THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Friday, September 30, 2016

Little mystery!

Attention to all muslimah,
My dear friends i know and far away...
 Here the best answer for our aurah project.
If someone argue with you about why are you want to cover yourself.
Kept yourself not in shape rather fit clothes.

Give this words for out loud.
They deserved that.
Little mystery is so elegant in their own meaning oh key.

Kept your dignity high for your Creator.
And aurah for your husband only.
= )
Best buddy!

Thursday, September 29, 2016

Mulut orang

Assalamualaikum.


Since aku kerja at tempat yang aku kerja sekarang.
Lots thing aku belajar.
Banyak lah.
Tak terkira.
Malas nak share benda pelik-pelik.
Tapi de top paling interesting aku nak chit chat adalah pasal...
Mulut orang.

Nih first tempat kerja yang aku rasa kebanyakan mulut colleague yang tak ada insurance.
Diorang punya laser in bab sindir menyindir,
Termasuk lagi tambah perasa dalam hal talam dua muka,
And those negative side memang out gila!
Aku pon kadang-kadang if diorang dah start bukak mulut.
Aku cam... anyone can help me outta here?
Hello.
Hello.
Anyone.

Kejam cara diorang makan darah daging sendiri.
Laki ker perempuan.
Sama jo hah.
Try nak elak, tapi itulah...
Susah.
Syaitan campur saka masing-masing.
Bergabung.
Meletup aku punya benteng iman.

Defender aku pon bukan kuat.
Senipis kulit bawang sebab baru belajar cara nak dekatkan diri pada Allah.
Sometime, ada tuh lagi evil sindir depan-depan.
Rasa macam nak makan meja sebelah.
Or makan kat bawah meja.
Secure kot lagi.
Atau pon siap-siap makan, blah.
Paling biasa aku buat, layan phone.
Aku bukaklah youtube cara masak nasik ker.
Boleh tampal-tampal sikit skill.

Pernah tegur, kena batang hidung sendirik.
Cakaplah kita ni junior tak tahu apa-apa.
Nak kena buli selalu.
Tak pandai jaga dirilah.
Pot-pet-pot-pet.
Panjang berjela tembakan rambangnya tuh.
Sigh.

Tula sebab aku lagi suka berdiam diri.
Silent is better solution sometimes.
Banyak cakap, lagi banyak dosa terkumpul.
If tak tahan.
Keluar gak la. Join sikit-sikit.
Tapi if boleh tahan.
Aku tahanlah.

Buat apa bukak aib orang.
Tak baik.
Macam ibarat orang tuh terselak kain sikit.
Kita tolong selak sampai peha.
Makin memburukkan keadaan.
Gitulah maksudnya.
If kita tak nak orang buat kat kita.
Janganlah buat kat orang.
What goes around come around.
Remember that.

Dan sebab mulut orang jugaklah aku left group What's app my department.
Sebab hal ini semualah.
Nasib aku cepat tersedar.
MasyaAllah.

Kadang-kadang kita tak sedar apa yang kita cakap, even like a joke tapi sebenarnya ada hati yang terguris.
Even secalit.
If lupa nak minta maaf.
Ajal sampai waktunya.
Dan rugi.
Camner tu?

If you can't stop the wave,
You can learn to surf on it!
If you kept falling...carik hobi lain lah.
= )

Wednesday, September 28, 2016

Solat: Sujud.

Assalamualaikum,

Seperkara penting yang aku nak kongsi pada kali ini adalah tentang sujud dalam solat.
Sujud,
After Iktidal.
Yang kadang-kadang kita buat sambil lewa.
Nak cepat, lagilah kejap jer dahi tu cecah sejadah.
Dah Tahiyat akhir.
MasyaAllah
Anak saper la tuh.

Aku mengaku, aku pernah buat semua tuh.
Bukan perfect pon diri ini.
Aku share ni pon sebab cam korang, baru nak belajar gak.
Baru merangkak, perbetulkan diri.
Work hard nak capai kehusyukan sebenar dalam menghadap sang Pencipta.
Nak kejar Syurga Allah.

Bla fikir-fikir, rasa nak tampar diri sendiri.
Pastu menangis guling-guling.
Apa yang aku buat selama nih!
Hidup dalam kelalaian.
Nauzubillah min zalik.
Tapi Allah tak pernah putus asa kat aku.
Dia tetap jaga aku.
So, aku boleh cakap... tak ada istilah terlambat untuk berubah.
Hidup must go on, babeh.

Aku tak pandai hujah-hujah panjang jela nak bagi korang faham.
Level aku pon bukan ustazah.
Tapi share benda bermanfaat, aku suka.

Mula-mula... step pertama... kita kena faham apsal kita kena sujud?

First, sedia maklum tu memang rukun sah dalam solat.
Pass.
Second, ikut akulah... sebab bila kita sujud... kita rendahkan darjat kita.
Yang bahawasanya kita adalah hamba.
Hamba yang hina.
Yang lahir atas keizinanNya.
Hamba yang lemah.
Yang mana hanya mengharap belas ikhsanNya.
Dan, Allah itu satu sahaja Pencipta kita.
Semuanya kerana Allah.
Aku pegang prinsip ini.


Pastu, bila dah tanam sifat camtu.
Kita baca ayat pada Pencipta kita waktu sujud.
Apa bacaannya dan maksud disebaliknya.
Faham dan carik maksud tersirat setiap ayat yang disebut.
Biar ianya lahir daripada hati paling dalam...
Yang dok kita ulang dua kali setiap rakaat.
See below.

