yang membosankan. Sarah menjawab sambil tersenyum plastik. “Macam biasa, buat kerja sambilan. Si Huzaimi dah plan sebab kawannya kata ada kerja kosong dekat rumah penginapan tempat dia kerja tu. Cuti semesta pun lama. Bolehlah dapat kumpul duit poket lebih.” Memang itulah rutin setiap tahun bila tibanya Raya untuk anak yatim piatu sepertinya.
“Hani?” soal Risa pula.
Me? Flying without wing to German, because my daddy has a business to settle down there and my brother will join us on the second Hari Raya. That’s all. Forth Raya, I come back here.” Begitu mudah Hani menyenaraikan jadual hidupnya.
Setelah mendengar perancangan Raya tak Raya kawannya, Risa geleng kepala sambil kerut dahi. “Hello girls sekalian. Ini Hari Rayalah, not Hari Wesak even Hari Gawai. Takde suasana Raya langsung!” Senyap. Dia tarik nafas dalam-dalam, sudah tahap parah berdarah perasaanya. Aku ke atau mereka yang tersesat dalam Negara sendiri? Dia bangun sambil bercekak pinggang. Kehulur kehilir dua tiga kali. “Okeh, make it easy. Memandangkan kita semua sekarang di final semester, you’ll like or not,  Raya nanti balik kampong aku.” Tekad yang membuatkan keduanya terjerit serentak. Bingit!
Hani urut rambut ke belakang. Satu hari Raya tanpa Papa dan abang? Surely I don’t care.No comment. On if Sarah ikut sama. ” Santai dia membalas. Risa yang mendengar tunuk tanda bagus. Membuatkan Sarah di kerusi satu lagi sebagai tumpuan utama.
“So, cik adik manis Sarah?” Risa menyoal tanpa nada.
“Biar betul hang Risa. Hani?”  Tak pernah sejarah hidupnya untuk beraya di rumah orang. Selama ini pun, selepas keluar daripada rumah kebajikan, dia sudah biasa beraya sesorang atau berdua dengan Huzaimi. Hidup aman permai sampai sekarang.
“Yeah, serious. Tanpa dolak dalih. Please, kita Raya dekat kampong aku.”

Sarah ketap bibir. Dia mati akal. “Aku kena kerjalah. Lagipun-”
“No dear, aku akan beritahu si Huzaimi yang kau akan cuti balik kampong.” Potong Risa laju. Mematahkan segala bantahan sepantas kilat. Dahsyat! Huzaimi? Mesti dia pun tak kisah.
“Tapi…” Sarah memandang Hani.
Hani lempar senyuman  panjang. Mengerti perasaan rakannya itu. “Orait Sarah, kita balik kampong Risa tahun ini ya. Nak kerja apa lagi, tak cukup ke dengan sponsorship yang kau dapat? Esok lusa pun belum tentu tahu dapat kumpul macam ini. Kitakan da final semester sekarang, jomlah.” Pujuknya lembut.
“Hurmm,” Sarah pandang permaidani. Mesti ke?
“Boleh la Sarah, mak ayah aku pun teringin benar nak beraya bersama kamu berdua. Rahim dan Tini tentu gembira kalau we all be there. Jomlah.” Bila Sarah tetap menunduk, Risa change plan. Scene B, buat ayat drama Melayu. “Sedih la, Hani. Yelah, sedar siapalah aku nak ajak kau berdua duduk di rumah buruk kami. Kampung pulak tu. Kami ini kais pagi makan pagi. Kais petang makan petang. Sudah orang tak sudi-”

“Yelah, yelah” Sarah bersuara menggembalikan keceriaan di wajah Risa. “Aku ikut. Dah jangan buat ayat sedih-sedih macam nih. Geli tekak aku.”
Yes! I love you.” Risa melompat sendirian. Sarah geleng kepala, kakak siapa la ini.
Hani menyandar badan ke sofa, “Ehem-ehem, about flight ticket you all no need to worry, my treat.” Dan diserbu pelukan kedua kawannya. Apa ni?
“Oh, thank you so much Hani. Awesome! Jimat duit aku.” Jerit Sarah disambut ketawa beramai-ramai.
Hani tersenyum panjang, “You’re welcome.” Sorry Papa dan abang, Hani tak dapat beraya bersama kalian. Hani minta kebenaran untuk beraya disini. Bersama keluarga Risa di selatan Malaysia. InsyaAllah, Raya ke tiga kita akan berjumpa. Selamat Hari Raya!

Selepas lebih dua minggu setengah meneruskan kuliah di bulan puasa, suasana Raya semakin menggujakan. Malam kemas barang. Dan pagi-pagi lagi kami telah berangkat daripada lapangan terbang Kuching ke Senai. Tidak kenal penat, kami membeli belah untuk barangan keperluan Raya. Singgah sana, nampak murah sini. Tapi belinya dekat kedai situ. Siap semua, baru perasan yang habis penuh boot kereta Wira bapak Risa dengan segala beg kemudian ditambah lagi hasil pembelajaan.
“Kau la ni, Sarah. Beli tak beringat.” Hani berkata apabila hendak masuk ke dalam kereta.
Sarah pandang pelik. “Murah la. Tapi confius kejap. Aku atau kau yang beli tak beringat? Rasanya plastik kita susun tadi macam kau yang lebih.” Sarah tidak mahu kalah.
Risa garu kepala. “Dua-dua belanja banyak. Over. So, sekarang waktu berbuka sudah dekat. Nak balik rumah pun tentu tak sempat. Makan luar la nampaknya. Then choose,  kita nak makan apa?”
Itulah kalau perempuan bila bershopping! Hanya senyum tak kata apa-apa. Nasib baik bapaknya jenis tak banyak soal. Sempoi dan best. Selepas kenyang dan solat Magrib, kami terus bergerak balik ke destinasi utama kami untuk tiga hari kehadapan.

