THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Saturday, April 15, 2017

Sarawak:Sarawak Village Culture

Assalamualaikum.

Sambung balik pasal Sarawak things.
Kami pergi ke sini merempit, jangan tak caya.
Believe it or not.
Siap pilih jalan paling jauh lagi.
Berlagak.
Pastu, Naik skuter. Sejam gak la baru sampai.

Paling best, nampak pantai Damai. Nak singgah tapi nak cepat.
And nampak gak, Gunung Santubong. Real.
Kata orang nampak tak lekuk muka orang kat situ.
I saw it.
But Allah lebih tahu segalanya.
Kita ni kadang-kadang mitos terlebih.

One fine day, nak aim hiking sini. InsyaAllah.

And masa sampai sana, around 11:00 am.
Alhamdulillah.
Daftar masuk fees semua. Don't worry, they accept the card also.
Tak salah, RM 63.00
Dapat resit,
And you get Sarawak Village Culture passport too!

So, at first, we just relax after penat atas motor.
The show pon only took few minutes before start, So tak jadi masalah.
Show diorang ada two time. 11:30 am and 04:00 pm.
Rugi jika terlepas.
Kena gih second time. So, make sure you make it. OK.

Image may contain: 3 people, people on stage, people dancing and indoor

At here, they showed us a welcoming song and variety of dance and clothes.
My friends dah teruja gila.
Siap usha mamat penari-penari Sarawak
Haish.

And half an hour duduk tengok show.
Makan sikit and after that, barulah jalan-jalan house to house.
Macam Hari Raya plak time tu.
Yelah my friend pakai jubah and i simple red blouse.
Nasib tak bawak lemang, ketupat bagai.
Hhehehhe...
If diorang boleh introduced to us their culture, we also can lah kan.

Ni idea gila boleh tried masa next time visit yer.
InsyaAllah.
Ada rezeki lebih.

Image may contain: one or more people




I can said, just enjoy yourself.
Take part in their traditional permainan. And support diorang punya makanan gak.
Try jela. Tak mahal mana pon.
Paling teruk, sakit perut jer.
Tapi Alhamdulillah.
We all fine.

And baju yang my friend pakai tu, Sekali pakai, Rm 10 hinggit charge.
Nak pakai berapa lama pon diorang tak kisah.
I can't wore that. Takut cantik sangat, kalah Miss Sarawak nanti.

Mingle around sebab orang sini semua friendly belaka.
And jalan-jalan gak, sambil tu... gilah cop passport jangan lupa.

My tips untuk Sarawak Village Culture.
Bring your own mineral water. Sebab nak keep hydrated.
And snack or raisin macam kami beli.
Or even chocki-chocki perisa coklat.
The best, jangan buang sampah merata ok.
Care the nature!

Kasut kalau boleh, gi beli yang selesa nak berjalan.
And baju too.
Kalu tak kesah nak berjbah like my friend. Lagi bagus.

Anyway, if you all like art.
Kesenian Sarawak is the best!
And amazing.

Image may contain: one or more people and outdoor
Muka orang tired!
And siap semua, bila nak balik. Nak on map. Battery da tinggal 7 %.
Hahahha. Gelak sambil rasa nak nangis time ni.
Tapi kami redah jer.
Bila batteries died. Tried usha any sign board.
And asked orang tepi-tepi jalan. The trusted one lah.
Sampai satu tahap, kami dah memang lost. Sign board pon tak ada. Tapi rasa dah betul sangat jalan. Siap kira bridge semua.

And kami pon berhenti satu tempat. Masuk kedai Pak amit, nama kedai tu Warung makan-makan.
Kami ordered makan. And asked permission untuk charge phone.
If diorang cakap sejam rm 50, i sanggup.
Sebab nak on maps.
Nasib budak lelaki tu baik. Bagi free. Moga Tuhan membalas jasamu.

And tengah tunggu phone hidup, ada dua orang couple dok belakang meja kami.
Buat muka manis, tanyalah.
Dia punya jawapan, macam kami ni dah masa lahir memang Sarawakian.
Siap bagi jalan pintas bagai.
Alah, adik lalu surau lama hujung jalan ni. Surau bla.bla.bla.
Kami buat muka pening. Mak cik nih boleh angkut dia sekali tak?

Just said thank you for both of them. On phone. Ada 20 %, bayar meals semua.
Hidupkan motor, jalan.
Alhamdulillah, selamat sampai hotel.
Rest, mandi. Malam keluar treasured untuk dinner pulak.
Hehheheh....