Hasil carian imej untuk makna bacaan dalam sujud

Allah Maha Tinggi.
Allah atas segala pujian bagiNya.
Sebab itu aku cakap kita ni hamba dan satu yang layak disembah adalah, Allah.
Bagaimana kita nak Allah rahmati, berkati jalan hidup kita...
Bgaimana itulah kita sujud seperti seorang hamba pada tuannya.

Daripada sini Allah ajar kita supaya buang ego, buang sifat riak sesama manuasia.
Kaya mana, jutawan mana, cantik mana dan idola or retis apa ker...
Kita tetap hamba... cuma pada level yang berbeza maybe.
Bergantung pada macam mana perilaku kita harian.
Adakah mengikut aturan yang ditetapkan.
Dosa.
Pahala.
Atau hati kita mati kerana terlalu banyak hal duniawi dikejar.
Malaikat Allah sentiasa mencatat...tiada salah perhitunganNya.

Bacaan sujud antara dua sujud juga perlu diambil kira.
Nih bacaan paling menyentuh hati.
Touching dia menusuk.
Kalau korang faham apa aku cakap lah.
Dan ini bacaan dan maknanya.
See below.

Hasil carian imej untuk makna bacaan dalam sujud

Betul tak aku cakap,
If kita nih bukanlah mother tongue speaking Arab... tapi if kita faham.
Orang Arab pon kalah dalam tahap kesungguhan cara kita kejar Syurga Allah.
InsyaAllah.
Mudah-mudahan.
Satu doa yer tu.

Nak kata aku selalu dapat solat on time, awal waktu tak jugak.
Sebab kadang-kadang azan dah berkumandang.
Bergelumang lagi dengan darah patient.
Case tak siap.
If cuti tuh, barulah dapat on time.
Itulah yang free betul-betul.
Sebab tu if aku free, rasa malas nak kuar.
Sebab if keluar, dapat pulak kawan yang keluar tu tak paham apa tu solat.
Mahu balut diri sendiri dan mereka sekali dengan kain kapan.
Baru tahu mati tu anytime.

If keluar dengan kawan yang faham solat tu penting.
Baru rasa selamat.
Secure.
Best jer.
Hati pon ada senyum.
Hheheh...
Susah nak dapat kawan jenis camni.
Sebab tu la kena pandai pilih.
Macam pilih calon menantu untuk mak ayah,
Ehhh...

Ok lah.
Sikit tu je la aku boleh share.
If aku rajin, aku share lagi setiap part dalam solat.
Selamat beramal semua!
= )

Monday, September 26, 2016

Black is my happy color

Assalamualaikum.

In mood cleaning my room.
I have to use it wisely.
Because rarely i'm in this kind of situation.
And after take out every clothes, to fold it nicely...
And you know what?
I just find out...
Which my collection actually lots in black color.
Than other colors.

Not that i hate it.
But wondering... hitam, eh.
Oh keh.

So,
I have three set of black jubah.
Three types of black skirt.
The long one of course.
And blouse... two only.
Shirt, two also.
Scarf, i have three plain of it.

Included also my black color telekung...
And not to forget, my black Nike sweater!
Nah.
Complete.


Black to me is a safer color.
Always kept me secured.
That's why i think why they have a lot in my collection.
To me,
You can easily mix and match with anything, with this color.
In making it's simple... it's also make you look elegant.
And slim too!

=)
Bye.

Sunday, September 25, 2016

Women #QuranHour


Assalamualaikum.

Today, aku akan pergi this special program.
#QuranHour.
Yang previous event aku tak sempat nak join, because of job calling and perempuan issues.
So,
I'm ready to it.
Make my adrenaline rush oh dear organizer sekalian.

Benda ini di adakan dekat PWTC.
Main event dialah, if nak buat kat rumah or dekat kedai mamak or tepi jalan pon boleh actually.
Just spent our an hour precious moment.
Ramai-ramai we recite the Quran.
Sebab main objective untuk bagi kita peringatan untuk jangan lupa baca Quran.
Bukan buat perhiasan dan biarkan ianya berhabuk dalam almari.
Hah, kan dah kena sebijik.

Memandangkan aku super duper free today.
Maybe gak because dah lama tak pergi event agama macam nih sebab sibuk kerja.
To me,
I want to join them all.
Together we dekatkan diri pada Allah.
Alhamdulillah.

I'm not sure to invite others.
Because i donno their heart if they like something like this or not.
Ada tuh, yang mula-mula mention tentang program ni plak ialah a men.
Takkan aku nak ajak dia plak kan.
So, i decide, i will move alone.
No friends, no hal.
Better like this.
And,
I will use public transport maybe.
Because of yesterday incident...

Paling aku excited terkinja-kinja nak pergi, sebab ianya khas untuk women only!
Yeah...
Tak adalah awkward sangat.
If aku pergi sengsorang kan.
Tak adalah kena jaga aurat lebih-lebih jugak.
Feel free, yo.

I pray this event will berjalan lancar.
And i will be there menjadi sebahagian daripadanya
InsyaAllah.
Earn more hidayah and keberkatan because the beautiful of Quran, kalam Allah.
Make me want to recite Quran every-time.
Every second.
And study lots about it.
Aamin.

See you there, girls!
= )

Hasil carian imej untuk women #quranhour

Saturday, September 24, 2016

Hayat

Assalamualaikum.

