THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Sunday, July 02, 2017

Kuih raya 2017

Assalamualaikum.

Citer pasal cuti Raya lagi best kan. Sebab mood Raya still on.
So, as i took a week and a half untuk Raya jer. Banyak benda memang boleh buat.
Sampai tak terdayalah.
Cuma tulah, satu jer dalam banyak-banyak list yang tak tertunai.
Beach part!
Tak sempat nak gih pantai... huhuhuuu.
Sebab busy benor.

Dah busy dengan buat kuih raya berjenis-jenis. Itu amik masa at least sampai pukul 0200 pm.
Pastu zohor, nap jap, and gih pi pasar nak beli lauk untuk berbuka.
Balik pasar, kena masak.
Lepas buka, tak boleh buat apa sebab time nih wajib buat acara kacau my adik and anak buah.
Gaduh-gaduh sayang. Korek hidung berjemaah. Paksa lipat baju. Pakat tarik tudung.
Pastu bunga api time. Hehhehe.

Hahahhaha. Kasut pon terbalik Peah oi.
Takut mercun ar tuh.

So, adalah macam-macam kejadian kuih Raya yang terhasil.
Ada kuih semperit dahlia kesukaan ayah. Nih limited gila. Dapat tiga balang jer. 

Pastu ada kuih tart nenas fav my abang, 
Nih doh dia ada lebih... gi bantai buat daisi jem blueberry. Dengan jem yang senget benget bagai. 
Ada hangus sikit ar. 
Ingat kalau tak laku, nak sedekah kat ayam belakang rumah boleh diorang jamu kat kengkawannya.
Tapi, habis masa first Raya. 
Huahuahua. Siapalah pandai pikat hati i nih.
I like.

Pastu ada kerepek pisang my emak, penat sagat slice-slice tuh. Memang homemade betul.
Ada gak red valvet cookies resepi kakak nombor dua. Nih lagi kedekut. Sebalang jer. 

Almond london permintaan kakak yang first. Permintaan jer, tapi yang buat siapa? Adik dia jugak. Haish.
Untuk bebudak ada popia nestum. Yang nih time tu gak habis. Tak boleh kata apalah.
Budak nilah habiskan. Pastu senyum-senyum muka innocent, nasib cute.

Malas layan dak kecik nih.

Dodol. Kerepek and lain-lain kuih, beli jelah. Buat yang wajib jer.
Tak larat benor dah.
Perkakas boleh kept siap-siap, sebab tahun depan kita sambung buat yer.
Hahahha...

My house memang camni. Kami love buat kuih raya sendirik. 
First sebab we're comfortable this way.
Second sebab boleh adjust sukatan. Bab tang gula paling penting. Diabetis genes.
Third sebab bonding time more lagi.
Cewaaahhh.
Bye.