THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label Ramadhan. Show all posts
Showing posts with label Ramadhan. Show all posts

Saturday, June 28, 2014

Ramadhan 1435

Assalamualaikum,
Ramadhan datang lagi... Yes! and i love it.
Cause...

funny ramadan memes
Right... kita perlu mengalu-alukan Ramadhan sebab banyak pahala kita boleh grab on this month! 

Narrated by Abu Huraira:
I heard Allah’s Apostle saying regarding Ramadan,

“Whoever prayed at night in it (the month of Ramadan) out of sincere Faith and hoping for a reward from Allah, then all his previous sins will be forgiven.”
[Volume 3, Book 32, Number 226]

ramadan quotes




During Ramadhan


invitetoislam:

The best charity is that given in Ramadan (Tirmidhi)

- www.InviteToIslam.org/Donate -


"Selamat berposer semua!"-pesanan ikhlas seikhlasnya daripada penaja.

Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan al- Mubarak 1433 H

Assalamualaikum..

As the crescent moon is sighted?
And the holy month beings?

Welcome Ramadhan.
Walk humbly, talk politely.
Dress neatly, treat kindly.
Pray attentively and donate generously.
May Allah bless us with peace, joy and good fortune. 

Amin.


................................................................................................................

Pejam celik, pejam celik. Dah nak puasa kan. 

Gila best (best pun tak gila camnih) dan keamanan abadi bila tadi gi terawih kat masjid berdekatan (pas lapan rakaat). Walaupun tak la ramai sangat, tapi keberkatan tu diambil kira. Semangat teruih! Dan next story is bila balik jek terawih, sist Tira ajak gi bedal buah durian. Gila kentang... layan dan cuma sebijik jek la. Heaven sesangat rasanya.

Esok pagi da kena bangun awal tok sahur. Tadi nampak gak mak rebus daging. Wat sup katanya. Feveret tuh. Bagi seru semangat makan makin bertambah la sahur tih. Hahahha... Sayang mak lebih camni la kan. Tahu apa pembakar semangat juang feveret makan si anak. Hidup mak!! Ahaks.

Lastly.. Selamat berpuasa kepada semua (Niat jangan lupa plak) daripada kami sekeluarga di selatan Malaysia. Pada cik jima khasnya: bebanyak bersabor yek.. hidup jejauh jangan nangis tau (pesan cik ziqa). Hhahahah... 

Tuesday, August 16, 2011

Harapan Ramadhan aku

Gila kentang cik ziqa makan nasi pagi-pagi ni depan mata. Siap minum air lagi. Srupppp...Sruuppp....
.
.
.
.
.
.
Tapi, baru ku sedar, Cik Ziqa baru 10 bulan setengah. Kecik lagi nak pose. Dugaan-dugaan...

Sambil layan cik ziqa makan dan cit-cot. Apa kata layan lagu yang yang sudah zaman-berzaman.. tapi, tetap di hati ini. Layan....



Harapan Ramadhan - Raihan & ManBai


Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Monday, August 15, 2011

RAMADAN >>>Mencuba yang paling terbaik

Good evening all...

Tup...tup... sahaja-sudah 15 hari umat Islam berpuasa ( 15 Ramadan 1432H). Alhamdulillah... berkat kesabaran dan keimanan di hati. Kemuliaan Ramadan di jalani dengan seikhlas hati. Semoga kita semua mendapat pahala dan di redhaiNya. Amin.

Bagi yang agak-agak terkena Amnesia setiap hari. Disertakan di bawah lafaz niat puasa:

Ertinya: Sahaja aku puasa esok hari menunaikan fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.




Disertakan juga doa untuk berbuka puasa:  
Ertinya: Ya Tuhanku keranamu jua aku berpuasa dan denganmu aku beriman dan di atas rezekimu aku berbuka dengan belas kasihanmu Ya Allah yang amat mengasihani.


Kepada sesiapa yang merasa "Down" saya ingin menasihati dengan serangkap ayat:

Walau apa cabaran yang dihadapi di bulan mulia ini-ingatlah Allah. Banyakkan berdoa dan mohonlah pelindungNya daripada segala kemuslitan.

*To all my family members:
All the tests given that there is wisdom behind it. Tolerate and pray to Allah.