Hari ini aku balik pukul 11 pagi.
After bayar parking tiket, aku pergi naik my motor and nak balik rumah.
Aku lalu jalan yang sama aku lalu hari-hari.
Jalan Tun Razak.
But today that road give me a different chills.
After all.
Kerana,
Aku menghampiri kemalangan.

Serious, aku bawak motor memang in slow speed tengahri tadi.
Mungkin sebab aku tak rush pergi mana-mana.
Then,
Aku follow belakang kereta.
Datang satu motor besar in my back.
Dia pon tunggang slow.
So, kami sebelah menyebelah.
Mungkin sebab tak boleh cilok kot.
Aku cool jela.

And after kereta depan buat turn, belok kanan.
That guy toleh kat aku. Mungkin pelik sebab aku cool jer.
And terus dia pecut.
And then, in slow motion i seen everything clearly.
...

How he langgar lampu merah,
Which aku fikir gila hebat.
But, in a second line... he met with a car.
MasyaAllah.
I'm speechless.

Aku nampak bagaimana motornya berkecai dua, tiga, empat, lima.
And dia tercampak to other side.

Lokasi. tengah-tengah simpang empat dekat LRT Ampang Park.

Aku yang bawak motor memang tak pandang jalan, pandang tempat kejadian jer.
Then, i realize aku terlebih line pejalan kaki yang belang-belang.
If aku tak sedar, aku pon ikut crush sama.
Sebab cross the traffic.
Aku ingat aku nak tolong dia.
Aku ingat aku nak pergi sana.
Block with my motor at least.
I'm scared anyone will tak perasan and langgar dia.
Hurt him.

After my emergency break.
Aku syukur,
Allah masih sayangkan aku.
Then, aku realize... ramai orang stop and tolong that guy.

After tempat tu havoc with all the horn and cars...
I make my move.
And sempat pandang that guy  yang terbaring atas jalan.
And aku istigfar dalam hati.
I don't mind with my menggigil hand.
Those adrenaline rush.
Aku try calm down my mind.
The fastest i can.

After i reaching home.
Aku diselaputi rasa bersalah.
How can i'm do that!
Aku tak tolong anything.
I'm the last person he see.
Am i that bad?
Kenapalah aku no feeling of humanity.
May Allah forgive me.

Bukak pagar, aku terus take a seat and my imagination torture me.
About apa yang aku nampak,
Rewind every second, like a movie in  my mind.
Aku terus message kawan aku.
Because sometime aku blame diri sendirik sebab tak gih tolong anything.
I need luahkan kat someone.
Aku tak nak telefon my emak or ayah, or adik beradik lain... mau diorang banned aku bawak motor.
Then,
I take an hour to settle down.

To that guy.
Kenapalah kau nih benggong sangat gih langgar lampu merah.
Even agak-gak nak looks macho dengan motor beso hang tuh it's not the way.
And if,
Agak-agak nak bunuh diri tu janganlah depan aku.
Haishhhh...
BTW, I pray you're okay.
Meskipun aku rasa confirm patah dua tiga tulang.
Sorry aku tak tolong.
Aku takut, terkedu.
Again, i pray kau fast recover!

Buat penunggang motorsikal lain, jaganlah tiru aksi gini.
Kesian mak ayah korang.
Nak risau pasal korang plak.
Hurm. Hurm.
Sayangi tulang-tulang anda.
Sakit kot kalau patah.
Bye.

Thursday, September 22, 2016

Cik Ziqa dan Apiz versi Kacamata

Aku tak tahu mana diorang belajar pandai welfie bagai nih.
Nice gak diorang capture.
Tapi, nih la budak-budak zaman sekarang, senang noh terikut.
Siap bergaya dengan sunglasses semua.
Si akak nih, if bergambo tak tunjuk gigi... tak sah.
Hobi dia la kot.
Muka si Apiz tu dah boleh train jadik part time job.
Anas mana anas?
Kesian Anas selalu kena tinggal.
Oh my nenas.

Wednesday, September 21, 2016

Aku marah tapi cepat cool

Assalamualaikum,

Dush-dush-dush.
Aku bukannya nak kurang ajar kat my senior, or orang lebih tua daripada aku.
Sebab aku tak suka bila aku ada terbit perasaan camtu.
Syaitan tengah try nak goda aku.
Laga-lagakan sesama manusia.
Tapi bila aku tak tahan, boleh meletus gak.
Nasib aku boleh cool down.

Sebab hari tuh, dah la aku kerja lebih masa daripada sepatutnya.
Aku tolong cover orang yang sepatutnya cover aku.
Tolong kawan, aku kerja jugak.
Sampai lewat malam...
Sanggup cancel my appointment petang tuh.
Tolonglah appreciate what i'm doing.
Please.

Kalau setakat nak datang,
And bila aku bagi kerja, tunjuk muka bad mood kau tu.
And marah-marah aku balik.
Apa kehe?
Nak carik gaduh.
Aku penat gak tahu.
Bukan kau sorang jek.
Tolong ok.
I have my limit.
Respect my feeling.

Benda simple.
Benda boleh bawak bincang.
Buat apa nak gaduh-gaduh?
Ingat kau senior, aku takut.
Aku takaut pada Allah jek la.
Nak balik on time, baliklah. Aku boleh buat semua sendirik kot.
Sengsorang, aku ok jer.
Daripada ngadap muka tak siap hang tuh.

