THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Showing posts with label KL. Show all posts
Showing posts with label KL. Show all posts

Wednesday, January 16, 2013

Pertama kali.


Assalamualikum.

Bila aku dapat jek tempat kat kawasan KL, benda first aku carik adalah ‘PETA’… bukan peta harta karun tapi peta public transport yang panjang-panjang tu. KTM/ LRT/ MONOREL… Yes, this is what I mean. Pergi kedai fast food terdekat, Mc Donald bersama Mak dan Ayah (repair keta dulu)… guna Wifi kat situ dan upload gambar ini:


Memang tersangat membantu. Biasa la majlis formal mesti start hari Isnin, so hari Sabtu pagi aku dah gerak ke Kuala Lumpur. Trimas kat Ayah yang topup kan Touch and Go-Rm 100.00 dan belanja tiket bus ++ Top up kredit card aku sekali... You’re the best dad ever-lah. Sambil makan roti coklat Gardenia, dan menikmati pemandangan yang mampu membuatkan aku terus ZZZZZzzzz selama empat jam setengah…

FYI, aku ni jenis malas nak susahkan orang… lagi-lagi kalau orang tu malas nak tolong aku. Walaupun ada rasa nak nagis gak la sekejap… tapi keraskan hati. Aku cakap kat diri sendiri,’nanti lama-lama aku pun kena berdikari sendiri. So why not aku mulakan daripada sekarang’. Janji ada duit untuk bayar tambang Taxi balik Johor (gila punya idea) if terdesak dan handphone kat tangan untuk contact Abang aku or police. Go-go-go-you can do it, girl!.

Ahad petang yang damai… start-lah Operasi Roda-roda Kuala Lumpur. Daripada Terminal Bersepadu Selatan (TBS), aku beli tiket (kakak ipar aku ajo beli pakai machine) dan turun KL Central… change train (ni paling aku tak suka) dan bila da sampai, tanya taxi untuk ke destinasi. Tanya gitu-gitu jek (tak naik pun). Balik semula-try swap kad Touch and Go for the first time ever. Jakun gitu! Aku rasalah kan setiap 10 minute aku mesti tengok peta tu kat Phone. Takut terbabas train punya pasal. Mesti diorang ingat aku gila, tapi aku peduli apa… janji aku pergi dan balik dengan selamat. So whatever.


Nasihat daripada pakar--- pada sesiapa yang nak turun KL: Don’t be so takut… map/ peta ini sangat membantu. Kalau korang ada sifat was-was yang terlampau. Pihak keselamatan/ pengurusan situ sedia berkhidmat. Jangan risau OK! Kalau salah naik train pun, korang boleh turun… dan patah balik naik train yang betul. 

Wednesday, September 12, 2012

Jangan pandang orang dengan (sebelah) kelopak mata!

Assalamualaikum.
(Actually,tak tau nak sharing gimaner).

Semalam (rabu), lepas habes keja kol 4.45 pm-terus cabut gi Larkin. Sampai saner, dah kol 5.15 pm (banyak bus dah terlepas). So, next bus is 5.30 pm (tu pun bus maner ntah aku cekau). Asal selamat sampai, Alhamdulillah. Dengan muka innocent mintak penampar (pak cik/ abang counter tunjukkan la maner bus tuh). Before that, gi sambar mineral water + roti chocolate Mighty White. Wat alas perut (dinner).

Aku dapat seat bawah-single. Cantik, selesa dan umpph. So, dengan tak leh wat tarian cha-cha or anything else selain tido-tido-celik-tido-tido lagi. Itu la yang aku lakukan selama lebih kurang 4 jam setengah. Sampai kol 10.00pm (TBS). Tunggu kat KLIA transit sampai bro Yem jemput aku (cam anak gelandangan dah). Dengan baju uniform and cover with sweater.

Sampai rumah, kemas barang + gosok baju + mandi. Fuhhh.... sedop tido. Bangun awal pagi-coz kena puasa (nak medical check up, bagi clean la result dia). Alang-alang gitu, niat terus puasa nam. So, remaining sehari lagi. Alhamdulillah. Lauk per sahur? Makaroni (uhuiiii..barat ciplak seh).

Pagi tuh gerak anto cik Aceki, sist Zana dan gi SM Megah (kol 9.30 sampai)--> register, meet one lady (sponsorship SM beb, ex-student Australia). Sempat gak tukar-tukar phone number. Very friendly + i like her. Humble, (thats why i said-jangan pandang orang dengan (sebelah) kelopak mata). Aku tanya la best la dok obersi-tak der la, baling batu--dengar gak orang Malaysia cakap 'Adoi'. Hahhahah...

Wat nasal swab (MRSA test), eyes test, urine test, take blood + xray. Pas siap semua, jumpa physician-Dr. Liew-Dr nih pun best, sempoi jek. So siap semua dalam 12.30 pm. Bereh..

Bro Yem anto gi TBS, and nek bus kol 2.15pm (actually dia gerak 2.30 pm). Hampeh tol. Selamat sampai Larkin kol 6.30 pm. Take another bus coz straight lek rumah. After turun bus, jalan sikit and tahan taxi.

Dalam penat-penat tarvelling daripada KL ke JB, pak cik Taxi boleh makes me smile with one statement yang membuatkan kembang semangkuk jap.
"Pak cik ingatkan amoi mener tadi, (that means muka aku putih lagi suci)."
Uhuii, pak cik. Kebenaran si balik kepekatan senja ++ aura lampu taxi loh.. Heheheh..

Finally, sampai rumah kol 7.45 pm.  Kemas barang, mandi, on lappy, update FB, update blog...
And the rest is history..... Salam.