“Cantiknya, Pak Ali.” Hani terjerit kecil bilamana melihat deretan lampu kecil terpasang di setiap rumah dan jalan.
 “Eh, pak cik tak cantik!”Bantah  Pak Ali di tempat duduk pemandu.
“Tapi handsome.” Sarah menyambung, dan membuatkan semua ketawa hingga bergegar kereta.
Bila keadaan sedikit reda, adik lelaki si Risa berkata, “Rahim pun dah pasang banyak pelita kat rumah. Nanti kakak tengoklah puas-puas.” Yang duduk dihadapan, sebelah pemandu. Anak muda baik yang berumur lima belas tahun.
“Iye?” Hani teruja. “Nanti esok kita pasang sama-sama yek Rahim.”
Sarah di sebelah kirinya menyampuk selepas itu. “Ajak kakak sekali tau.”
“Sibuklah.” Hani siku lengan Sarah. Sarah mengaduh sakit. Hek eleh, itu pun sakit? Tak sampai sesaat, Sarah buat tanda peace. Ish,dia ini. “Rahim, nanti Akak Hani nak buat documentary terus.”

“Hah? Dokumentari? Popularlah Rahim lepas ini. Masuk Tv tak? “ soal Rahim lurus.
“Buat apa masuk Tv, orang sekarang berebut masuk You Tube la Rahim.” Sarah menjawab.
Rahim pusing badan ke belakang. Menunjukkan minatnya tertarik. “You Tube? Yang popular macam Justin Bieber, Yuna tu semua?”
Justin Bibir? Itu yang kau ingat Rahim oi? Biar benar. Tapi Sarah tetap menggangguk dalam samar  cahaya. “Haah, alah macam PSY yang nyanyi lagu oppa gangnam style! Mesti Rahim tahu. Nak akak tunjuk?” sambil kedua tangannya sedia untuk menari tarian kuda.
Risa yang mendengar perbualan tersebut, kerut dahi. Jangan dia start buat perangai. Dan menghentikan niat si Sarah. “Dah, dah. Rahim duduk pandang depan.” Rahim akur arahan kakaknya. Kalau tak disekat, kesian pulak adiknya nanti kena ‘cuci’ dengan si ketua merapu, Sarah.

Beberapa minit kemudian, kereta Pak Ali memasuki halaman rumahnya. Risa terus mendapatkan emak dan adik perempuannya, Tini. Berlari dia masuk ke dalam rumah. Rahim kerjanya memunggah barang keluar daripada dalam kereta. Pak Ali sudah lama hilang sebab ingin mengejar waktu tarawihnya. Sempat menjemput tetamunya masuk dahulu.
Sarah dan Hani yang sudah bagaikan patung sejak sampai,  berdiri tegak di tengah laman menghadap rumah kayu batu yang terlayar di mata mereka. “Oh my-“ Mereka berkata serentak sebelum memandang sesama sendiri, masing-masing membuat muka tak percaya. Sumpah, mereka rasa beruntung kerana dapat datang ke sini. Seriously, inilah yang dinamakan kampung!
 “Hey, buat apa lagi tu. Takkan nak camping situ. Jomlah masuk. Jangan segan-segan.” Risa menjerit daripada tingkap rumah. Bila melihat kedua kawannya itu tak berganjak. Dengan malas, pergi mendapatkan mereka.
Okay my friends, welcome to my home.” Memberikan tunduk hormat. Tapi dibalas senyap oleh mereka. Huh biar betul mereka ini, takkan nak kena bentang permaidani merah? Agak-agaklah weh. Risa bertindakan kasar, dia menarik keduanya ke dalam rumah. “Nak telek? Esok-esok sajalah. Sekarang mari berkenalan dengan ahli keluarga aku.”

 “Good morning!”
Melihat kedua kawannya berselubung enak ketiduran, dia mengukir senyuman. Risa menarik langsir dan membuka tingkap biliknya. Angin pagi begitu menyegarkan. Hani yang tergangu, menggeliat lama. Dan meraup muka. Selimut tebal melurut di kaki, dia tarik tinggi ke paras dada. Mata cuba dipejam. Berusah untuk tidak mempedulikan kehadiran Risa disitu. Dia masih mengantuk, sebab itu selepas bersahur dan menunaikan solat Subuh berjemaah, dia sambung tidur balik. Penat perjalanan dan berjalan sakan semalam betul-betul membuatkan kakinya lenguh.
Sarah terasa gerakan halus ditepinya telah duduk dan menguap panjang. Rambut pendek separas bahu diikat satu. Dia turun daripada katil, dan melihat ke luar rumah. “Perlu ke kami kena bangun awal di pagi yang indah lagi sejuk ini?”

Awal? Risa tarik muka. Dia tak kira. Selimut pada badan Hani dilipat cantik sebelum memasukkannya ke dalam almari. Selamba sungguh perbuatannya. “Okay you guys, tak payah buat muka. Sekarang sudah pukul 8.00, kamu semua kena bersihkan diri. Kerana hari ini kita akan buat ‘sesuatu’ yang menarik.”
Memberikan kami berdua sebuah persoalan. Sesuatu yang ‘menarik’? Sarah menggusap dagu. Hani kelipkan mata. Mereka binggung. Risa tidak memberikan penjelasan lanjut tapi terus menjerit kecil,  “Just cepat mandi. Bilik air dekat dapur. Cepat!” Sengaja meniru ala gaya commando.
“Huh?” Hani dan Sarah terus capai beg masing-masing. Bersama tuala dan keperluan mandi, kami berterabur meluru keluar bilik.
Belum sempat apa-apa, Risa menyekat langkah kami, “Hey, jangan berebut. Bilik air aku ada satu saja.”  Dan itu telah membuatkan Sarah volunteer berundur balik ke dalam bilik. Cakaplah awal-awal.

Kamera Conan pemberian abang Hani menjadi mangsa. Tak sangka rumah orang tua Risa, ada tali air dan paya yang cantik. Ini telah membuatkannya begitu ‘jakun’. Kalau tahu inilah yang dicakapakn perkara ‘menarik’, sudah tentu mereka bersemangat keluar sebelum embun. Bawah seluar yang sudah basah dilipat seadanya. Tidak puas dengan itu, tangannya meliuk di dalam air. Sejuk tapi best! Ikan lampu-lampu sekecil ikan bilis kering dekat pasar Rahim dan Tina hadiahkan padanya. Tangkap by hand okay! It’s always seems impossible until it is done. Teruja dia sebentar. Tapi sayang, terpaksa dilepaskan kerana tenungan maut Risa. Yelah, mana nak sumbat nanti masa mereka balik UNIMAS.
            “Lintah,lintah.” Tiba-tiba Sarah menjerit melompat-lompat. Mukanya pucat. Membuatkan kami semua terus berlari ke daratan yang lebih lapang. Hani sudah geli-geleman melihat benda itu. Gemouk dan hitam.
Rahim berlari laju ke rumah dan pulang tidak lama selepas itu. Risa dan Tina cuba menenangkan Sarah. Rahim kemudian mendapatkan kawannya dan mencucuh ubat nyamuk lingkaran hijau ke atas binatang tersebut. Dan tak lama selepas itu, ia jatuh dan darah yang keluar dilap dan ditekap bersama kain. Emak Risa, Mak Temah muncul dan mengarahkan kami balik berehat.