Aman dunia aku sikit.
Lapang dada aku bernafas.
Haish.
Dengan aku senang je nak deal, kalau kau tak suka. Cakap.
Aku tak kesah pon.
Tak payah nak marah aku.
Mak ayah aku pon tak de marah aku.
Sebab aku tak suka orang tinggi suara kat aku.
I don't like that manner.
Cakap baik-baik tak boleh ke.
Haila.

Aku nih dah la masih blaja nak jadi budak baik.
Jauhilah aku daripada sifat hasad dengki dan amarah.
Supaya berkat hidup aku.
Allah pandang aku.
Rahmati aku.
Sebab hari-hari aku tanam niat nak kejar Syurga Allah.
= )

Monday, September 19, 2016

Lelaki nak jadi perempuan

Assalamualaikum,

Post kali ini mungkin menyental hati dan perasaan lah sikit yer.
Maaf kalau ada yang terasa.
Kalau terasa, tercalit luka sikit tuh aku saja buat.
Bagi korang fikir balik jalan yang korang pilih nih.
Maaf sekali lagi if korang tak suka.

Dulu aku masa zaman sekolah, tak sangatlah expose pada benda macam nih.
Satu jer makhluk Tuhan yang aku kenal spesis macam nih,
Jenis laki nak jadik perempuan sangat.
Dia adalah jiran aku, selang dua buah rumah daripada rumah aku.
Sampai sekarang, dia camtu gaklah.
Mak dia penat membebel.
Telinga gajah. Kebal bebelan.

Tapi bila dah start kerja baru aku tau sikit-sikit.
Paling obvious masa aku start masuk kerja kat tempat aku kerja sekarang.
Aku rasa rimas gila.
Mereka ada di mana-mana.
Setiap kali aku nampak diorang aku punya tangan cam karate-do.
Tapi fikir anak orang, aku tahan.
Setiap kalilah tulah aku doa diorang berubah.

Bukan setakat mereka nak jadik macam perempuan.
Tapi perangai, cara berpakaian semua.
Totally berubah.
Tanpa rasa bersalah.
And one thing yang aku nak share...
Ada gak colleague aku, is a gay.
MasyaAllah.
Mengucap panjang bila aku dengar.

Kalau ikutkan hati nak jer aku sembelih hidup-hidup kawan aku tuh.
Siang-siang kulit dia, salai bawah terik matahari.
Baru dia tahu azab dunia kejap.
Sebelum kena azab akhirat.
Dengan partner gay dia sekali...
Apa tak ada benda berfaedah lain ke diorang nih nak buat.
Geleng kepala.
Dunia akhir zaman.

Aku pernahlah usha-usha kat kawan lelaki lain,
Dia nih solat ke... yela, korang nak aspect apa?
Tapi jawapan diorang bagi postif.
Dia still ada gi gak la solat Jumaat semua.
Alhamdulillah.
Ada sinar sikit-sikit kat situ.
Aku rasa dengan bimbingan teguh dan jitu boleh berubah budak nih.

Nasihat aku pada kawan aku dan lelaki luar sana yang jenis nak sangat jadi perempuan.
Aku nak nasihat sikit.
Apa best sangatlah korang nak jadi perempuan nih?
Cer bagitau aku hati ke hati.
Aku rasa jadik lelaki lagi the best kot.
Janganlah korang ubah ciptaan Allah.
Dah molek tersusun Allah cipta hang lelaki.
Apa bird-bird korang kecik sangat ke sampai tak nak jadik lelaki.
Hah. cakap-cakap.

Aku yang perempuan if diberi choice baik jadi lelaki.
Boleh jadi imam.
Jadik ketua keluarga.
Jadik pemimpin.
Banyak pahala boleh collect.
Kalau nak gi travel obersi, nak ke Mekah pon on the spot boleh gih.
Esok bayar, lusa fly.
Every year aku pergi kalau camtu.
Heaven.
Tak cam perempuan...kena tunggu mahram lah. Tak safety lah. Blah, Blah. Blah.

Lagi satu, mungkin korang fikir, jadik perempuan boleh melawa.
Nak pakai make up, mascara, blusher bagai?
Weh, aku yang perempuan nih pon tak drawing my face lah dengan tuh semua.
Rimas kot.
BTW, aku allergic pon.
Conteng-conteng. Pastu nak maintain...touch up lagi.
Pastu balik rumah nak kena clear face lagi.
Kalu tak jeragat!
Wasting time, duh.
Mungkin daripada buat semua tuh korang dah boleh buat order Pizza dan siap makan depan TV lagi.
Tak yah lah buat benda pelik-pelik oi.

Kalau korang rasa high heels tu seronok.
Aku rasa kalau kaki korang ter-pe-ot, terpelesok lagi fun kot.
Sakit tuh.
Pakai all day long.
Aku lagi suka sneaker or kasut flat.
My fav.
Boleh lari-lari.
Kan exercise tuh. Boleh slim-slim.

Dah-dah, korang jangan gedik nak tukar-tukar.
Percayalah, korang gih tengok cermin, even muka korang macam muka pecah rumah.
Korang tetap handsome.
Kalau roomate cakap korang berangan jek lebih.
Cakap, aku yang cakap korang memang handsome.
Lelaki pakai T-shirt renyuk-renyuk, jeans simple with cap or without cap pon molek.
Tak yah coat and tie.. segala.
Malaysia panas kot.

