THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Wednesday, May 31, 2017

Korea atau tidak?

Assalamualaikum.

My friend ada invite me gih join rombongan Cik Kiah ke Korea.
Next year, 2018 bulan August.
I said, on jela. But after beberapa days kebelakangan ini, which I'm not sure it's a good decision or not.
As my big project is early next year too.
Hurm. Walaupun jarak dia jauh, but still... still kena pertimbangkannya.
What should i do?

Korea is not in my bucket list to travel. Even diorang cakap best la ke apa.
Sebab I'm not fan of any Korean things.
Running man jelah i tahu.
Makanan diorang?
Lagilah out. 
Fikir-fikir, daripada Korea baik pergi Jepun. Islam kat sana lagi banyak.
Easy sikit nak dapat makanan.
And orangnya more courtesy gitu.

Pastu sambung fikir. Daripada gih Japan, why not travel to other Islamic region.
Middle east ke contohnya.
...  Iran is one yang most wanted place nak gih. Hah yang ni baru lah excited nak pack barang.Sebab sana Islam is major and just different in the Syiah things.
Mostly i think they are loveable.
And they're not what international news talked about.
Beza sangat. 
Palestine, Syria, Kuwait, Dubai, Turkey, Morocco and so on. Pon cam best.

Selain middle east, ada gak dream tempat mahal sikit macam Norway. Layan Faroe Island, or tour Europe ker kan.
Heheheee...
Banyak sangat berangan nih.
Siapa nak sponsored?
BTW, Korea or not?
...
Not sure deh.
But i think it's a no.
How nak cakap kat dia ek?
Lallalalaa...


And bila dah cacelled yang tu. 
Who's gonna be my travel partner in future? Nak travel solo, not in million years sebab pompuan kan. Mau kena culik? 
Of course if one day i do that, my emak and ayah will halang kat airport.
Nak buat drama leleh air mata ker kat sana?
Sebab diorang tahu i nih jenis gila sometime. Walau sempoi mana pon.
Suka ikut rasa hati sendiri. Sometimes degil banyak. They worried much about me.

And mostly i will not travel to the city and be in crowded place. Not ok.
But i will treasure their culture and art. Countryside yang boleh bring me closere to them.
And phenomena yang indah that will be capture in my new camera, one day duh.
Yeah.
One fine day.
Jom? 

Tuesday, May 30, 2017

Nenek tak sihat

Assalamualaikum,

Baru-baru nih my aunty post in Whatsapp family that our nenek tak sihat.
And my family decided nak melawat.
One day before puasa, sebab nanti Raya kami tak akan balik kampung sana.
Only after a week barulah Raya sana, sebab nak mixed dengan some wedding there.
My cousin punya.

I can't joined them sebab I'm oncall masa diorang on the way tu.
So just boleh pass some money untuk duit minyak and bit makan.
Salam and phone call je gak.
There go there dengan two cars.
And bawak bebudak sekali.
Meriah la tu.
Missed them so much.

And diorang pon snap gak some pictures. Sebab i paksa. Well, why not kan?
Looks she quiet well dah. Jumpa cucu, cicit.
Muka ada happy.
Orang tua. Biasalah.
Kena cared, treat them baik-baik.
Kenang jasa mereka.
One day, we in their shoes.
So ajarlah anak masing-masing the best dalam menghormati jasa orang tua.
Benefit pada diri sendirik jugak.

I paray my nenek the best.
And dapat puasa and terawih.
She is a good nenek and most lovely one.
Kept strong nenek!

Three kiddos in three ragam nya tersendirik

Missed lorh.

Monday, May 29, 2017

Bon appetite

Assalamualaikum.

Ada sekali my doctor kat department tanya after i makan nasi dagang free masa awal May tuh.
She said, you ada gain any weight tak since kerja sini?
Sebab i look you macam makin kurus.
Huh. Terkedu jap. Apa masalah pulaknya kan.
Then my friend yang beria-ia jawab.
Memang dia suka on behalf of me.
He is whatever la kan.
Terus gih keluar pantry, gih solat Zohor lagi baguih.

Baru-baru nih gak, my colleague said that my face look pale.
Dia dah banyak kali tegur, but i just ignore. Yelah muka orang tak suka make up. Serabut messy gitu.
But that day, dia face to face dengan me. Dia cakap dia serious.
Pucat gila.
Like anemic.
And i replied, i'm okay don't worried to much. 

I admit i'm too careful in my diet. Paranoid you can said. 
I donno, some food banyak ajinamoto kot sebab lepas makan mesti pening. Nausea. And plus I think I'm too tired. Dengan penat kerja. That's why i don't makan sangat.
Kalau dulu, penat mana pon. Breakfast wajib. Lunch is lunch. Dinner tetap ada.
Tapi sekarang, breakfast of course. Tapi lunch selalu jadik dinner.
So jadinya... makan dua kali tu jela satu hari.
And in between kalau lapar sangat. Selalu ngap biskut jer. Or chocolate bar.

And, not like I gila kurang makan. But if i'm in mood. And sangat lapar, you can see I boleh telan satu dulang punya orang.Tu maksudnya sungguh-sungguh lapar. 
And don't kacau me.
Tapi mostly, i prefer just makan half pinggan nasi. 
And if the foods so good macam mana pon. Gitu jelah kuantiti nya.

Ni puasa, my sahur. I prefer lots of water and dua, tiga biji kurma je.
Sebab malas nak heat up apa-apa.
And i tell you what. I ate a bowl of cococruch and milk for my first buka puasa baru-baru nih.
Sebab tu je i can accept.
If my emak tahu nih, mesti dia sedih. Sorry, ma. I tried. I promised.