Untuk petangnya, mereka telah menolong menggemas sekitar rumah. Tempat menyimpan barang kembali tersusun cantik. Sampah hasil pembersihan, dilonggokkan di satu tempat sebelum dibakar. Tapi peliknya, Sarah menghilang dalam diam.
“Kenapa? Dia kena berehat ke sebab hilang banyak darah?” Hani risau.
“Harapnya,” Risa membalas.
Tetapi rupa-rupanya Sarah ‘sibuk’ dengan Pak Ali, belajar membuat reban ayam baru. Erk? Biar betul. Betul tak betul itulah kalau dinamakan orang terlebih advanture, macam gitulah. Angkat bahu, no comment. Kami yang tidak berapa jauh daripada mereka pun boleh dengar kekecohan minah sorang itu. Mulut macam jagung bertih. Siap buat pembentangan pelan lukisan lagi. Bercerita lagak rekaan reban ayam mereka bernilai jutaan dolar Amerika. Yang bapaknya pun satu, layankan saja perangai Sarah.
Bersiap untuk berbuka, kami membersihkan diri dan duduk beramai-ramai beralaskan tikar mengkuang. Tetap selesa walaupun nampak kekok. Lauk masakan Mak Temah begitu menyelerakan. Dengan seruan azan, kami menadah tangan bersyukur pada-Nya. Dengan lafaz Bismillah, kami makan bersam-sama. Tak boleh kenyang sangat sebab nanti susah nak solat Terawih!
Balik sembahyang, kami menghabiskan masa melepak di beranda rumah. Turut serta adalah Mak Temah dan Pak Ali. Mereka bertukar cerita. Sambil ditemani seri cahaya pelita. Cantik sangat. Telatah kanak-kanak berlari dan saling mengusik juga menjadi perhatian. Senyum dan tawa mengindakan lagi suasana. Sarah dan Hani tidak sabar menanti hari esok. Aktiviti apakah lagi yang akan mereka buat?

“Kuih batang buruk?”
“Bukan.”
“Kuih Almond London?”
“No.”
“Kuih conflakes bermadu?”
“Kuih sarang semut?”
“Nope and nope.”
“Kuih seri muka?”
“Itu bukan under jenis-jenis kuih raya la.”
Sarah buat muka tak berapa nak comelnya. “Oh ye ke. Tapi aku suka.”
”Next!” Risa susun pelbagai jenis tepung di hadapannya. Aktiviti hari ini adalah untuk membuat kuih raya. Terpaksa dia bersetuju kerana memenuhi permintaan Hani sendiri. Teringin katanya. Selain dibawa ke UNIMAS, siap reserve dua balang lagi untuk Papa dan abangnya di perantauan.
            “Susahlah,” Sarah urut dahi.
            “Fed up?” Risa bertanya meminta kepastian.  Dan kedua kawannya menggangguk. “Kuih tart nenas.” Mangkuk berisi nenas hancur yang sudah dimasak emaknya pagi tadi untuk dibuat inti dikeluarkan daripada almari.
            “Hok aloh. Ini rupanya.” Sarah berkata seperti dia tahu semua.
            “So, kita mula sekarang?” Risa bertanya, Hani dan Sarah memberi tanda setuju.“Yahoo! Let’s rock and roll.”

Telur diputar hingga kembang, tepung diayak sempurna. Bahan-bahan lain juga dicampur bersama. Sambil membuat adunannya, Sarah dan Hani membulatkan inti nenas ke bentuk kecil-kecil. Bila Risa sudah siap, mereka bersama menggulungkannya dan disusun ke atas piring pembakar.
Oven sudah sedia suhunya, Risa masukkan. Cubaan pertama, tart nenas begitu sempurna masak. Hatinya senang. Baunya daripada dalam oven memenuhi ruang dan menaikkan nafsu.
            “Wanginya!” Sarah cemburu.
            “Jangan hidu lebih-lebih. Kita ni puasa.” Hani mengginggatkan.
Sampai dua petang mereka bergiat aktif, walaupun rasa nak pengsan. Hasilnya tujuh balang besar tart nenas terhasil. Untungnya, tiada satu pun yang hitam atau hangus. Hebat Risa!

Untuk berbuka pula, Mak Temah melarang untuk menolong. Mungkin bagi pelepasan sebab tahu kami telah berhempas pulas membuat kuih raya tadi. Jadinya, tugas kami adalah pergi ke bazaar Ramadhan untuk beli beberapa kuih. Dalam pukul 5.30 petang kami bersiap.
“Mana topi keledar?” Sarah menyoal dari atas motor.
Membuatkan Hani terkejut besar. Haah la. Dekat mana pulak nak kena ambil? Risa yang menolak motor kapcai ayahnya daripada bangsal bawah rumah menggeleng kepala. “Kita dekat kampong Sarah. Bazar itu pun bukan jauh sangat. Simpanlah niat baik kau tu.”
“Gitu eh? Betul tak kena saman nanti?”
“Tak akan.” Risa  menekan minyak. Menderum bunyinya.
“Betul ni?” Sarah bagaikan tak percaya.
Hani yang tak pandai menunggang, membonceng belakang Risa. Rasa lebih ‘selamat’ dengannya. “Susah betul la. Kita pergi dulu la kan Hani. Tinggalkan dia dekat rumah.” Dan bergerak ke jalan raya. Sarah tertinggal di belakang. Tak sampai sesaat, Sarah follow.
Setibanya disana, begitu ramai  orang yang menjual dan terdapat pelbagai jenis pilihan makanan yang ada. Daripada warna warni air kepada lauknya. Meriah! Semuanya nampak sedap! Paling penting, murah. Walaupun rasa nak beli semua, tapi Risa tangkas menjentik kami.
“Mak aku dah masak. Kita beli kuih saja.”
Hani dan Sarah mengganguk tanda bersetuju. Cuci mata pun jadiklah, ayat penyejuk hati.