Okeh.
Harap apa yang aku membebel atas tu beri korang sedikit kesedaran.
Nak berubah memang susah.
Tapi if korang fikir korang berubah untuk diri sendiri.
Untuk family korang.
Untuk aku? Ehh...
Dan especially untuk Pencipta korang. Korang akan rasa apa korang buat tu betul.
Take your time to think dalam-dalam.
Take much step if you want.
Asal korang berubah.
Peace.
= )

Syaitan. Korang baca surah An-nas dan tafsirnya if korang nak tahu apa aku cakapkan nih.
Semoga apa yang korang buat sentiasa dibawah rahmatNya.
Salam.
Bro!

Sunday, September 18, 2016

Lepas nih, turn aku

Assalamualaikum,

Masa raya Aidiladha yang baru berlalu, kakak aku tetiba send gambar yang buat aku...
Terkesima.
Terkedu.
Terpaku.

Hantar gambar dia tengah sarung cincin.

Aku cam,
Ingat sweet?
Dah la tak dijemputnya.
Aku ingat pulak dia tunang...
Yelah, sebab dalam banyak-banyak family member bila bab diorang tunang aku lah yang ketinggalan.
Tup-tup, cakap dah jadik tunangan orang.
Atas-atas aku semua cam tuh.

So, bila dia cakap merisik jer.
Aku tak puas pulak.
Napa tak kahwin terus.
Tak yoh nak merisik-risik bagai.
Lelaki tu kenal dah kot mak ayah aku, kakak aku single and available tu lagilah dia tahu.
Sebab adik aku bagitau mereka dah pernah jumpa.
Ni zaman bila mereka jumpa pon aku tak pasti.

Lagi nak merisik akak aku tu dah ada orang punya belum.
Eh, pelik lah.
Apa motif merisik pon aku tak tahulah.
Maybe nak merapatkan lagi silaturrahim agaknya lah.
Whatever la kan.
Patutlah adik aku cakap, kakak aku kemain rajin masak time raya tuh.
Start petang raya sampai pagi raya... dia yang tak senang duduk.
Ada cincin di balik ketupat rupanya.
Hhehheh....

Aiseh, cute betul kakak aku sorang nih.

Apa-apa pon tahniah kakak ku.
Moga-moga semua berjalan lancar dengan hendaknya.
Dan aku doa semuanya mendapat barakah daripadaNya.

Aku suka kakak aku yang nih, dia nih even sensetip banyak.
Tapi banyak tolong mak ayah.
Dialah paling banyak jasa.
Mekasih kak.
Ko memang baik hati.
Bertuah laki tu dapat hang.
Laki tuh kalo tak hargai kau. Aku sekeh-sekeh kepala dia.

Bila dah gini... aku nampaknya kena carik sorang la pulak.
Sebab lepas nih, turn aku!
Huhuhuu.
Seriau la pulak,
Mana aku nak rembat anak teruna orang nih.
Manak aku nak cekau?

Kakak aku tanya tak kan tak ada calon...
Calon tu berlambak kakak ku oi.
Sebab adik korang nih banyak admire nyer.
Even tak molek maner.
Yang aku rasa sedap mata memandang, sejuk hati dengan perangai diorang tu lari tajuk daripada isi.
Ada tu kalau aku dengan dia. Haru.
Boleh tercetus perang dunia ke-3, 4, 5, 6, 7...semua.
Kawan aku cakap itulah alam perkahwinan nanti.
Aku rasa bukan alam perkahwinan dah, alam barzah dah tu.


Kalo susah sangat, mana tau mak ayah aku tetiba soh aku carik kahwin esok lusa ke kan.
Sama date dengan kakak aku yang baru kena risik tu kan.
Tak ke naya gak aku time tuh.
Dibuatnya betul mereka akan buat serangan mengejut kat aku.
Aku rasa, aku akan ajak la sesiapa aku kenal kahwin.
Hahhahhaa...
Diorang tak nak.
Aku paksa.
Kalau diorang tak nak gak, aku sendirik yang gi pinang.
Aku paksa mak ayah dia.
Ada ke gitu?

Korang doalah rezeki jodoh aku tu makin dekat.
Dan that man can make me like a queen.
Hohhohooo.
Boleh aku post sambil senyum hari-hari.
Ehhh....

Okeyla, Bye semua.

Sungguh-sungguh aku doa.
Aamin.

Saturday, September 17, 2016

Siapa bagi hadiah kali ini?

Assalamualaikum.

If korang follow aku punya blog.
Mesti korang sedia maklum yang lately aku ada post pasal some hadiah aku dapat.
Tak adelah aku nak menunjuk.
But, because nih adalah my personal blog.
AKA diaries versi technology to me.
So, aku can wrote anything i want.

And disebabkan hadiah jugak.
I received some mysterious hadiah lain.
Jeng-jeng-jeng...

In my department, we have our own box.
Mine is red colour.
So, inside that nothing much yang aku simpan.
Some cornflakes, stand by in case lapar in between case.
And balang milk yang kalau rajin aku minum.
If tak rajin prepare, aku sanggup minum plain water pagi-pagi.

So, nak dijadikan cerita... ianya telah bertukar menjadi box Santa clause.
Magic tak magic.
Kenapa aku cakap box Santa clause sebab , i have found something yang bukan milik aku.
Yang betambah dari hari ke hari.
Pelik.
Bukan pelik, 
Tapi memang pelik.

One, aku dapat buku. Islamic type. Tebal tu, like medium lah.
And terbaru pagi tadi... I think it's power bank?
Donno.
Because i only seen the label wrote there something like megawatt.
Aku tak berani open.
Sebab it's not mine.
That book pon aku tak berani baca even nampak menarik.
No note or card that label itu aku punya.
Nothing.
Nada.