And after terawih berjemaah and tahlil malam tuh, ada some moreh. No appetite at all. Tak makan lah.
Terus balik.
And second puasa, i tried treasure Bazar Ramadhan. Carik something yang kena dengan selera.
But i will tried soemthing light.
Because i hope the owner tak letak ajinamoto or any suspicious flavor.
Insyaallah.
Bon appaetite to me.

This kuih raya i can recomended for you. Sebab semua kiuh diorang fresh from oven. And they all so friendly.
Silalah jenguk-jenguk.

Sunday, May 28, 2017

Kek buah

Assalamualaikum.

Homaii, lama gila tak update blog nih. Sorry duh.
And salam Ramadhan al Mubarak 1438H guys.
Okay. This is some refreshment from my life baru-baru nih.
Citer pasal makanan pulak kan, whatever...

Terus terang jelah. Since kecik. Memang tak suka gila pada kek buah. Korang bagi free pon tak akan makan lah.
Sentuh pon idok.
Sebab i knew, biasa kek tersebut memang sangat manis and ada buahnya lagi. Lagilah manisss.

But, two days ago. My perception tentang kek buah totally out.
And dah jadi fan pulak.
Sebab dah jumpa kek buah yang sedap. Tak manis sangat.
Moist.
And so lovely.
Yummy.

Hasil carian imej untuk kek buah
Gambar daripada Google, sebab tak treringat nak tangkap pix. But exactly look like this. Kek buah, kukus.

Kakak kepada my friend dia jual.
One piece darab berapa kali berapa tak sure. In square tapperware.
I just paid Rm 30.00.
So, whatever murah ke mahal. But affordable to me.
Kek ni kek buah jenis kukus. Some said, susah nak buat dia. 
Dah sedap nak wat camna. Kan.
Owner cakap boleh tahan until six months. Tapi kalau tak habis, dema kat pantry department je.
Apa susah.

I also cut in small pieces and jadik juadah tukar-tukar kek dengan my friends.
Hhehehhe...
And so far so good.
Dah habis. Licin.
Nak repeat order? Macam yes. 
Let's see jelah.
Ok. Bye.

Sunday, May 07, 2017

Pesta buku Pwtc 2017

Assalamualaikum.

I actually tak tahu pon about this event. Don't get any email duh.
Nak dikatakan rezeki tu ada...
Ahad tu my friend messege me, jadik kan pergi tahlil sama kat rumah one of my colleagues. Of course. Dia ni kan. Pancung gak.
So i rushed balik from rumah anak yatim. Siap-siap and naik LRT.
Tak payah la dia nak pick me, sebab i'm independant enough,

Sampai sana, dia tak gerak lagi. Dah la kami dah lambat. Haish.
Sebabkan dia lambat, semat berlari kejap gih KL Gateway and beli two swill rolls, ole-ole nak datang rumah orang.
And sampai je kami kat sana, semua dah siap. Orang semua dah makan.
Segannnn... terlepas satu lagi tahlil. You can checked in my previous post untuk tahu lebih lanjut.
Lauk dia sedap-sedap, but i'm not type yang makan banyak.
Mak dia pandang sayu je sebab i ate bit only.
Nasib my partner ni jenis makan banyak, bertambah-tambah.
Hahahhaha... cover terbaik!
Good duh.
Rasa bersalah sebenarnya.

Anyway, so after balik from that majlis, dia soh teman pulak gi sana-sini lah. And time ni lah baru tahu everything, about pesta buku, and dia nak pergi sana. With his father.
Dia pon invite me together lah.
Excited nak pergi jugak, boleh je ikut sama, but dah petang sangat.
And after few second, i decided... biarlah dia pergi dulu.

Tak sanggup nak menghadap crowded kat sana dengan baju yang kain dia meleret bagai.
Pastu nanti nak kejar Magrib and Isyak. Dah la tak bawak any bag.
Telekung apatah lagi.
Just sempoi dengan kunci rumah and some money in my baju yang kiri kanan berpoket.
And phone in hand.
Hahhahha...
Kept safe. Pergi esok jelah.

1st may, I'm free. 

Plan untuk celebrate birthday awal dengan kawan hospital lama, terbantut sebab my kawan semua oncall. Kahkahkah.
Nak wat camna.
Ni la padahnya bila terlupa nak apply cuti, and mesej kawan awal sikit.
Mereput la kat KL nih.
Hahahaaa.

Olala. I like books!
Pesta bukunya sangat awesome. And puas hati gila.
But bit confuse sebenarnya and i think they should bagi maps kat pintu masuk utama. Senang.


Sebab i thought hanya ada level bawah je. Pastu jalan lagi, ada stage and tanya orang area situ, diorang cakap ada lagi kat atas, and tak payah daftar. Naik je.
Me pon, oh ya. Nasib tak balik terus tadi.
And kekadang ada rooms yang korang boleh terlepas pandang. Sebab banner dia ada yang terselindung.
Hati-hati.

Lots of discount and banyak sangat idea.
Ada more pada budak kecil, keagamaan, education budak-budak university.
So, kebanyakan booth yang i go. Semua thought me is a islamic student.
Maybe sebab me and my Adidas backpack.
And sebab tula i got one book for wanita in jawi version!
Rindu gila nak baca jawi weiii. 

And tak lupa diorang bagi exposed sekali to sejarah islam di Asia Tenggara. Best.

As my big project adalah next year. Nak gak beli kaitan dengannya.
About umrah books, tak banyak.
And boleh dikatakan hanya empat lima booth je.
Itu pon, not as i thought it will be
It's ok.

Total I spent, Rm 120.00.
Dengan sebelas buah buku.
Worth it.
Smiley.