“Dah besar pun boleh main bunga api ke?” Hani bertanya pelik. Risa yang disebelah bantai gelak sampai keluar air mata kerana ajukan soalannya. Obviously! kalau nak di ikutkan pemerhatiannya daripada tadi, hanya untuk budak-budak yang mungkin bawah umur daripada Tini, adik bongsu si Risa. Dan tak ke pelik, jika Sarah pulak yang beria-ia nak main benda ini?
“Eh, apa pulak tak bolehnya. Kalau tak main ni, tak ada la aura Raya tau.” Sarah buat muka tak bersalah. “Nak try?”
Hani pandang bunga api yang dihulur Sarah. Risa berhenti ketawa. “Nak ke tak? Rugi woo kalau tak main.” Sarah memancing.
“Boleh ke?” Hani bertanya lurus.
“Apa pulak tak bolehnya.” Bunga api diletakkan dalam gengamannya. “Nah.Jangan malu. It’s yours. Aku belanja.”
Play or not? Play? No! Kalau tak main, mana dia nak cari bunga api masa Raya dekat London? Bila lagi baru dia dapat merasa semua ini? “I’ll take it.” Dan dia mencucuh ke atas api pelita. Habis sebtang, Hani minta lagi dekat Sarah.

Risa yang melihat menyembunyikan senyum. “Rahim dapat mana?” Soalan dilempar kepada adiknya yang tiba-tiba datang dan duduk di atas tangga batu sebelahnya. For her information, adiknya itu tak main bunga api. Yelah lelaki, apa kelas main bunga api! Mercun lagi best kot.
“Dapat apa kak?”
“Itu.” Jari telunjuknya dihalakan kepada dua orang sahabatnya yang tengah seronok ke sana sini bersama anak jirannya yang lain dihalaman rumah.
“Oh, dekat kedai apek Ah Lee hujung kampong tu. Lagipun ni semua akak Sarah punya idea. Dia siap bagi duit lagi. Ops!” Rahim tampar mulut sendiri bila sedar akan keteranjulannya. Alamak, akak Sarah mesti marah bila tahu yang rahsia antara mereka sudah pecah. Tanpa membuang masa, dia berlari ke halaman rumah dan mendapatkan Sarah.

Sarah dan Rahim berbual seketika. Sekejap-sekejap menoleh kearahnya. Kemudian adiknya berlalu pergi. Kawannya pula tersengih-sengih bagaikan kerang busuk menghampiri selepas itu. “Hai Risa.”
            “Hai cik Sarah. Puas main bunga api?” dia memperli.
Sarah tunjuk giginya yang tersusun cantik. Orang kalau dah tahu dia salah, memang kena gaya gini. “Ala, Risa. Aku bukan apa. Teringin. Itu yang pakat dengan Rahim.”
“Kemain kau eh.” Menyakat dalam diam. Bila tiada tindak balas, dia pelik. Sarah yang tadinya ceria kini bertukar muram. Serba salah jadinya. Merajuk ke? Dia tak jadi nak sambung, “Dah la main tak ajak aku. Hani yang kau utamakan. Sedih tahu.”
Sarah kelip mata tak percaya. “Aku ingatkan kau tak main semua benda nih.”
“Kau tak ajak, macam mana aku nak main? Bunga api pun tak ada.” Dia memalingkan muka.
So sorry Risa,” Sarah berkata memohon maaf. “Come, join us.”  dan memanggil Hani untuk memberikan lebihan bunga api kepadanya. Bila tiga bunga api di tangan masing-masing, kami bersama menyanyikan lagu Selamat Hari Raya daripada Saloma sambil memusing-musingkan bunga api itu dengan gembiranya.

Dj radio: Hai, hai… keadaannya ketika menjelang Hari Raya sudah tentu sibuk sekali ye.
Okaylah, ada yang membeli belah untuk persiapan terakhir, sementara itu ibu bapa di kampong menanti kepulangan anak cucu mereka untuk sama-sama meraikan hari yang berbahgia ini dan ada juga yang tidak dapat bercuti untuk pulang berhari Raya.
Okaylah sambil kita siap-siap untuk berhari Raya, kita berhibur dulu dengan Anuar dan Elina!

“Weh, aku nak tanya satu soalan nih.”
Sarah yang sedang mengupas bawang merah terhenti membuat kerja. Hani juga begitu. “Apa dia?” Macam penting sangat.
“Kau tak risau ke?” Sarah meluahkan kerisauan yang terlahir.
Risa sambung potong ayam, “Risau pasal apa pulak?”
“Yalah, Mak Temah.” Risa jadi perhatian, kenapa dengan mak dia? Ada apa masalah ke? Kena take note nih. “Rilex jek masak serunding petang ni. Sempat ke weh? Esok dah Raya.”
Hani yang tak tahu menahu mula terfikir, “Mungkin betul juga.”
Risa tahan gelak. Ya Allah kawanku dua orang, dugaan apakah ini? “Kau dua ini! Mak aku yang tukang masak pun tak gelabah.” Atau si Sarah ni nak offer diri jadi master chef Raya? Mimpi dalam mimpilah. Tukar giliran memasak masa duduk rumah sewa pun mengelat sekali seminggu. Tema biasa, telur. Jangan sampai tak percaya, yang dia juga sanggup keluar duit beli lauk dekat kedai sebab tiba turn memasak.
“Gila tak risau, habis tu rendang, ayam masak merah, sayur lodeh semua.” Dan Sarah susun pinggan manggkuk yang sudah dibasuh dekat atas rak. “Bila dia nak masak? Sempat ke weh. Aku kalau pandai, dah lama bertenggek semua makanan atas meja tu.” 
Hani menjuihkan bibir, memang tak akan la kalau dia juga yang masak. Mungkin, lauk spagetti merah kalau berani bersama mustard lapis di satu hari Raya? Pernah dibuat orang?