Because of this, korang mungkin cakap ambil jela.
Tapi, aku bukan jenis camtu.
Things yang bukan milik aku.
Aku tak ambil.
Aku tak marah pon tuan punya barang.
Just it's freaking scary!
I hope tuan barang can give me some clue cakap lah nak tumpang ke apa ke.
Or whatever float the boat.

Anyhow... because of this situation jugak.
I think it's a time for me to clear out my box and put inside my locker.
And that thing i will place dekat bekas tempat box aku.
Harap owner barang will perasan and ambil dia punya barang balik.
Tolonglah ambil balik.
Please.

This thing aku akan buat this coming Monday.
Masuk kerja, i will kemas my thing and do what ever needed as be plan.
So, will update with korang the result.
In the next post.

Tuan punya barang akan take it back or those item terbiar camtu.
If like that, i have to take extra mile.
Aku akan derma pada yang berkenaan, yang nak.
Barang free, siapa tak nak.
Kan?
So, bye for now.

Aku doa tuan punya barang akan ambil la balik barang dia.
Kesian barang tuh, owner dia tinggalkan.
Aku faham perasaan barang tu.
Sedih kena tinggal dalam box. 

Thursday, September 15, 2016

Reason to help people

Assalamualaikum.

It's hard for me not to help someone in need.
Seriously, i can't simply say no.
Like the heartless person.
I can't.
It's like they put a hope in me.
And how can i let down that wish.
Jeeezzz...

Some may said, i'm too kind.
Too stupid.
Too weak.
Not think for myself before others.
But, how?
I just can't said .... no.
Or sorry, i can't help you.
No.
Is not so me.

Because base in my religion... there is no reason to help people.
Allah sent them to me, to try myself whether we take that challenge or not.
Whether i pass the exam or i be ignore it.
....

Not everything i help them,
For me, as long as i can  help, i will.
I tried my best.
Even i'm so tired at that time.

May Allah bless us and help smoothing our way.
Aamin.

Wednesday, September 14, 2016

Cerita Raya Aidiladha lagi

Selamat Hari Raya Aidiladha daripada kami!
Cik Ziqa, Apis and the cute dedemok Anas.
= )

Anas kena buli dengan kakak dia. Tapi yang selalu buli dia ialah si abangnya, Apis.
Tapi Anas jenis cool. Muka dia pon cool. Dia tak nanges.
Tengok, mainan kena rembat. Main dengan plastic pasar pon still cool.
Siap pose senyum lagi.
Sebab tu, Anas is my fav.

Tuesday, September 13, 2016

Telekung Siti Khadijah

Assalamualaikum,

Telekung Siti Khadijah.
Dulu pernah la gak dengar-dengar, level-level Bella Ammara semua.
Tapi cam tak la amik port.
Sebab you know me, all branded items...i tak suka sangat.
Mesti korang kutuk cakap,
Habis tuh Adidas shirt, Adidas bag, Nike sweater and all those tuh tak branded ker...
Memang lah tapi, I'm the one bukan jenis yang die-hard-fan to it.
Gitulah.
Okeh.

Sebab bila sebut pasai telekung.
So far my telekung yang most favorite is from my brother,
He bought it from Indonesia masa kursus.
About three or four years ago.
I used that sampai dah bertahi lalat kat area bawah muka.
Huhuhuu...
Then, i changed, beli murah kat Times Square.
Warna hitam.
Pelik gak kenapa aku pilih hitam sebenarnya.
Hahhahha....

And telekung tempat kerja, beli from kawan yang kerja kat Sime Darby.
Peach colour with small flowers.
Itu pun tak do la mahai mana.
Murah jer.
Harga kawan-kawan.

So, bila dapat telekung mahai nih.
Rasa ishhh, cam tak cayer jer, dapat free telekung ratus-ratus nih.
Even dia cakap dia beli borong murah tepi jalan.
Nak pakai, tak boleh, so dia bagi la kat aku.
Yer la tuh.

This telekung is a present from my colleague.
Dia memang suka bagi hadiah.
Tak tahulah kat orang lain pun gitu.
Mungkin hobi dia lah kot.

Masa tahun lepas dia ada bagi shawal hijau lumut,
Nih dia bagi after balik travel obersi. Tak ingat plak dia gi ane time tu.
This one, aku guna sekejap pastu bagi kat orang lain.
Selamat dah.
Time aku bagi, aku inform lah... cakap aku dah derma.
Dia tak marah.
Tak tahulah dalam diam dia dendam kat aku.

Next, dia ada bagi shawal gak.
Akhir bulan May tahun nih.
Warna coklat.
Dia cakap, alas meja rumah dia ada lebih.
Menarik gila ayat.
Korek-korek, mengaku tok aku, as nurses day gift.
Kuang-kuang-kuang.
Aku on off la pakai.
Match outfit aku pakai. Tak match, aku lipat kemas-kemas simpan masuk bag tudung balik.

And terbaru, dia suh aku angkat barang dia yang satu bag besar.
Cer imagine aku dah lawa-lawa nak dengar talk kat Auditorium di suruh angkat barang.
Ishhh, tak gentleman langsung.
Dah dia suh angkut, aku tolong lah.
Kang tak tolong, nanges pulak kat tepi korridor.
Hahhha...
Sambil mengangkut, aku busy body la tengok-tengok, bukak-bukak apa dia beli.
Aku yang pempuan pon tak minat dengan all this, dia pulak lebih-lebih.
Pelik betul.