“Kahkahkah,” Risa menghamburkan tawa. Serupa orang ingat gaya macam hilang laki, tapi rupa-rupanya hilang makanan! Tina, adiknya menjengahkan kepala daripada anjung rumah. Risau  adakah si kakak kena sawan agaknya. “Adoi, sakit perut aku.”
Hani mencelah, “Boleh pulak kau ketawa macam itu ae, batal puasa nanti.”
Sarah beri senyuman segaris dan angkat kedua belah kening. Mengganggap Hani di pihaknya. Namun, dia tidak kisah. Dan membalas, “Tapi, aku nak gelak lagi. Adeh, gelak-gelak.” Hingga mukanya merah.
“Apa kakak gelak sesorang sampai terkeluar air mata nih?” Rahim muncul bersama emaknya selepas siap memasukkan beras ke dalam ketupat yang sudah dianyam. Terpaksa mereka adjust bagi standard sebab malam tadi kawan kakaknya itu turut sama menyertai dan belajar cara membuatnya. Ada yang silap masuk, ada yang terlebih. Hingga pening kepala mereka.
“Hah, mak. Tengoklah si Sarah, risau bebeno kalau tak dapat ayam masak merahnya.” Risa mengadu hal sebenar. Manja-manja sayang dengan mak sendiri.
Sarah menggumam perlahan, “Risau aku ni untuk kepentingan sejagat tau.”
Mak Temah sekadar tersenyum. Ayam masak merah memang lauk wajib pilihan suaminya juga. Tapi memandangkan ada penggemar lain, “Kalau gitu, nanti belajar terus resepinya. Untung-untung Sarah punya air tangan lebih sedap. Berbaloi. “  
Hani dan Risa angkat ibu jari tanda bagus dekat Sarah. Ingat aku tak pandai masak? Challenge? Aku terima. “Semestinya!” Sarah bersemangat.
“So, jangan lupa bangun awal esok pagi.”
“Boleh.” Sarah meleretkan bunyi ‘h’. dia pandang kiri kanan. Hani boleh tolong kejutkan, dia berkata dalam hati.
Risa habiskan kerjanya. “Kalau gitu, sebagai first step. Ambil ayam ini, aku dah siap basuh. Kau pergi goreng.” Besen hijau dihulur ke Sarah

Menjelang Hari Raya, berakhirnya puasa,
Bergema takbir senja, menyambut Syawal tiba.
Suasana riang ria terlihat sini sana,
Menyeri malam Raya, terhias indah rupa.
Ohhh… cantik berseri-seri, tua dan muda berpakaian serba baru,
Ohhh… sungguh meriahnya, miskin kaya pun turut bergembira,
Selamat Hari Raya…  Aidilfitri mulia.
Semoga berbahgia, hidup aman sentosa.

            “Weih, korang nak tidur dah ker?” Soal Sarah. Matanya tidak mahu lelap walaupun dia tahu kena bangun awal esok sebab al-maklumlah tugasya sebagai Raja ayam masak merah tersandang di bahu.
Hani yang sedang berbalas mesej dengan abangnya, terhenti menaip. “Aku tengah chat. Kenapa?”
Nope. Ada apa?” Balas Risa pula sambil membalikkan badan kepada mereka.
Jam dinding dipandang lalu. Pukul 2.00pagi.  “Nothing. Aku tak boleh tidur. Agak-agak ada carakerama sekarang ni tak?”
“Kau biar betul, pelakon semua balik kampong, tutup kedai. Siaran salam Raya banyak la.” Risa menggosok rambut Sarah hingga kusut masai. Kesian kawan aku sorang ni. Tak boleh lena.
“Apa kata kau close your eyes and sweet dreams okay. Kalau kau tak tidur sekarang, not my responsibility kalau bangun lambat.” Hani meletakkan telefonnya di sisi meja. Selimut ditarik bersama.
Then if bangun lambat, no ayam masak merah. Clear? “ Risa menyambut selepas itu. Tegas.
“Tapi,”

Now Sarah! Tidur.” Dan suasana sepi di awal pagi itu. Melihat Sarah berdengkur halus tidak lama kemudian, Risa juga beberapa minit hanyut dalam kegelapan dunianya. Hani terkebil-kebil melihat syiling rumah. Mindanya masih melayang akan perbualan dengan abangnya tadi.
Kegembiraan dikongsi bersama bila dikirimkan gambar-gambar sepanjang berada disini. Ada sahaja ayat untuk abangnya menyakat. Walaupun begitu, katanya, disetiap senyumanku ada terselindung kenangan bersama arwah Mama. Dia juga ingin merasai suasana kampong seperti di rumah Risa. Seperti hidup kami dahulu. Aku tahu, mungkin abang juga merindui sewaktu di Malaysia bersama Papa dan arwah Mama. Dia juga sama. Tapi, bukan semua benda yang diinginkan boleh tercapai. Hanya berharap. Dia tersenyum sendiri. Selamat hari Raya Papa, abang… Mama.

Puas dipejam mata, dia tidak boleh tidur. Jam juga sudah menunjukkan pukul empat pagi. Dia bangun daripada katil, menyarung tudung sarung dan keluar bilik. Fikirnya hanya dia yang tidak boleh tidur tapi rupanya Pak Ali ada di ruang dapur membasuh pinggan manggkuk. Suami yang rajin dan baik.
“Awal kamu bangun Hani.” Sapa Pak Cik Ali pada sahabat anaknya itu. Tangannya penuh buih sabun.
“Saya tak boleh tidur la Pak Ali.” Katanya dan mendapatkan duduk di kerusi makan yang mejanya penuh dengan bahan masakan. Melihat periuk di atas dapur dia bertanya, “Rendang sudah siap?”
“Sudah. Baru siap. Itu yang Pak Ali cuci apa yang patut. Nanti takut nak guna banyak manggkuk.”

Hani tuang air dalam cawan. Haus pulak. “Mak Temah mana?”
“Tidur. Kejap lagi bangunlah tu.”
“Oh. Jadi, Pak Ali la tukang masak rendang? Hebat.”
Pak Ali ketawa perlahan, “Mana ada hebat. Itu pun Mak Temah kamu yang buat separuh jalan. Pak Ali lah yang kena sambung. Hah, sedang kamu tak buat apa tu. Baiknya ambil pisau. Potong sayur tu nak. Kejap lagi, Mak Temah datang. Boleh terus buat lodeh dan ayam masak merah. ”
Dia menggangguk. Potong sayur? No hal.
“Hah, apa yang diseur-seru nama saya ni?” Mak Temah tiba-tiba muncul. Pak Ali dan Hani sama-sama terkejut. Menggusap dada masing-masing.
“Cubalah masuk tu beri salam.” Pak Ali membebel.
“Yelah, assalamualaikum.”
Pak Ali menjawab dalam hati. “Barulah betul.”

Hani yang melihat telatah dua orang tua dihadapannya meneruskan kerja. “Hani, tak tidur nak?” Mak Temah bertanya.
Hani tersenyum. Mak Temah membalas senyum. “Sarah dah bangun?”
“Belum. Mak Temah nak buat ayam masak merah sekarang ke?”
“Nanti dulu. Biar dia tidur lama sikit. Kita sekarang, buat sayur lodeh.”
Pak Ali duduk sama menolong. Yang bagusnya, Mak Temah menurunkan resepi turun temurunnya. Siap dicatitkan lagi dalam kertas contengan buat peringatan. Biar tak lupa. Nanti, bila-bila boleh cuba. Kesibukan pagi telah bermula.

“Kuih raya dah masuk balang?”
“Beres.” Jawab Sarah yang kekok berbaju kurung putih merah.
“Air basuh tangan, tuala?”
Hani lipat baju kurung kuningnya, “Ok. Done. Aku dah buat tu semua.”
“Lauk semua dah hidang?”
Senyap seketika. “Er, on the way. Tini tengah potong ketupat.” Adik perempuannya mencelah. Risa yang sedang menyusun pinggan cawan diruang tamu terpana.
“Aku tolong.” Hani dan Sarah cepat-cepat membantu. Tepat semuanya tersedia, Pak Ali, Mak Temah dan Rahim pun balik daripada sembahyang Raya. Apabila semuanya ada, acara bermaaf-maafan dimulai daripada kedua orang tua Risa. Dan Risa.
            “Selamat Hari Raya, Emak. Bapak. Ampunkan segala dosa kakak, daripada hujung rambut ke hujung kaki. Kakak tahu, kakak banyak buat salah. Kakak degil, keras kepala. Kakak minta maaf zahir dan batin.”
Diikuti oleh Rhim, Tini dan kedua kawannya. Kemaafan saling terlafaz antara mereka. Kejutannya, Hani telah memberikan duit raya pada Rahim dan Tini. Bukan lagi kemain gembira mereka. Keberkatan ini  diteruskan lagi dengan kedatangan penduduk kampong bagi majlis Marhaban beramai-ramai.

“Ada lagi barang, Sarah?” Mak Temah bertanya.
Sarah menggeleng. Beg plastik berisi beberapa balang kuih raya diletakkan ditempat duduk belakang kereta. Dan berjalan ke tujuan yang dinanti-nantikan daripada datang ke sini.
 “Uit Sarah binti Ali! Where are you going?” Risa menjerit bila kawannya itu sedang bergerak ke rumah sebelah. Nak buat apa?
“Pergi beraya.  Aku tak dapat seposen pun duit raya lagi nih.”
Risa tepuk dahi, dia dah mula dah. Bila tak mengaku kawan nanti merajuk pulak. “Weh, balik. Balik sekarang. Kau tak payah buat kerja gila boleh tak.” Hani yang mendengar hanya tersenyum dalam diam.
“Aku tak kira. Aku nak pergi beraya jugak.” Langkah di teruskan ke rumah sebelah.

“Alahai Sarah oi.” Hani memanggil bila keadaan semakin tak terkawal. Sarah pandangnya, “Sini. Tak payah la kau teruskan niat terlalu murni tu. Kiriman duit raya daripada London ada kat tangan aku nih. Kau sorang jek belum dapat.” Sarah tiba-tiba berlari kearahnya dan sampul empat segi panjang dihulur. “Nah!”
“Terima kasih.” Terus melulu masuk ke dalam rumah.
“Aik Sarah, tak jadi gi rumah sebelah ker?” soal Risa pelik.
Sarah menepuk bahu kawannya lagi satu. “This is for you.” Dan Risa bertambah pelik.
“Den dah kayo!” Suara Sarah bergema selepas itu. Dalam Risa meminta penjelasan daripada Hani. Sarah muncul bersama sampul sepertinya,  “Lepas ini kutip duit kat KL pulak.”
“Huh?”
Sarah ketawa lepas melihat kedua kawannya buat muka macam tercekik biji kelapa. Siapa tak suka dapat RM500.00 sekali ‘angpau’ Raya. Memang patut dia kumpul lagi.

The end.
Okay so this is my Raya story. More to friend relationship-
Tak panjang mana, but yeah i did it again.

Enjoy!

Sunday, June 23, 2013

cerpen: lelaki bermata biru


Seperti kebiasaan, stesen KTMB Kepong sesak dengan orang ramai di waktu petang. Suasana harian untuk orang yang bekerja balik ke rumah masing-masing. Kembali pulang ke sarangnya. Sambil memegang tali beg belakang, aku berlari menuruni tanggga demi mengejar kereta api yang baru sahaja berhenti. Menambah kelajuan, akhirnya aku berjaya sampai masuk sebelum pintu ditutup. Nafasku kencang akibat kepenatan. Mataku mula meliar di dalam kotak putih itu. Melihat sekeliling untuk mencari kerusi kosong, tetapi hampa kerana semuanya sudah diduduki. Namun mataku tertacap pada suatu ruangan yang lebih lenggang berdekatan dengan bahagian lelaki. Dengan cepat, aku berjalan ke arah itu dan meletakkan beg belakangku disudut atas lantai. Aku mengeluh perlahan, lega kerana sempat sampai tepat pada masanya, walaupun hampir-hampir ketinggalan.


Bila kereta api mulai bergerak ke hadapan, aku mememegang tiang besi yang tersedia. Dan sejenak, terasa sesak selepas menarik nafas yang menusuk oleh kepelbagaian bau peluh dan aroma minyak wangi yang bercampur-aduk. Kepalaku pening. Badanku lemah. Sedikit perlahan, aku menarik keluar gula-gula Hacks hitam daripada poket seluar jeansku, membuka balutan plastik tersebut dan memasukkannya ke dalam mulut. Mp3 kecil pemberian kakak aku mainkan lagunya.