Sampai kereta, aku campak kat seat belakang.
Habis berterabur semua.
Hahhaha,
Itu no manner ae.
Sebetulnya, aku ikat cantik-cantik and letak elok-elok kat seat belekang tuh.
Even keretanya macam tongkang pecah.
Haiya.

Pastu, dia hulur satu bag merah kecik,
Aku cam, ko dah kenapa...
Dia cakap upah.
Aku cakap tak nak, aku ikhlas tolong. No hal lah... ada muka aku nih cop jenis suka paw orang ker.
Aku cakap tak nak and tutup pintu kereta.
Ish dia nih.
Pastu dia lama kat dalam kereta, merajuk kot.
Sentap?
Ada aku kesah.

Pastu, dia cakap soh tolong dia pegang barang.
Ish mamat nih.
Dah la lambat nak dengar talk, boleh buat drama kat parking lot plak.
Dia hulur balik bag tadi.
Aku cakap, aku tolong pegang, Sambil letak atas kereta dia. Kotor tak kotor.
Dia kemas-kemas, aku hulur bag kecik tu balik.
Dia cakap soh amik.
Eh-eh.
Last, last aku amik jek la.
Sebab dia mula bagi ayat...  kesian kami, penat beli.

Terima kasihlah dear.
Aku sebenarnya malas nak accept, yer la dia punyalah bagi aku macam-macam.
Aku satu benda pon tak ada bagi.
Lagi aku ada pinjam barang dia adalah, paling aku suka.
Pinjam power bank buruk dia tuh.
Sebab aku punya dah rosak.
Hhahahha....

Anyway, lagipun telekung nih putih suci.
Kemain susah tuh nak jaga.
Mau jadik balik macam abang aku punya telekung dulu.
Bukan Telekung Siti Khadijah dah, Telekung Siti Temah nanti.
That's why.

Apa pun,
Terima kasih sekali lagi.
Ada rezeki bagi lagi.
Ehhh...

Tak pakai lagi telekung nih, tengah nak fikir buat untuk travel telekung.
Sebab nampak light telekung nih.
So, tengah nak carik bag telekung yang cute for this.
Or changed any telekung yang ada,
Either one lah.

Sebab tak tahu  nak menyelit mana telekung nih, aku pernah usha nak bagi orang lain.
Yer la, daripada tak digunakan.
Mana tahu if bagi orang, orang lain boleh guna.
Dapat dia pahala awai.
Tapi dia tak bagi, cakap it's meant for me.
Ingat sweet?
Dah aku simpan balik atas luggage.

Nanti aku try ikhtiar guna ASAP.
Kat orang yang bagi nih, mekasih lemon-lemon banyaknya...
Love it so much!
Mahai sangat sampai tak tahu nak selit mana.
Next time beli yang murah-murah jer, tepi jalan macam selalu tuh.
Senang nak jaga.
Hohohooo...
OK, bye!

Hasil carian imej untuk telekung siti khadijah basic
Apa la aku nak buat kat kau ni yer telekung. Cer kau bagi cadangan sikit kat aku.
Tuan kau nih dah la perangai pelik semacam.
Kalau tak guna gak, mau dia sentap setahun kat aku,
Tapi, aku ingat, kalau susah sangat...
Aku buat hantaran nanti time aku kahwin jelah.
Agak-agak kejam tak?
Hahhahah...
= )

Monday, September 12, 2016

Salam Raya Aidiladha 1437H


Assalamualaikum.

Selamat Raya Haji semua!
Bestlah siapa-siapa yang dok dapat makan sedap-sedap kat kampung tuh.
Jangan lahap sangat.
Sopan sikit adab depan bakal mak mertua.
Lagi satu,
Ingat-ingatlah aku kat sini yang baru habis job duty.
Panda eyes...
Tak adanya make up lawa-lawa,
Even sebenarnya mana ada aku pakai selama nih.
Tapi sebab nak bagi ayat tragis... aku tulis gak.

Lagi menarik siapa dapat gih sembahyang raya.
Doakan aku sekali.
Please.

Buat mak, ayah... anakmu ini bukanlah kuat semangat.
Tapi, so far sedih jelah.
Nanges belom lagi.
Mungkin sebab Raya Aidilfitri lepas aku dah balas dendam balik raya lama.
Seminggu.
So, okeh lah.
Berbaloi.

BTW, Nasib baik my #ootd hari ini ada orang sponsor.
So terubatlah sikit rasa sedih nyer.
Habis kerja, aku plan nak gih beraya rumah orang.
Kengkawan department lain.
Sebab department sendirik diorang dah balik kampung memasing.
Huhuhuuu....
Sabar, sabar, sabar.

Itulah my #ootd from Arab yang aku citer in the previous post. Hadiah daripada ex-colleague.
This black jubah pair with black shawl yang ada lace sikit-sikit hujung nya tuh.
Awesome. Even besar sikit saiznya sebab boleh muat lagi sorang. Hhahahhah... Tapi i like.
Mekasih bebanyak!
Rumah dua orang pengepit kiri kanan hujung-hujung tulah tempat kami beraya. Diorang nih orang KL... So, diorang memang doklah balik kampong.  Atas kesempatan itulah aku dan kawan aku menyelit datang beraya.
Alhamdulillah. Terubat rindu nak menjamu rendang, ayam masak merah di pagi Raya.
Sebak.
Sob...sob...sob.
Nampak tak lauk-lauk atas meja tuh. Semua aku rasa. Rugi tak cuba. Penat diorang masak nak menjamu tetamu.
Dan tetamu itu terdiri daripada kita jugak. So, apalagi. Makanlah! Malu-malu tolak tepi yer.
Interesting part,  kawan aku cakap, nasib pakai jubah. Longgar. So, perut buncit tak nampak.
Hhahah... cover woi, cover.
Anyway guys, Selamat Hari Raya Aidiladha 1437H.