Daripada stesen ke stesen telah berlalu. Aku cepat membuat analisa. Kedudukan kerusi tepi sekali adalah diduduki seorang lelaki yang terhalang dengan bukaan surat khabar The New Strait Timesnya. Tampak selesa dengan dunia pembacaannya sendiri. Dua tempat duduk selepas itu, kelihatan seorang budak lelaki lingkungan lima tahun duduk di atas ribaan ibunya serta budak perempuan yang melutut menghadap pemandangan luar. Tangannya terlekap di kaca jernih itu sambil mengeluarkan kata-kata yang sedikit pelat. Berdiri bersamanya pula adalah wanita cina lewat tiga puluh. Turut serta, mungkin kawannya, sibuk berkongsi cerita atau masalah dalam bahasa mereka.

Apabila Kuala Lumpur menjadi pilihan seterusnya. Pintu dibuka dan orang ramai berebut-rebut menyerbu masuk dan mula memenuhi ruang tempatku berdiri. Aku kerut dahi dengan suasana yang menyebabkan terasa lemas dan tersepit dalam lautan manusia. Aku juga terpaksa menarik beg belakangku dan menyandarkannya di kaki kiri. Gula-gula Hacks hitam aku buka untuk kali ke dua. Tanpa sedar, aku terlihat kelibat seorang ibu muda menggendong anaknya yang sedang tidur. Wajah kepenatan menampung berat anaknya jelas tergambar. Hatiku dihinggap rasa kasihan. Aku mengharapkan agar ada orang yang berhati baik dan sudi memberikannya tempat duduk. Dan kereta api bergerak lagi.

Melepasi dua stesen, tiada siapa mempedulikan atau buat-buat tidak menyedari kewujudan kesusahan wanita itu. Aku tidak rasa bersalah tetapi memegang sikap bertanggungjawab. Seminit menarik perhatian, aku bertanya kepadanya dengan nada yang sesuai.
“Jauh lagi ke puan?”
Dia menggangguk sambil menyebut perlahan perkataan ‘Seremban’. Seremban? Lagi jauh daripada destinasi utamanya. Aku senyum segaris. Peta perjalanan yang terpapang di atas pintu kereta api aku pandang sayu. Tindakan aku pantas mencari seseorang,  melihat siapa yang mungkin boleh meringankan bebannya. Dia! Ya, dia. Hanya dia calon terbaik. Lelaki di balik surat khabar berbahasa Inggerisnya itu. Otakku mula berdolak dalih akan mengapa harus dia. Rasanya aku betul. Dan aku tidak salah untuk menyuruhnya berdiri dan memberikan keselesaan pada wanita tersebut yang sangat memerlukan. Ini kerana, bukankah ini ruangan untuk bahagian perempuan? Dan dia adalah lelaki.

Caranya? Aku tidak tahu. Sesaat bertukar minit, aku redha. Menarik sekali nafas, kaki kanan pun mencari mangsa. Bila kaki bertemu kaki. Lelaki itu sedikit terkejut dan menurunkan surat khabarnya. Mungkin marah akan gangguan yang diterima. Keningnya sedikit terangkat sambil memandangku. Aku terpana! Lelaki bermata biru. Tanpa sedar, aku merenungnya. Mindaku menjadi kosong. Aku kaku tanpa kata. Dia kelihatan dalam lingkungan 20-an dan mempunyai rambut coklat kehitaman, pipinya bersih dan bibirnya terbentuk seindah ciptaan Tuhan. Dia sempurna.

Sepantas kilat, mukaku mula terasa membahang. Aku digumpali rasa malu kerana menelek anak teruna orang sedalam itu. Cepat-cepat aku berpaling ke arah lain dan berdehem sedikit. Cuba menggembalikan kegugupan yang mendatang. Beberapa ketika, aku kembali memandangnya. Menarik nafas panjang sebelum berkata.
Excuse me. Can you please give that lady a seat?”
Penggunaan bahasa antarabangsa aku gunakan. Peka akan keperibadiannya. Mata biru itu memandang tanpa balas, dan jari telunjuk aku arahkan pada wanita tadi. Fakta yang aku bukan bercakap atas angin tapi atas dasar kemanusiaan. Manusia tetap manusia, kami bukan robot. Kami tahu penat dan letih. Dia aku lihat masih terdiam. Menampakkan peluang yang begitu tipis. Tapi, bila dia melipat surat khabar dan diselit dalam bag sandangnya. Dan berdiri di sebelahnya. Aku terpana.
Oh, sure. My pleasure.”
Aku menjerit senang di dalam hati. Usahku membuahkan hasil! Kemudian, aku menegur ibu muda tadi dan menyuruhnya untuk duduk. Dia sungguh gembira dan mengucapkan terima kasih kepadaku. Aku hanya tersenyum lebar. Moga-moga dia dapat berehat dan anaknya tidak meragam. Stesen berlalu lagi.

Sepanjang perjalanan, aku berdiri. dia pun berdiri. Terasa mata biru itu memerhatikanku daripada tepi. Bahunya yang besar kadang-kadang tersentuh denganku. Aku berkalih sedikit. Jantungku bergedup laju. Keadaan yang sesak menjadikan ianya lagi sesak bagiku. 
 “Thank you.”
Dia mengucapkan ayat itu kepadaku. Aku kerut dahi. Kenapa harus berterima kasih padanya? Aku sepatutnya yang berkata begitu kepadanya. Dan memandangnya pelik. Dia memberikan aku senyuman ikhlasnya. Aku tiba-tiba terasa diawangan. Sangat sempurna! Jarinya menunjukkan bekas tempat duduknya, aku mula memahami maksud ucapannya. Aku menggangguk dan kami berbalas senyuman.
You’re welcome.”

Bila stesen KTMB Terminal Bersepadu Selatan diumumkan oleh pembesar suara. Aku menjijit beg belakang dan menyandangnya ke bahu. Destinasi aku sudah sampai. Untuk kali terakhir, aku merenung ke dalam mata bitu itu. Tidak tahu kenapa. Dan dia juga tidak berkata apa. Bila pintu dibuka, aku pun berjalan ke luar kereta api. Orang ramai yang keluar masuk aku turuti alirannya. Dan bila  pintu tertutup, kami saling berpandangan dan lelaki bermata biru itu melambai perlahan. Aku tidak tahu harus membalas apa, dan bila keretapi bergerak perlahan, laju dan menghilang daripada mata. Barulah aku mengganggkat tangan kanan sebelum menggenggam erat. Senyuman aku sembunyikan. Dia adalah lelaki bermata biru. 

The End
Choi! Sweet-sweet dengan rasa misteri seram sejuk gitu kan. Hahahh. Sebenarnya ini adalah true story but just adjust hentam sikit-sikit bagi nampak pro. Even aku pun tak tahu nak karang apa.

Bye!

Sunday, August 12, 2012

cerpen: kisah dongeng yang hampeh


“Once upon a time, there was a beautiful girl named Cinderella. She lived with her wicked stepmother and two stepsisters. They treated Cinder…”

"Stop! stop! stop ! What the h***  are you, Miss Cinderella?”
“Naper pulak professor Mat Jenin?” Cinderella pelik.
“Itu citer zaman batu versi burung belatuk. Orang zaman sekarang dah muak dengan story mory basi tuh. Diorang semua layan Hikayat Merong Mahawangsa, Hikayat Tun Dr. Mahathir (Doctor in the house), Hikayat Dato Najib, Hikayat…..”

“Hhaaahhhhhh !!!!” Ala paduan tiga suara Ning, Shila dan Jac tapi versi:

Cinderella-- So takder maknanya lah semua all stepmother berlagu air mata, small magic fairy ala godmother, another Jimmy Choo glass slipper and hottest prince ever? I can't believe it!

Sleeping Beauty—Oh puhleease..like no big ceremony on my 17th birthday party with seven fairy blessing, missing devil ego, plus missing adorable prince kisses who’ll make me alive forever? OMG!

Snow white—Then, I wondered what would I do next without seven dwarf yang dok pakat pindah balik Sweden after this, no poison apple and such lovely mirror.. Mirror, mirror on the wall, who in this land is fairest of all?

“Waaahhhhaaaaa !!!” Kelas tersebut telah menjadi kucar-kacir, dan berita ini ini telah tersebar ke seluruh benua. Raja-raja dan pembesar-pembesar di setiap kawasan resah gelisah. Nampaknya, mungkin kena retired awal. Rakyat jelata pula berduka lara.

Tiba-tiba…
"Huisshhh..nyah-nyah semua. Please stop ok! Aladdin baru jek dapat news gembira nih.” sambil membetulkan selipar jeun yang baru dibelinya tadi. Bengkak sudah kaki dengan kasut lamanya.
“Best bangat ker, Aladdin? Bawang merah dan bawang putih tak sabor nak mendengor-nye nih.”
"Bawak bertendang."
"Cepatlah!" Thumbelina mendesak.
"Iyolah, jap aku gosok lampu ajaib yang direct terus skype ke Hotel London nun.”
---Sedia.---

“Ehem, ehem. Hai. I’m Putera katak (your prince charming ever). There will be a majlis keramaian on Saturday night, tepat 6.00 pm at London Hotel. Saya tunggu kamu semua wahai beautiful lady and... my-wife-to-be-” The (man) said with his sexy voice.

“Wife-to-be-? Whaaaaatttt !!!” Semua orang terkejut beruk. Dan terus bergegas pulang ke rumah masing-masing untuk membuat persiapan sehabis baik. Saper tak nak kahwin ngan anak raja weii… orang gila pun nak.

Puteri Gunung Ledang—Nenek tua, perintahkan segera Sultan Mansor untuk cancel bridge of gold and silver from Melaka to Gunung Ledang and change it dari sini ke Hotel London. 

Rapunzel—Kena pakai syampoo banyak-banyak minggu ni, bagi panjang cepat sikit supaya sampai lah daripada castle ke sana. Habis wet saku aku bulan ni. Haila.

The little Mermaid—Stamina kena kuat. Exercise kena up lagi. Muscle kena fix lagi supaya ti swimming tak tenggelam timbul dan sampai tepat waktu. Tak sabor!

Tu la ragam-ragam ke-excited-an puteri-puteri cantik daripada seluruh dunia untuk hadir ke pesta tersebut. 
Selang beberapa hari, majlis yang di tunggu-tunggu pun tiba...

Di suatu sudut Hotel London yang indah kelip-kelip mewah hiasannya, kelihatan Putera Katak dan dua orang rakannya (si Badang dan si Tanggang) sedang berdiskusi penuh kepelikan dan misteri yang sedang happen here.

“Apsal semua lelaki handsome jek? Mana semua beautiful lady?"
"Yalah, Sorang puteri pun tak datang. Diorang luper ker?” 
“Haah la, maner diorang semua ni. Batang gigi pun tak nampak.”
“Jap, aku try contact Aladdin. Dia luper nak bagitau diorang kot?”

Tanpa diorang sedari, bahawa… :

Puteri Gunung Ledang—Tak dapat datang coz Sultan Mansor malas nak layan high-demand melampau-melampaunya itu. Boleh bankrupt C gamaknya. Ingat gold and silver murah ker sekarang!

Rapunzel—Kerana terlalu taksub dengan 50-100 botol syampoo sehari, maka rambut panjangnya rosak beribu dan sehelai-sehelai gugur ke bumi. Nasib badan. Nak turun castle pun tak sanggup!

The little Mermaid—Super confident berenang 24jam tanpa henti tanpa peta plus kompas plus GPRS. Mermaid telah sesat ke kutub utara dan cramp bagai. ++sikit lagi kena lumpuh. Kesiaann…

Sleeping Beauty—Dah nama pun Sleeping Beauty. Tido memnjang la dia ni sampai lupa nak set jam awal-awal. Maka, terbongkang lagilah dia masa berjalannya pesta tersebut. Kroh…kroohhh...

Snow White—Dimasukkan ke wad kerana keracunan makanan. Yelah, seven dwarf takder nak take care makan pakai dia, makan pun melantak aja. Menangis lagu Bulan Madu di Awan Sweden la.

Cinderella—Oleh kerana ke-busy-an fairy nak layan persiapannya. Maka Cinderella dapat la kad kredit non limit dan shopping seseorang. Habisnya... siapa nak pakai kereta labu untuk rentas laut. Pastu last minute, berlagak pandai tempah ticket naik flight. Lastly, landing kat Afrika nun. Waahahhaha…

So,
Putera Katak pun dengan benganggnya tahap kritikal asbestos,  telah menyatakan statement kepada pihak media plus paparazzi semua bahawa diorang (puteri-puteri) semuanya…cam HAMPEH. Huhuhu…
Jadik katak selamanya la aku!
Mummy...


The end.
Wuhuuu! Story yang aku ubah 360 degree kesasihannya. 
Adakah sebab aku jeles kat diorang nih semua. May be...

Adious!