Saturday, September 10, 2016

Hadiah bulan Zulhijjah 1437H

Assalamualaikum.

Alhamdulillah... Ya Allah.
Aku sempat merasai puasa pada awal bulan sebelum perempuan issues datang menyerang.
Aiyak.
Tak dapat nak sambung puasa in the next day until Hari Arafah time.
Huhuhuu.
Tak pe, Allah faham, my niat itu ada.

And my friends punya invited for Quran hour.
This Sunday.
Cannot join maaa...
Plus i'm oncall actually on that day.
Semoga semuanya berjalan dengan lancar, very support to this programme.
Special debakkk for the main organizer and the team.

Masuk main stories, hadiah bulan Zulhijjah.
Taip post pun senyum-senyum.
Aih.

This week aku dapat hadiah from two person.
One from Arab.
And one more from Krabi, Thailand.
Thanks you guys!
Syukur sangat-sangat.

The Arab's ole-ole is from my ex-colleague.
She give me a jubah. Black jubah.
My favorite things ever.
Alhamdulillah.
Tambah collection i.
She also give together with a black scarf with same lace.
Oh-my.... suka sangat.

Aku dah tetapkan this is my #ootd for this coming Raya Haji.
Over tak?
Hahhahah...
Nak picture, i will post that later okeh.
To you, my friends, thank you dear.
Moga lagi murah rezeki dan sentiasa mendapat blessing daripada Allah. Always.
Thanks again.

Katanya sebagai pemangkin semangat aku untuk nak jejak kaki ke bumi Arab.
Fuh.
Memang pon.
Aamin.
Doakan la yer.

And Krabi part is from my friends from other department. A small bag.
With the two little cute elephants.
I already used as my miscellaneous bag in my big bag.
Sangat berguna.
Separate small things.
Love it.
The cekedis, i already ate.
Super yummy.
Thanks dear.

The picture pon in the next post la sebab i nak post benda bawah nih.
Hehheh...
Okay .
Siapa-siapa nak bagi hadiah... dialu-alukan.
I appreciate so much!
Love you all.
Bye.

Salam Zulhijjah semua.

Senyum jangan tak senyum.
Senyum sengsorang pon okeh.
Senyum senget, senyum sinis. O key gak la.
Kalau tak senyumm, mak kau hijauuuu....
= )

Tuesday, September 06, 2016

Mari pergi Matta fair

Assalamualaikum.

Minggu lepas, Pwtc ada buat event Matta Fair September.
Last diorang buat bulan March masa tuh, tak dapat gih sebab oncall.
But,
This time, even dalam demam and bad flu...
Aku tetap gagahkan diri pergi.

Naper aku excited sangat pergi sini...
Sebab,
My main niat adalah hendak pergi survey Umrah part and islands di Malaysia.
Hehhehhe...
So, pagi ahad yang indah... after basuh baju and sidai baju.
Aku sarung sport shoes and terus naik LRT sana sini sampailah ke depan pintu Pwtc.

Time sampai sana, area pukul 0930.
Itu pun aku beratur panjang jugaklah.
Huish! Rakyat Mesia nih suka buat hobi apa yang i suka. Tak suka tau.

Pass masuk, diorang bagi tag. Bayor RM 4.00.
And akan dapat 1 bag. And all the pamphlet.
Pastu beratur lagi, and masuk sikit. Naik tangga bergerak. Dan beratur lagi.
Pastu dah tak beratur bila masuk pintu, Semua berterabur.
Welcome to Matta fair .

Aku sangat have fun actually,
Aku dapat lots of knowledge tentang tour muslim untuk oversea part.
Insyaallah ada rezeki, aku jejak la kaki kat sana.
Pastu fall in love jap kat abe Umrah yang sudi menjawab bertubi-tubi soalan daripada aku.
Then, aku dapat makan free cotton candy yang dah bertahun tak makan.
Aku datang, tak payah beratur... terus dia bagi.
Besar plak tuh, habis my gigi kena hadam gula yang tinggi tengahri tuh.
Free try baju tradisional Korea, aku tak buat.
Sebab aku tahu, aku dah cukup cute nak try diorng punya baju.

Dan all small gift aku dapat, memang berbaoi pergi.
Worth my RM 4.00 fees.

Siapa cakap i tak cute?
Belon merah peneman sejati yang sempat dirembat.
Hhehehhe...

Results bersesak-sesak daripada apa yang aku dapat tengahri tuh ialah,
5 ticket untuk escape room.
Sorang RM 25.00, aku akan paksa diorang beli and main with me.
Apa nak kisah kan.

Next, aku book Pulau Pemanggil, Lanting resort, Mersing punya tour.
Aku nak try kembangkan paru-paru dan gelapkan kulit plak.
Hahhaha...
Bosan hari-hari mengadap ekon.

Lain-lain, aku just simpan pamplet jek sebab budget.
Kena save maaa...

So, itulah aku punya story.

Antara harta karun yang aku dapat collect kat sana.
= )